Sterke publieke gezondheidszorg is nodig om coronapandemie in te dammen

Commentaar toevoegen

Reacties

Blijkt dus weeral eens dat opsplitsen van een klein landje als het onze NIET de oplossing is voor onze problemen. De hospitalisatie verzekeringen die nu al enkele decennia afgesloten kunnen worden geven als resultaat dat zieken die nood hebben aan afzondering, wegens stress factoren, complicaties bij chirurgische ingrepen, geen kans meer hebben om in een 1-persoons-kamer te verblijven. Je vraag wordt meteen gekelderd: er zijn er geen meer vrij. Ah neen! Tuurlijk niet. De betere middenklasse en de top verdieners hebben er geen moeite mee een dure verzekering af te sluiten, en dan het luxe beest uit te hangen. De dokters zijn er ook blij mee. Kunnen ze goed doorrekenen. Enfin, ge ziet toch wel waar we naartoe gaan. Stel nu dat we voor iedere pruts, groot en klein ook nog een privaat verzekering kunnen afsluiten, wat gebeurt er dan? Elk onderzoek, iedere behandeling waarvoor je gewoon binnenwipt, of op dagverblijf bent, zal binnen de kortste keren een prijskaartje kennen van + 100% of meer. Gaan de ziekenfondsen dat blijven terug betalen. Dat kunnen ze niet. Dus veel terugbetalingen zullen worden geschrapt, ofwel zwaar gedrukt worden. De openbare gezondheidszorgen moeten behouden blijven. Privatiseren betekent gewoon: minder zorg / service krijgen en eer meer voor moeten betalen. Joepie... Gaan we echt nog verder spelen met dit onnozel spelletje dat sommige politici ons willen opsolferen. Mijn walging wordt met de dag groter... Ben ik beschaamd om ook een mens te zijn? JA, NU WEL!!!
Beste ik ga grotendeels akkoord met jullie zienswijze. Er zullen/kunnen zeer veel lessen getrokken worden uit wat nu gebeurt. Eén ervan zal volgens mij dat meer collectief ingestelde landen dergelijke crises beter de baas kunnen dan landen waar individualisering meer is doorgeslagen naar een 'negatieve' vrijheid: vrijheid om je zin te doen, niet een positieve vrijheid: over de middelen en de kansen beschikken om je verantwoordelijkheid te nemen voor je omgeving. Onze overheden zijn weinig doortastend (geweest?) in de aanpak van de crises. Anderzijds zijn ook burgers tekort geschoten in hun verantwoordelijkheid voor het geheel. Er is één uitspraak in jullie artikel waar ik dan weer niet mee eens ben, waar jullie zeggen dat de gezondheidssystemen van de Europese landen niet in staat zijn om adequate collectieve reacties te coördineren. Dat lijkt me erg voorbarig, te weinig genuanceerd, vermoedelijk ook niet correct en weinig respectvol naar de gigantische inspanningen die deze gezondheidssystemen nu leveren. Neemt niet weg dat onze minister van Volksgezondheid de voorbije weken vooral uitblinkt in onkunde. Vriendelijke groet Freddy Merckx (huisarts WGC De Brug)
De regering buigt zich over de vraag van de Amerikaanse president Trump om Belgische gevechtsvliegtuigen in te zetten in Syrië en Irak. “Ons land zit in de zwaarste economische crisis ooit gezien sinds de jaren 1930. Om dan te beslissen om nog eens een dure oorlog te gaan voeren, is bijzonder cynisch”, zegt PVDA-volksvertegenwoordigster Nadia Moscufo.

Westerse landen mogen dan al overweldigd zijn door de coronapandemie, ontwikkelingslanden staan voor nog hetere vuren.

Door de vernietiging van het milieu zullen pandemieën zoals die van het coronavirus zich waarschijnlijk vermenigvuldigen.

In Spanje speelt de coronacrisis zich af in een ongekende politieke context. Een linkse coalitie leidt er de regering.

In de VS vond alweer een Afro-Amerikaan de dood bij een politieoptreden.

De coronapandemie is de ernstigste gezondheidscrisis uit de recente wereldgeschiedenis. De aanpak ervan leert ons heel veel over een land? . Niet alleen over zijn gezondheidszorg, maar ook over hoe het land georganiseerd is, wat de prioriteiten zijn, hoe efficiënt het beleid is, … Covid-19 is dus een keiharde stresstest. We passen die test toe op de twee grootmachten van dit moment: China en de VS.

"We gaan deze zomer toch niet op vakantie", liet de voorzitter van de Vlaamse werkgeversvereniging Voka, zich deze week ontvallen. Een uitspraak die kadert in een groter offensief van Voka om ons meer, flexibeler en voor minder geld te laten werken. Zijn Waalse tegenhanger sloot er zich meteen bij aan. Als het aan hen ligt, zijn het de helden van de coronacrisis die hem zullen moeten betalen. Het wordt tijd om die logica te verwerpen en om een Belgisch politiek taboe te laten sneuvelen: de multimiljonairs laten betalen.

Wie moet deze crisis betalen?

De bekende linguïst, filosoof en linkse militant Noam Chomsky geeft zijn visie op de coronapandemie, de ontsporingen van h

In de nasleep van de coronapandemie heeft de Braziliaanse regering opnieuw werkvergunningen uitgereikt aan 150 Cubaanse artsen. Die waren onder meer wegens familiale redenen in het land gebleven, nadat Havana in 2018 een groot aantal artsen had teruggetrokken omwille van bedreigingen van de fascistische Braziliaanse president Jair Bolsonaro.