VS: Opstand tegen moordende agenten

Zodra de moord op George Floyd door de politie bekend werd, gaven duizenden mensen in Minneapolis (foto), waar de moord plaatsvond, en in andere steden uiting aan hun woede over het racisme dat mensen doodt omwille van hun huidskleur. (Foto Brad Sigal)
Zodra de moord op George Floyd door de politie bekend werd, gaven duizenden mensen in Minneapolis (foto), waar de moord plaatsvond, en in andere steden uiting aan hun woede over het racisme dat mensen doodt omwille van hun huidskleur. (Foto Brad Sigal)

Commentaar toevoegen

Reacties

sorry maar iedereen is gelijk voor de wet, en voor iedereen dienen dezelfde wetten te gelden, bent u: werkloos, politieker, rechter, jurist, advocaat, politieman, minister; iedereen dient op exact dezelfde manier berecht; en wat die politie in usa betreft: de politie agent die de man vermoord heeft, is moord eerste graad; en de 3 andere politie mensen is evengoed moord. Immers "de politie is er voor de mensen te beschermen" en NIET : "de mensen zijn er niet om de moordpolitie in stand te houden." ; ik kom zelf ook op straat; immers moordenaars dienen gestraft en in gevangenis; de ene is een directe moordenaar; en de drie andere hun functie is , mensen te beschermen, doch zij hebben de ene geholpen de man te doden, derhalve zijn alle schuldig aan doodslag.
bijkomende opmerking wat betreft de usa - agenten; even straf is , de gevangen neming , al was het maar voor 4 uur van de hele CNN- reporters ploeg. Dit is verdomme, laten verdwijnen van bewijslast ; en dan nog door corrupte politie die paar dagen ervoor nog maar eens een man vermoord hebben. En deze kunnen zich nog steeds alles permitteren, zelfs opsluiten van journalisten; dat is belemmering van de bewijslast ; dus die politie mannen dienen per kerende ook opgesloten worden.
George Floyd is the name we’re chanting today. Gisteren was het George Floyd. Eergisteren waren het Breonna Taylor en Ahmaud Arbery. De dagen voordien waren het Botham Jean, Eric Garner, Philando Castile, Walter Scott, Tamir Rice, Michael Brown, Sandra Bland, Alton Sterling, Freddie Gray, Laquan McDonald. Overal in de US is er nu protest tegen deze moorden door het crimineel systeem. Misschien komt er een goede leiding van dit protest zodat het buiten platgebrande politiekantoren ook een alternatief systeem groeit.

Nu Spanje een zeer zorgwekkende gezondheidssituatie kent, heeft de regio Madrid onder leiding van de conservatieve rechtse

November 2020 zullen de Amerikanen niet enkel hun toekomstige president kiezen, maar ook hun lokale vertegenwoordigers.

Ook de gevangenissen werden zwaar getroffen door de coronacrisis. Zoals in alle gemeenschapsstructuren is het risico op besmetting groot. De zopas besliste versoepelingen vormen een gevaar voor het personeel en de gedetineerden. Daarom hebben de vakbonden een stakingsaanzegging ingediend.

Op 27 september stemt de Zwitserse bevolking in een referendum over de aankoop van zo'n 40 nieuwe gevechtsvliegtuigen. "Nutteloos, duur en te vervuilend", aldus de tegenstanders van deze verspilling. Die zouden wel eens kunnen mobiliseren om dit project af te voeren. Ook in België, waar volgens een peiling van 2018 zes op tien mensen tegen de aankoop van F-35 jachtvliegtuigen zijn, is een democratisch debat waarbij de bevolking wordt betrokken noodzakelijk.

Te midden van de coronapandemie werd hij voorzitter van een van de grote vakbonden in ons land. Met een ongeziene economische crisis voor de deur wacht hem een zware taak. Enkele dagen voor de nationale actiedag in gemeenschappelijk vakbondsfront – de eerste na de lockdown – spraken we met Thierry Bodson.

De Liberty Group dook op uit het niets en werd in een paar jaar tijd een industriële reus. Overal in de wereld kocht hij fabrieken op. Die zijn nu in de handen van één man: Sanjeev Gupta. Duistere rekeningen en gebroken beloften: vertegenwoordigers van de werknemers luiden de alarmbel. Ze maken zich ernstig zorgen over de toekomst van de vestigingen.

Als het van het voorbereidend advies van het Europees Hof van Justitie afhangt, komt er binnenkort een zeer liberaal arres

De mensen in de zorg zitten erdoor. De voorbije zomer hadden ze nauwelijks de tijd om op adem te komen na die uitputtende eerste coronagolf. En tot vandaag blijft het wurgende personeelstekort bestaan. De woede is groot.
De mensen met een essentieel beroep, die onze samenleving doen draaien, verdienen tot een derde minder dan het gemiddelde loon. Na het applaus is het tijd om na te denken over de lonen van de vrouwen en mannen die tijdens de crisis in de frontlinie stonden.

“Een samenleving die groeit in rijkdom zonder de armoede te laten afnemen, moet verrot zijn tot in haar diepste kern.” PVDA-voorzitter Peter Mertens noteert dit citaat van Karl Marx in zijn jongste boek Ze zijn ons vergeten. Twee recente rapporten van Oxfam tonen aan hoe actueel deze uitspraak nog steeds is. De coronacrisis maakt de gapende kloof tussen arm en rijk nog veel dieper.