Volksprotest doet Zelzaats gemeentebestuur plooien

Foto Solidair
Foto Solidair

Commentaar toevoegen

Reacties

ik vind het fantastisch dat de bevolking zijn plaats inneemt. De oude gewoonten van 500 jaar geleden dienen vervangen te worden of aangepast aan de huidige samenleving. De super conservatieve huidige regeringsleiders dienen terug naar school te gaan en zich te herscholen. Dat dient te gebeuren in elke democratie in elk modern land, gemeente, stad. Er is een nieuwe democratie nodig (einde van semi dictaturen). Ik wens jullie heel veel geluk, moed en volharding. Maak een nieuwe structurele organisatie, aangepast aan de huidige levensverwachtingen van de bevolking. Het is een hele ommekeer, dus niet gemakkelijk anders te gaan denken.
Duim op pvdavoor wat daar volbracht is
Onder de mom van "wij weten wat goed is voor de mensen" worden door enkelingen en partijbesturen zogezegde oplossingen in de strot geduwd van elke burger, zonder dat die voldoende weerwerk kan leveren. Volksraadplegingen worden angstvallig vermeden of worden onderworpen aan praktisch onhaalbare voorwaarden, zodat men zijn gang kan gaan. Eén jaar of 6 maanden voor de verkiezingen worden de asociale beslissingen door die besturen op zolder gestockeerd en men gaat ervan uit dat de meeste mensen de genomen onrealistische beslissingen al lang vergeten zijn - wat meestal ook het geval is. De pers wordt meegesleept door "hot news", primeurs en een hemel vol van luchtballonnen - tot op het been snijden in een dossier zit er niet meer in. Het is in elk geval hoopvol te zien dat "het volk" nog altijd iets kan betekenen wanneer het op erop aankomt. Solidariteit en communicatie is nu het machtigste wapen dat de burger nu nog heeft. Proficiat burgers van Zelzate

75 jaar geleden,op 27 januari 1945, werd Auschwitz door het Rode Leger bevrijd. De soldaten ontdekten er de meest ondenkbare gruwel.

“Als we nu nog verder moeten besparen, is het armen en benen afhakken”, zegt Michelle Graus, voorzitter van ACOD VRT. Duidelijke taal. Het moment om over te gaan tot een staking is dan ook nu. De openbare omroep is de spreekbuis van de hele samenleving en moet dat ook blijven, zonder politieke inmenging.

“Heel wat vrouwen zitten in onbevredigende relaties. En als je niet weg kan, omdat je economisch afhankelijk ben van je partner, is dat voor niemand aangenaam.” Kristen Ghodsee praat in haar pas verschenen boek Waarom vrouwen betere seks hebben onder het socialisme over de verworvenheden die Oost-Europese vrouwen hadden onder het socialisme. Van gelijke kansen op de arbeidsmarkt tot gratis crèches en overheden die mannen aanmoedigen hun deel van het huishoudelijk werk te doen.

“Wie weet wat er echt schuilgaat achter de hoge muren van de gevangenissen in Sint-Gillis, Vorst en Berkendael? In december ging ik er naartoe en ik wil jullie graag vertellen wat ik daar geleerd heb.” Nabil Boukili, federaal volksvertegenwoordiger van de PVDA, brengt verslag uit over zijn bezoek aan drie Belgische gevangenissen.

14 juni kwamen er in Zwitserland 500.000 vrouwen en mannen op straat om gelijkheid tussen vrouwen en mannen te eisen. We blikken terug op de grootste sociale beweging in dit land sinds 1918.

In 2019 vierde het wereldwijd gekende kinderprogramma Sesamstraat zijn 50ste verjaardag. In de lage landen werd het een feestje in mineur. Net voor de zomer besliste de Nederlandse openbare omroep dat er geen nieuwe afleveringen meer gemaakt worden.

De berichten over de stiptheidscijfers en het aantal treingebruikers ogen erg positief. De NMBS vervoerde 253 miljoen reizigers en de stiptheid verbeterde van 87,2% in 2018 naar 90,4% in 2019. Maar die cijfers verhullen veel. Want nog altijd rijden veel treinen met vertraging en is er een nijpend tekort aan investeringen.

“Liberalisme is vrijheid”, zo horen we vaak uit de mond van de verdedigers van deze stroming. Het voorbeeld van Chili laat echter zien, hoe een school van rechtse economen een dictatuur gebruikte om het neoliberalisme op te leggen.

Bij het chemisch bedrijf Ineos Phenol zijn alle werknemers van de productie al meer dan een week in staking. Ze pikken het niet dat de directie hun personeelsafgevaardigde Chris De Wachter heeft ontslagen. Ze pikken sowieso het gedrag van directeur Hugo Piot niet. Hij gedraagt zich als een echte Trump, zeggen ze.

Een historisch regeerakkoord tussen de sociaaldemocratische PSOE van Pedro Sánchez en Unidas Podemos (UP) van Pablo Iglesias leidde op 7 januari tot een nieuwe regering in Spanje, met de steun van Catalaanse en Baskische regionalisten. Na jaren van toenemende nationalistische spanningen kan het linkse Unidas Podemos de strijd tegen bezuinigingen weer op de agenda zetten.