Sterke publieke gezondheidszorg is nodig om coronapandemie in te dammen

Commentaar toevoegen

Reacties

Blijkt dus weeral eens dat opsplitsen van een klein landje als het onze NIET de oplossing is voor onze problemen. De hospitalisatie verzekeringen die nu al enkele decennia afgesloten kunnen worden geven als resultaat dat zieken die nood hebben aan afzondering, wegens stress factoren, complicaties bij chirurgische ingrepen, geen kans meer hebben om in een 1-persoons-kamer te verblijven. Je vraag wordt meteen gekelderd: er zijn er geen meer vrij. Ah neen! Tuurlijk niet. De betere middenklasse en de top verdieners hebben er geen moeite mee een dure verzekering af te sluiten, en dan het luxe beest uit te hangen. De dokters zijn er ook blij mee. Kunnen ze goed doorrekenen. Enfin, ge ziet toch wel waar we naartoe gaan. Stel nu dat we voor iedere pruts, groot en klein ook nog een privaat verzekering kunnen afsluiten, wat gebeurt er dan? Elk onderzoek, iedere behandeling waarvoor je gewoon binnenwipt, of op dagverblijf bent, zal binnen de kortste keren een prijskaartje kennen van + 100% of meer. Gaan de ziekenfondsen dat blijven terug betalen. Dat kunnen ze niet. Dus veel terugbetalingen zullen worden geschrapt, ofwel zwaar gedrukt worden. De openbare gezondheidszorgen moeten behouden blijven. Privatiseren betekent gewoon: minder zorg / service krijgen en eer meer voor moeten betalen. Joepie... Gaan we echt nog verder spelen met dit onnozel spelletje dat sommige politici ons willen opsolferen. Mijn walging wordt met de dag groter... Ben ik beschaamd om ook een mens te zijn? JA, NU WEL!!!
Beste ik ga grotendeels akkoord met jullie zienswijze. Er zullen/kunnen zeer veel lessen getrokken worden uit wat nu gebeurt. Eén ervan zal volgens mij dat meer collectief ingestelde landen dergelijke crises beter de baas kunnen dan landen waar individualisering meer is doorgeslagen naar een 'negatieve' vrijheid: vrijheid om je zin te doen, niet een positieve vrijheid: over de middelen en de kansen beschikken om je verantwoordelijkheid te nemen voor je omgeving. Onze overheden zijn weinig doortastend (geweest?) in de aanpak van de crises. Anderzijds zijn ook burgers tekort geschoten in hun verantwoordelijkheid voor het geheel. Er is één uitspraak in jullie artikel waar ik dan weer niet mee eens ben, waar jullie zeggen dat de gezondheidssystemen van de Europese landen niet in staat zijn om adequate collectieve reacties te coördineren. Dat lijkt me erg voorbarig, te weinig genuanceerd, vermoedelijk ook niet correct en weinig respectvol naar de gigantische inspanningen die deze gezondheidssystemen nu leveren. Neemt niet weg dat onze minister van Volksgezondheid de voorbije weken vooral uitblinkt in onkunde. Vriendelijke groet Freddy Merckx (huisarts WGC De Brug)
"De varkens blijven groeien, de boeren blijven kweken", zo reageerde Jos Claeys, directeur van Westvlees, in april op vragen over het besmettingsgevaar in zijn bedrijf. Vandaag blijkt dat een derde van de mensen die in de versnijderij werken, positief testten. Uit getuigenissen van personeelsleden blijkt dat de werkomstandigheden aan de basis van de uitbraak liggen. Bovendien is Westvlees lang geen alleenstaand geval.
De directie van de groep Nissan-Renault kondigde in mei de sluiting van de fabriek in Barcelona aan, maar het personeel en de vakbonden sleepten een akkoord uit de brand om de 3.000 banen te redden. Eens te meer het bewijs dat strijd loont, zelfs in tijden van pandemie.
Drie rijke speculanten hebben een ware financiële hold-up gepleegd op de rug van 1.400 werknemers. Vandaag zijn de drie miljonairs. Maar 1.400 mensen zijn hun job kwijt. Deze oplichting mag niet ongestraft blijven.
De tweede coronagolf is een feit. En de situatie is ernstig, maar er is geen reden tot paniek, zegt Anne Delespaul van Geneeskunde voor het Volk. Al moeten enkele punten wel dringend beter.
Het voorjaar van 2020 was in ons land ongewoon warm en droog. Sommige mensen zullen daar blij mee zijn. Maar niet de boeren, die het risico lopen tot 50% van hun gewassen te verliezen. Of de gezinnen die het gevaar lopen zonder drinkwater te vallen. Toch valt er in België het hele jaar door genoeg regen. Hoe leg je dat uit en vooral, welke oplossingen zijn er?

6 augustus 1945. Een bom ontploft en doodt 140.000 mensen.

In het havengebied van Beiroet (hoofdstad van Libanon) vonden krachtige explosies plaats die veel gebouwen in de omgeving verwoestten. Volgens overheidsbronnen was ammoniumnitraat (een reukloos wit zout, zoals in veel meststoffen) de reden voor de explosie. Viva Salud, een Belgische NGO, roept op tot solidariteit.

Uitzonderlijke tijden vragen uitzonderlijke maatregelen. De coronacrisis maakt straffe maatregelen noodzakelijk. Toch maakt Karin Verelst, vorser aan de VUB, zich zorgen. In een massaal gedeeld opiniestuk op de website van de VRT zette ze samen met advocaat Jan De Groote haar bezwaren uiteen. Volgens haar vormen maatregelen zoals een een avondklok een precedent dat onze grondrechten in gevaar zou kunnen brengen.  Een interview.

31 juli 2020 viel het gevreesde verdict: Brantano wordt door het moederbedrijf FNG failliet verklaard. Alle winkels in Vlaanderen blijven de volgende dag gesloten. Initiatief van het personeel en hun vakbonden. Drie dagen later sluiten de andere winkels de deuren. Een gesprek met de werknemers voor wie dit faillissement allesbehalve onvermijdelijk is.

Negen jaar na de oorlog in Libië, geleid door de NAVO-landen met deelname van het Belgische leger, is de situatie in het S