Volksprotest doet Zelzaats gemeentebestuur plooien

Foto Solidair
Foto Solidair

Commentaar toevoegen

Reacties

ik vind het fantastisch dat de bevolking zijn plaats inneemt. De oude gewoonten van 500 jaar geleden dienen vervangen te worden of aangepast aan de huidige samenleving. De super conservatieve huidige regeringsleiders dienen terug naar school te gaan en zich te herscholen. Dat dient te gebeuren in elke democratie in elk modern land, gemeente, stad. Er is een nieuwe democratie nodig (einde van semi dictaturen). Ik wens jullie heel veel geluk, moed en volharding. Maak een nieuwe structurele organisatie, aangepast aan de huidige levensverwachtingen van de bevolking. Het is een hele ommekeer, dus niet gemakkelijk anders te gaan denken.
Duim op pvdavoor wat daar volbracht is
Onder de mom van "wij weten wat goed is voor de mensen" worden door enkelingen en partijbesturen zogezegde oplossingen in de strot geduwd van elke burger, zonder dat die voldoende weerwerk kan leveren. Volksraadplegingen worden angstvallig vermeden of worden onderworpen aan praktisch onhaalbare voorwaarden, zodat men zijn gang kan gaan. Eén jaar of 6 maanden voor de verkiezingen worden de asociale beslissingen door die besturen op zolder gestockeerd en men gaat ervan uit dat de meeste mensen de genomen onrealistische beslissingen al lang vergeten zijn - wat meestal ook het geval is. De pers wordt meegesleept door "hot news", primeurs en een hemel vol van luchtballonnen - tot op het been snijden in een dossier zit er niet meer in. Het is in elk geval hoopvol te zien dat "het volk" nog altijd iets kan betekenen wanneer het op erop aankomt. Solidariteit en communicatie is nu het machtigste wapen dat de burger nu nog heeft. Proficiat burgers van Zelzate

Zaterdagavond 15 juni werden in Gent nauwelijks afhaalmaaltijden aan huis bezorgd. De Gentse Deliveroo-koeriers legden een uur lang het werk neer uit protest tegen de steeds lagere verloning en de onzekere arbeidsomstandigheden. Een indrukwekkende actie. De stakende koeriers wisten zoveel druk te zetten op de app dat het systeem plat lag.

De NMBS wil de openingsuren van de loketten van 75 stations inperken. Sommige stations zullen nog maar halftijds open zijn, andere gaan tijdens de weekends dicht. De strategie van het “ontvolken” van de stations gaat voort, ondanks protest van vakbonden en reizigers. Het verzet komt op gang. 

Het gebruik van geweld tegen de vreedzame bezetting van het plein voor het hoofdkwartier van het Soedanese leger in Khartoem was voorspelbaar. Maar de brutaliteit waarmee de paramilitaire groep RSF ( Rapid Support Forces) op maandagmorgen 3 juni optrad, blies meteen alle illusies over het nieuwe militaire regime op.

Bij de Europese verkiezingen hebben de twee grote politieke families een fikse achteruitgang geboekt. Daarmee heeft de kiezer duidelijk het harde besparingsbeleid van de Europese Unie willen afstraffen, velen hebben de buik vol van de klassieke neoliberale recepten en van de wereldvreemde kaste van politici. Maar die afkeer, die veralgemeende onvrede over het gevoerde antisociaal beleid vertaalt zich grotendeels in een verschuiving naar populistisch en extreem rechts en in mindere mate naar de ecologisten. Behalve in België verliest consequent links bijna overal pluimen.

Marc Botenga is het eerste Belgische Europarlementslid van authentiek links. Als PVDA-verkozenen zal hij de stem van de werkende bevolking verdedigen in het Europees parlement. De vernedering van het Griekse volk door de Europese elites was voor Marc de druppel: “De onrechtvaardigheid die het Griekse volk trof, voelde ik tot diep in mijn binnenste. Dat versterkte mijn overtuiging dat we onze strijd Europees moeten voeren”. Een portret.
Franse en Italiaanse havenarbeiders weigeren wapens aan boord te brengen van Saudische vrachtschepen. De wapens worden gebruikt in de oorlog in Jemen, volgens de VN de grootste menselijke catastrofe van deze tijd. Saudi-Arabië hongert de bevolking van Jemen doelbewust uit. Het Saudische regime is afhankelijk van Westerse wapenleveringen. De PVDA pleit voor een Europees wapenembargo.
De Partij Van De Arbeid (PVDA) heeft een fenomenaal sociale campagne gevoerd en gaat er opnieuw overal op vooruit, met scores van 6,6 % in Vlaanderen tot meer dan 12 % in Brussel en 13,5 % in Wallonië.
Met Maria Vindevoghel komt er een extra stevig linkse stem in de Kamer, aan de kant van de werknemers: “De arbeiders en arbeidsters hebben ook het recht om eindelijk een van hen in het parlement te zien”, meent ze.
De Vlaamse regering plant de invoering van een kilometerheffing op het hele Vlaamse wegennetwerk. Een slecht idee, vindt PVDA-voorzitter Peter Mertens. "De kilometertaks is asociaal en ondermijnt onze privacy. In plaats van ons blauw te betalen aan groene taksen, kunnen we beter investeren in beter openbaar vervoer", schrijft hij in een opinie.
De sp.a gaat in deze kiescampagne weer de linkse toer op. Een aantal voorstellen van de partij lijken zo weggelopen uit het programma van de PVDA. Maar hoe geloofwaardig is die bocht naar links?