Sociale inspectie ontmantelen? Geen vrij spel voor sociale dumping, reageert PVDA

Foto Astrid Westvang / Flickr
Foto Astrid Westvang / Flickr
 

Commentaar toevoegen

Reacties

Het is niet waar dat er nu geen inspectie meer is, integendeel. Betaling van lonen en arbeidsduur werd niet nagekeken door sociale inspectie, maar door Toezicht Sociale Wetten. Die dienst blijft. Zij kijken ook sociale dumping na bij buitenlandse ondernemingen. In plaats van verschillende inspecties, wordt er eentje afgeschaft en worden de andere versterkt met deze inspecteurs. Ervaring gaat dus niet verloren. Veel efficiënter, maar het rouwproces bij de betrokkenen is begrijpelijk.
De andere inspectiediensten worden "versterkt" ? Als je, na de aanwervingsstop van deze regering, bij de sociale inspectiediensten (bvb RVA) slechts 60% van het voorziene aantal inspecteurs in dienst hebt, kan je moeilijk spreken van "versterken". Lijkt mij meer een kwestie van "putten vullen". Maar de fraudeurs zal je niet horen klagen natuurlijk ...

Het wordt dit jaar een aparte zomer.

De conservatieve partijen (CD&V, N-VA, cdH, Vlaams Belang en een deel van de liberalen) hielden vandaag de stemming over het wetsvoorstel om abortus uit het strafwetboek te halen en de termijn te verlengen, tegen. Daarom herpubliceren we vandaag een interview dat eind vorig jaar werd afgenomen, nadat dit wetsvoorstel werd goedgekeurd in de commissie Justitie van het federaal parlement.

“Hij was slecht voor de zwarten, maar wel goed voor de blanken”, hoor je soms van mensen die het opnemen voor Leopold II.

“Er klopt iets niet”, dacht de Vlaamse kinderrechtencommissaris bij het begin van de lockdown.

De crisis in de luchtvaart is al sinds het begin van de coronacrisis voorpaginanieuws.

We zijn vandaag 60 jaar na de onafhankelijkheid van Congo.

De wereld beleeft momenteel de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog.

De uitbraak van het coronavirus in het Duitse vleesbedrijf Tönnies wijst op problemen in de lokale vleesproductie.

Het Instituut voor Marxistische Studies (IMAST) organiseert al meer dan twintig jaar de Marxistische Universiteit.

Donderdag 18 juni zou in het federaal parlement een voorstel gestemd worden zodat cultuurwerkers die momenteel zonder sociaal vangnet zitten, tijdelijk een werkloosheidsuitkering zouden kunnen krijgen. Extra zuurstof voor mensen die al 100 dagen zonder inkomen zitten. Een maatregel die meer dan nodig is en ook de nodige steun leek te hebben bij politici.