Adieu Jan Blommaert

 

Reageren op dit artikel? Mail naar redactie@solidair.org.

Op 15 oktober 1987 werd Thomas Sankara, de jonge president van Burkina Faso, vermoord. Door wie? 34 jaar later komt er eindelijk een proces. Maar de echte opdrachtgevers van de moord op anti-imperialist, socialist en “Afrikaanse Che” Sankara zitten niet in de beklaagdenbank. Om te weten wie hem uit de weg wilde ruimen, moeten we buiten de landsgrenzen van Burkina Faso kijken, richting het noorden en het westen.

“Gij zult langer werken!” Regering na regering slaat ons ermee rond de oren, alsof het een gebod is dat geen tegenspraak d

Dinsdag 21 september 2021 probeerde een fractie van het Soedanese leger een staatsgreep te plegen.

Robert Dussart zou dit jaar 100 geworden zijn. Hij drukte een stempel op zijn tijd, zijn fabriek (Ateliers de Constructions Électriques de Charleroi, ACEC), zijn stad, zijn vakbond (ABVV) en zijn partij (de Kommunistische Partij van België, KPB). "Hij was als een goede schaker, zijn tegenstanders meestal een stap voor", schrijft Adrian Thomas, specialist in de Belgische syndicale en communistische geschiedenis. Hij wijdde een boek aan Dussart.

In Nederland heeft staalgigant Tata Steel ermee ingestemd kolen te vervangen door groene waterstof voor de productie van ijzer en staal. Een overwinning voor de vakbond FNV en de werknemers van Tata Steel, die hier met de steun van de belangrijkste Nederlandse milieuorganisaties maandenlang voor gestreden hebben. Roel Berghuis van FNV Metaal vertelt er meer over.

Meer dan een miljoen Berlijners hebben ja gestemd bij een volksreferendum waarin wordt geëist dat de grote vastgoedbedrijven, in handen van de kampioenen van de effectenbeurs van Frankfurt en Wall Street, onder de hoede van de overheid zouden komen.

Bij de recente verkiezingen in Noorwegen verdubbelde de radicale Rode Partij (Rødt) haar stemmen en hielp zo de Arbeiderspartij om de Conservatieven van de troon te stoten. Twee van Rødts nieuwe parlementsleden spreken met het Amerikaanse magazine Jacobin over de socialistische strategie in Noorwegen en het opbouwen van een arbeiderspartij.

Hoe kan een communistische partij van 1,8% in 1983 opklimmen naar bijna 30% in 2021? Om te begrijpen wat de stad Graz, op één na de grootste stad van Oostenrijk, in beroering brengt, vroegen wij de plaatselijke KPÖ naar haar recept om bij de plaatselijke verkiezingen aan de leiding te geraken. Hoe kon ze zowel rechts als extreemrechts verslaan en de grootste partij worden?

De sterke stijging van de energieprijzen blijft niet beperkt tot België.

Het Dacob (Documentatie- en Archiefcentrum van de Communistische beweging) en zijn Franstalige tegenhanger CArCoB (Centre des archives du communisme en Belgique) publiceerden een prachtig boek naar aanleiding van de 100ste verjaardag van de oprichting van de Communistische Partij van België (CPB).

Magazine