ManiFiesta 2015: “Het beste programma dat we ooit gehad hebben”

Festivaldirecteur Rik Vermeersch
Festivaldirecteur Rik Vermeersch
Thema's
ManiFiesta

Commentaar toevoegen

Reacties

100 jaar geleden werd ' Joe Hill ' een prominent vakbondsmilitant vermoord ( in opdracht van de kopererts-exploitanten van de Amerikaanse staat Utha ). Joe Hill was/is wellicht de eerste singer-(protest)songwriter ( Woody Guthrie was een kleuter van 3 jaar oud toen Joe Hill werd geëxecuteerd ), Woody Guthrie schrijft als eerbetoon aan Joe Hill in 1947 de song ' Joe Hillstrom '( een 14-tal versen........(inclusief) inspiratie voor Bob Dylans ' Song To Woody ' ) Het kan voor talenten als Jan De Smet en Jokke Schreurs toch niet moeilijk zijn om songs als ' Pie In The Sky ', ' Mr. Block ', ' Casey Jones ', ' The Rebel Girl ', ' There Is Power In A Union ', ' The White Slave ' of ' The Tramp ' opnieuw te vertolken.......beschouw het als een eer voor ' pvda / ptb ' ( de twee insignes maken inmiddels deel uit van de wereldwijde insignes van ' Joe Hill's Garden Nedre Bergsgatan 28 Gävle ' ),.......laat " The man who never died " niet sterven.....nooit!! Kameraadschappelijk, Erik en Hildegard
De regering buigt zich over de vraag van de Amerikaanse president Trump om Belgische gevechtsvliegtuigen in te zetten in Syrië en Irak. “Ons land zit in de zwaarste economische crisis ooit gezien sinds de jaren 1930. Om dan te beslissen om nog eens een dure oorlog te gaan voeren, is bijzonder cynisch”, zegt PVDA-volksvertegenwoordigster Nadia Moscufo.

Westerse landen mogen dan al overweldigd zijn door de coronapandemie, ontwikkelingslanden staan voor nog hetere vuren.

Door de vernietiging van het milieu zullen pandemieën zoals die van het coronavirus zich waarschijnlijk vermenigvuldigen.

In Spanje speelt de coronacrisis zich af in een ongekende politieke context. Een linkse coalitie leidt er de regering.

In de VS vond alweer een Afro-Amerikaan de dood bij een politieoptreden.

De coronapandemie is de ernstigste gezondheidscrisis uit de recente wereldgeschiedenis. De aanpak ervan leert ons heel veel over een land? . Niet alleen over zijn gezondheidszorg, maar ook over hoe het land georganiseerd is, wat de prioriteiten zijn, hoe efficiënt het beleid is, … Covid-19 is dus een keiharde stresstest. We passen die test toe op de twee grootmachten van dit moment: China en de VS.

"We gaan deze zomer toch niet op vakantie", liet de voorzitter van de Vlaamse werkgeversvereniging Voka, zich deze week ontvallen. Een uitspraak die kadert in een groter offensief van Voka om ons meer, flexibeler en voor minder geld te laten werken. Zijn Waalse tegenhanger sloot er zich meteen bij aan. Als het aan hen ligt, zijn het de helden van de coronacrisis die hem zullen moeten betalen. Het wordt tijd om die logica te verwerpen en om een Belgisch politiek taboe te laten sneuvelen: de multimiljonairs laten betalen.

Wie moet deze crisis betalen?

De bekende linguïst, filosoof en linkse militant Noam Chomsky geeft zijn visie op de coronapandemie, de ontsporingen van h

In de nasleep van de coronapandemie heeft de Braziliaanse regering opnieuw werkvergunningen uitgereikt aan 150 Cubaanse artsen. Die waren onder meer wegens familiale redenen in het land gebleven, nadat Havana in 2018 een groot aantal artsen had teruggetrokken omwille van bedreigingen van de fascistische Braziliaanse president Jair Bolsonaro.