Abortuswet : “Het is omdat abortus een moeilijk keuze is, dat een hervorming noodzakelijk is”

Foto Solidair, Dieter Boone
Foto Solidair, Dieter Boone

Commentaar toevoegen

Reacties

Moeilijke kwestie. Een kind mag natuurlijk niet ter wereld komen in een precaire situatie. Anderzijds, 18 weken, is toch al een iets te levend wezen. Voelt het pijn? Angst? Even mijn persoonlijke ervaring hier. 18 weken, ik ging om een echo, mijn kindje verwijderde zich even van het echo apparaat, maar het was maar een aanloopje om het daarna een stevige kopstoot toe te dienen. De gynaecologe van dienst schrok zich rot. Dus het lijkt wel dat er op zijn minst enige mate van stress ervaren wordt op 18 weken. Een echo is nog niets in vergelijking met een abortus. 12 weken is toch oké. Betere pistes zijn, een stevige voorlichting en gratis anticonceptie voor alle leeftijden (en dan vooral diegene met een langdurige niet-hormonale werking). En vanzelfsprekend een maatschappij creëren waarbij het krijgen van een kind een evidentie en geen economisch debacle is voor de vrouw.
N.a.v. het huidig politiek debat lees ik nu pas dit artikel. Het valt me trouwens op dat in de Solidair van vandaag er met geen woord wordt gerept over de abortuskwestie. De argumenten die Sofie en Maartje aanhalen houden steek, maar staan - wat mij betreft - naast de ethische overwegingen. Opletten!, met socio-economische en emotionele argumenten kan je alle kanten uit! Het is niet omdat 'rechts' louter opportunistisch en absoluut hypocriet hier een strijdpunt van maakt dat "links" er dan weer voor moet zijn. Over de benarde socio-economische-emotionele omstandigheden waarin ongewenst zwangere vrouwen verkeren volg ik de onderbouwde getuigenissen van beide dames en stel deze absoluut niet ter discussie. Voor mij primeert, ondanks deze steekhoudende argumenten, de ethische overweging en deze moet ieder parlementslid voor zichzelf kunnen maken. Ik hoop dan ook dat ieder pvda parlementslid de gewetensvrijheid heeft om te stemmen. Voor mij moet pvda zich als partij blijven focussen op 'verdeling' en ik zie voorlopig de band met het abortusdebat (onvoldoende?) in. De kernboodschap van de liberalen is 'meer voor de rijken' en in deze gewetensvraag laten ze hun parlementsleden vrij! We hebben in België 150 parlementsleden, laten zij zich - hun individueel geweten volgend - vrij uitspreken. Niemand mag/kan dat (hopelijk) verhinderen.
ls we één iets kunnen leren uit de aanpak van de coronacrisis in België, dan is het wel dat de versnippering van de bevoegdheden en de regionalisering van de gezondheidszorg niet werken. Dit was een grote handicap die heeft bijgedragen aan het fiasco van de strijd tegen het virus in ons land. Vandaag denken Paul Magnette en Bart De Wever echter aan een volledige regionalisering van de gezondheidszorg. Het is net alsof ze niet leren uit de crisis. Of hebben ze een andere agenda? Ziehier waarom we hen moeten tegenhouden.
Heb je tieners in huis? Dan keek je vast raar op toen je las dat Trump de populaire video-app TikTok aan banden wil leggen. Wat is er aan de hand? Hint: het heeft met China te maken.
"De varkens blijven groeien, de boeren blijven kweken", zo reageerde Jos Claeys, directeur van Westvlees, in april op vragen over het besmettingsgevaar in zijn bedrijf. Vandaag blijkt dat een derde van de mensen die in de versnijderij werken, positief testten. Uit getuigenissen van personeelsleden blijkt dat de werkomstandigheden aan de basis van de uitbraak liggen. Bovendien is Westvlees lang geen alleenstaand geval.
De directie van de groep Nissan-Renault kondigde in mei de sluiting van de fabriek in Barcelona aan, maar het personeel en de vakbonden sleepten een akkoord uit de brand om de 3.000 banen te redden. Eens te meer het bewijs dat strijd loont, zelfs in tijden van pandemie.
Drie rijke speculanten hebben een ware financiële hold-up gepleegd op de rug van 1.400 werknemers. Vandaag zijn de drie miljonairs. Maar 1.400 mensen zijn hun job kwijt. Deze oplichting mag niet ongestraft blijven.
De tweede coronagolf is een feit. En de situatie is ernstig, maar er is geen reden tot paniek, zegt Anne Delespaul van Geneeskunde voor het Volk. Al moeten enkele punten wel dringend beter.
Het voorjaar van 2020 was in ons land ongewoon warm en droog. Sommige mensen zullen daar blij mee zijn. Maar niet de boeren, die het risico lopen tot 50% van hun gewassen te verliezen. Of de gezinnen die het gevaar lopen zonder drinkwater te vallen. Toch valt er in België het hele jaar door genoeg regen. Hoe leg je dat uit en vooral, welke oplossingen zijn er?

6 augustus 1945. Een bom ontploft en doodt 140.000 mensen.

In het havengebied van Beiroet (hoofdstad van Libanon) vonden krachtige explosies plaats die veel gebouwen in de omgeving verwoestten. Volgens overheidsbronnen was ammoniumnitraat (een reukloos wit zout, zoals in veel meststoffen) de reden voor de explosie. Viva Salud, een Belgische NGO, roept op tot solidariteit.

Uitzonderlijke tijden vragen uitzonderlijke maatregelen. De coronacrisis maakt straffe maatregelen noodzakelijk. Toch maakt Karin Verelst, vorser aan de VUB, zich zorgen. In een massaal gedeeld opiniestuk op de website van de VRT zette ze samen met advocaat Jan De Groote haar bezwaren uiteen. Volgens haar vormen maatregelen zoals een een avondklok een precedent dat onze grondrechten in gevaar zou kunnen brengen.  Een interview.