Sébastien Pocognoli: "De taal van het voetbal is universeel"
Sébastien Pocognoli: "Als je met je club wint, raak je tienduizenden mensen. Als je voor je land speelt, zijn dat 11 miljoen mensen. Die momenten van verbinden en delen, dat is zeldzaam in onze tijd." (Foto Belga)
Zeventig jaar geleden werd in Bandung de kiem gelegd voor een nieuwe wereldorde. In de voormalige koloniale feestzaal Sociëteit Concordia verzamelden leiders uit Azië en Afrika om samen een vuist te maken tegen imperialisme en overheersing. Het gebouw – met een bordje “Verboden voor honden en inlanders” aan de deur - waar ooit Nederlandse officieren, zakenmensen en hoogwaardigheidsbekleders hun koloniale macht vierden, werd het toneel van de Bandungconferentie, een mijlpaal in de strijd voor onafhankelijkheid en zelfbeschikking. Wat begon als een bolwerk van koloniale arrogantie, werd een symbool van bevrijding.
Babette Vandaele en Jonas Soete zijn jonge, enthousiaste leerkrachten. Ze doen hun werk met passie en plezier. Maar of dat ook zo zal kunnen blijven, daarover maken ze zich zorgen. De maatregelen van de nieuwe regering dreigen alles op de helling te zetten. Maar ze geven zich niet zomaar gewonnen: “Samen met een brede beweging gaan we verandering afdwingen.”