Recent nieuws

Elke dag maakt Solidair een selectie van nieuwsberichten uit de internationale pers.

Het COVID-19 virus verspreidt zich razendsnel en heeft ook Gaza en de Palestijnse gebieden bereikt.

Een team van vijftig Cubaanse gezondheidswerkers is naar Italië getrokken om daar bij te springen in de strijd tegen het coronavirus. Het Caraïbische eiland stuurt al bijna zestig jaar medisch personeel uit naar ongeveer de hele wereld. “Cuba geeft niet weg wat het te veel heeft, maar deelt wat het heeft”, zegt Norma Goicochea, de Cubaanse ambassadrice in België.

Hamza El Moukhtari is eerstelijnspsycholoog bij Geneeskunde voor het Volk in Deurne. Ook hij zag zich midden maart genoodzaakt zijn praktijk helemaal anders aan te pakken. Patiënten in de kou laten staan, is geen optie. Met de hulp van veel vrijwilligers is de nodige opvolging verzekerd.

Een paar uur voor de stemming over de bijzondere machten in België baart de stemming over haar grote zus in Frankrijk (wet

Iedereen moet zich zoveel mogelijk afzonderen, maar zorgverleners blijven dag en nacht door de gangen van het rusthuis lopen om onze bejaarden te verzorgen, ondanks de risico’s. In dit vierde luik van onze reeks Berichten van de frontlinie kijken we naar de dagelijkse realiteit in de rusthuizen.

Onder druk van de vakbonden kondigde de Italiaanse premier Giuseppe Conte zaterdag de sluiting van niet-essentiële productie en fabrieken aan. Maar het grootbedrijf en de Amerikaanse ambassade bepaalden dat de militaire industrie blijft draaien. De bouw van F-35 gevechtsvliegtuigen en de wapenexport worden als essentiële activiteit gezien, ten koste van de gezondheid van de werknemers.

Elke dag maakt Solidair een selectie van nieuwsberichten uit de internationale pers. De stand van zaken over het aantal slachtoffers, maar ook over hoe de werkende klasse strijdt tegen het establishment dat de winst laat primeren op gezondheid.

Ook op Europees niveau eisen linkse krachten ernstige maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dijken. Om de crisis te overwinnen zijn investeringen in de gezondheidszorg nodig. Enkele europarlementsleden van de Portugese Communistische Partij (PCP) schreven dit opiniestuk, dat werd medeondertekend door Europees PVDA-volksvertegenwoordiger Marc Botenga.
In de strijd tegen het coronavirus staan artsen en verpleegkundigen aan het front. Ze krijgen gelukkig ook hulp van vrijwilligers, zoals Ans.

Pagina's