Wat zit er achter het Sociaal Pact dat werkgevers en rechtse partijen willen?

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock
Thema's
Syndicaal

Commentaar toevoegen

Reacties

Het is beangstigend. En ik voel me zo machteloos. Vooral ook merk ik een grote onverschilligheid bij de werkende klasse. Het is,al lang veel te ver gekomen. Ik vrees voor de toekomst. Echt waar . Alles is hebzucht en egoisme en de gewone mens wordt compleet uitgezogen. En de fun en het plezier is uit het leven. Zo triest allemaal
Zeer goeie analyse... maar de kracht van het gemeenschappelijk vakbondsfront mis ik hier. Zelf heb ik ondervonden dat in België de perceptie heerst dat we het goed hebben, ondanks alle statistieken over (kans)armoede, werkloosheid, leefloners. De hoop is nog steeds groter dan de teleurstelling. Dit én de propaganda en het discours van extreem rechts, die vele wn's kan bekoren, is er mede voor verantwoordelijk dat een massale mobilisatie tot actie quasi onmogelijk wordt. Alle vakbonden moeten de koppen samen steken om, naast eventuele manifestaties, alternatieve acties, zoals gezamenlijke propaganda en communique's , te voeren. Te dikwijls moet ik samen met collega's vaststellen dzt ook bij de vakbonden particratie en persoonlijke belangetjes het samenwerken verhindert. Als ik dit kan zien, de werkgever ook.
De vakbonden dienen de rode ridders van de werknemers te moeten zijn, en niet om de werknemers met bal en ketting aan de werkgevers en rechtse partijen over te leveren,dit zou een vorm van verraad te zijn

In zijn vijftigjarige politieke carrière was Joe Biden altijd vertegenwoordiger van de Amerikaanse wapenindustrie en militaire interventies. Zal zijn buitenlands beleid iets nieuw brengen of wordt het een variatie op een gekend thema?

Werknemers die in quarantaine moeten, verliezen een aanzienlijk deel van hun loon. Dat brengt veel mensen in moeilijkheden en leidt tot onnodige risico's. Werknemers en vakbonden willen dan ook dat quarantaine niet langer leidt tot loonverlies. Bij koerierdienst UPS en brouwer AB InBev behaalden ze alvast een belangrijke overwinning.

In de strijd tegen het coronavirus is er een zware taak weggelegd voor de mensen in de gezondheidssector. Zij staan als het ware in de vuurlinie en geven dag in dag uit alles wat ze hebben om de crisis te bekampen. Spoedarts Natalie Eggermont noteert een aantal van haar ervaringen.

In de nacht van 17 op 18 mei 2018 werd op een snelweg in Henegouwen een kind gedood met een politiekogel in het hoofd. Haar naam was Mawda Shawri, twee jaar oud. Het proces hierover begint op 23 november 2020. Maar er blijven nog veel grijze zones. De strijd voor waarheid en gerechtigheid gaat door.

Christophe Convent, secretaris-generaal van de mediagroep DPG Media, doet in zijn essay Pleidooi voor een Politieke Renovatie (uitgegeven bij de rechtse denktank Itinera) voorstellen om de spelregels van onze democratie te herzien. Maar in plaats van de democratie te versterken, zullen zijn voorstellen haar alleen ondergraven, met als doel de vrije markt aan elke controle te onttrekken.

Donald Trump stelt zich graag voor als kampioen van de Amerikaanse werkende klasse, die het opneemt tegen het establishment en breekt met het interventionisme van de VS in de wereld. Niets is echter minder waar.

De kaartjes op de toog van het onthaal bieden een troosteloos beeld. De voorbije 1,5 week hebben we op onze dokterspraktijk 8 patiënten moeten loslaten. Woorden van troost en onze oprechte deelneming persoonlijk ondertekend door alle teamleden wachten op aflevering aan de getroffen families.
In volle pandemie hollen veel huishoudhulpen nog steeds van de ene job naar de andere. Daarbij zetten ze hun gezondheid en die van hun dierbaren op het spel. Het is dat of een deel van hun inkomen verliezen. Voor Laeticia en Erika, twee jonge huishoudhulpen moet de sector stilgelegd worden, met loonbehoud. “We verdienen respect, en niet alleen tijdens de pandemie.”

Joe Biden won de verkiezingen door een brede anti-Trump coalitie te vormen, gaande van de ondersteuning van enkele gematig

Bij parkeerbedrijf Interparking werd enkele weken terug bekend gemaakt dat in België 95 jobs moeten verdwijnen. Terwijl het bedrijf al jaren grote winsten boekt, wil de directie van de coronacrisis gebruik maken om mensen te ontslaan.