Wat zit er achter het Sociaal Pact dat werkgevers en rechtse partijen willen?

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock
Thema's
Syndicaal

Commentaar toevoegen

Reacties

Het is beangstigend. En ik voel me zo machteloos. Vooral ook merk ik een grote onverschilligheid bij de werkende klasse. Het is,al lang veel te ver gekomen. Ik vrees voor de toekomst. Echt waar . Alles is hebzucht en egoisme en de gewone mens wordt compleet uitgezogen. En de fun en het plezier is uit het leven. Zo triest allemaal
Zeer goeie analyse... maar de kracht van het gemeenschappelijk vakbondsfront mis ik hier. Zelf heb ik ondervonden dat in België de perceptie heerst dat we het goed hebben, ondanks alle statistieken over (kans)armoede, werkloosheid, leefloners. De hoop is nog steeds groter dan de teleurstelling. Dit én de propaganda en het discours van extreem rechts, die vele wn's kan bekoren, is er mede voor verantwoordelijk dat een massale mobilisatie tot actie quasi onmogelijk wordt. Alle vakbonden moeten de koppen samen steken om, naast eventuele manifestaties, alternatieve acties, zoals gezamenlijke propaganda en communique's , te voeren. Te dikwijls moet ik samen met collega's vaststellen dzt ook bij de vakbonden particratie en persoonlijke belangetjes het samenwerken verhindert. Als ik dit kan zien, de werkgever ook.
De vakbonden dienen de rode ridders van de werknemers te moeten zijn, en niet om de werknemers met bal en ketting aan de werkgevers en rechtse partijen over te leveren,dit zou een vorm van verraad te zijn

Ook de gevangenissen werden zwaar getroffen door de coronacrisis. Zoals in alle gemeenschapsstructuren is het risico op besmetting groot. De zopas besliste versoepelingen vormen een gevaar voor het personeel en de gedetineerden. Daarom hebben de vakbonden een stakingsaanzegging ingediend.

Op 27 september stemt de Zwitserse bevolking in een referendum over de aankoop van zo'n 40 nieuwe gevechtsvliegtuigen. "Nutteloos, duur en te vervuilend", aldus de tegenstanders van deze verspilling. Die zouden wel eens kunnen mobiliseren om dit project af te voeren. Ook in België, waar volgens een peiling van 2018 zes op tien mensen tegen de aankoop van F-35 jachtvliegtuigen zijn, is een democratisch debat waarbij de bevolking wordt betrokken noodzakelijk.

Te midden van de coronapandemie werd hij voorzitter van een van de grote vakbonden in ons land. Met een ongeziene economische crisis voor de deur wacht hem een zware taak. Enkele dagen voor de nationale actiedag in gemeenschappelijk vakbondsfront – de eerste na de lockdown – spraken we met Thierry Bodson.

De Liberty Group dook op uit het niets en werd in een paar jaar tijd een industriële reus. Overal in de wereld kocht hij fabrieken op. Die zijn nu in de handen van één man: Sanjeev Gupta. Duistere rekeningen en gebroken beloften: vertegenwoordigers van de werknemers luiden de alarmbel. Ze maken zich ernstig zorgen over de toekomst van de vestigingen.

Als het van het voorbereidend advies van het Europees Hof van Justitie afhangt, komt er binnenkort een zeer liberaal arres

De mensen in de zorg zitten erdoor. De voorbije zomer hadden ze nauwelijks de tijd om op adem te komen na die uitputtende eerste coronagolf. En tot vandaag blijft het wurgende personeelstekort bestaan. De woede is groot.
De mensen met een essentieel beroep, die onze samenleving doen draaien, verdienen tot een derde minder dan het gemiddelde loon. Na het applaus is het tijd om na te denken over de lonen van de vrouwen en mannen die tijdens de crisis in de frontlinie stonden.

“Een samenleving die groeit in rijkdom zonder de armoede te laten afnemen, moet verrot zijn tot in haar diepste kern.” PVDA-voorzitter Peter Mertens noteert dit citaat van Karl Marx in zijn jongste boek Ze zijn ons vergeten. Twee recente rapporten van Oxfam tonen aan hoe actueel deze uitspraak nog steeds is. De coronacrisis maakt de gapende kloof tussen arm en rijk nog veel dieper.

De zaak Chovanec is geen alleenstaand geval maar toont een dieperliggende probleem in de top van het staatsapparaat. Er zijn dringend nieuwe politiehervormingen en meer democratische controle op de politie nodig.

Sinds begin september verschijnen steeds meer open brieven met kritiek op de coronamaatregelen. Het is niet altijd makkelijk om te weten welke kritiek al dan niet gerechtvaardigd is. Sommige critici minimaliseren het gevaar van het virus en vinden dat we het beter kunnen laten circuleren. Dat verhaal is toch niet zonder gevaar. Een opiniebijdrage van Wim De Ceukelaire, directeur van de ngo Viva Salud.