Voetbalsupporters die gemanipuleerd werden door extreemrechts?

Commentaar toevoegen

Reacties

Zeer correcte paragraaf "In eerste instantie bestempelen veel van deze supporters zich als hooligans. Voor hen is geweld een vertrouwd expressiemiddel. Dat geweld komt regelmatig voor bij de rivaliserende supportersgroepen van de diverse clubs. Hier werd het gebruikt tegen personen van buitenlandse origine en burgers die uiting gaven aan hun rouw voor de slachtoffers van de aanslagen in Brussel." Even verder wordt de analyse: "Ze willen gebruikmaken van de woede die de terroristische aanslagen oproepen om een regering aan te klagen die ... Daarmee doen ze precies wat de terroristen-jihadisten willen: mensen tegen elkaar opzetten, racisme aanwakkeren en nieuwe oorlogen voorbereiden." Mensen tegen elkaar opzetten, racisme aanwakkeren, oorlogen voorbereiden, dat is niet wat ik versta onder de "regering aanklagen" of een fout beleid in het algemeen. Integendeel. De aanslagen passen perfect in de logica van de regering en racisme, verdeeldheid en oorlog ook. De woede van deze mensen is zeer terecht en deze woede en hun "vertrouwd expressiemiddel" worden nu misbruikt en zouden beter gericht worden tegen de ware veroorzakers van terrorisme, o.a. effectief tegen het foute beleid en tegen het systeem in het algemeen. Want het draait uiteraard niet enkel om een foute regering. Een verandering van regering gaat aan de zaak in essentie niks veranderen. Het is goed te begrijpen dat voor bepaalde mensen het niet meer volstaat een paar kaarsen te branden aan de Beurs.

Overal in de Europese Unie vallen de nationale regeringen de meest solidaire pensioenstelsels aan. Een gecoördineerde aanval vanuit de Europese instellingen. Een rondje langs Spanje, Frankrijk en Duitsland.

De twee grote spoorbonden ACOD en ACV leggen zich niet neer bij de minimale dienstverlening die werd opgelegd door de vorige regering Michel – De Wever. Ze trekken naar het Grondwettelijk Hof. Op 4 maart vindt de eerste zitting plaats. De inzet is groot. Niet alleen voor het spoorwegpersoneel, ook voor de treingebruikers en de hele werkende bevolking.

Het was veel meer dan een boekvoorstelling, zondagmiddag in de Roma. Het was een feest. Zo’n 1300 mensen trotseerden de stormwind om leven en engagement van dokter Dirk Van Duppen te vieren. “Verdriet en blij zijn gaan samen”, zei Lieve Seuntjens, al veertig jaar lang soulmate van Dirk. Zo werd het zondag een feest van hoop, liefde en strijdvaardigheid.

Het cordon sanitaire tegen de extreemrechtse neonationalisten van AfD is doorbroken in de Duitse deelstaat Thüringen. De liberaal Thomas Kemmerich wist de linkse minister-president af te zetten met de steun van de christendemocratische CDU en de AfD. Even later werd hij zelf gedwongen af te treden.

“Zo verliep de tijd die me toegemeten was", een boek dat nooit voorzien was. De plotse en bikkelharde confrontatie met een ongeneeslijke kanker dwong dokter Dirk Van Duppen terug te blikken en te reflecteren op zijn leven. Het boek wordt alom geprezen, overal weerklinkt oprechte waardering voor het levenswerk waarover Dirk met zoveel liefde vertelt. Het succes is een meer dan verdiend applaus voor een leven dat geheel gewijd is aan de strijd tegen onrecht.

Ons land heeft in principe alles in huis om een koploper te zijn in een roodgroene klimaattransitie. Toch slaagt ons land er niet in die rol waar te maken. Hoe komt dat?

De nieuwe Europese Commissie stelde een groots klimaatplan voor, de European Green Deal. In de VS blijven Bernie Sanders en zijn aanhangers ook hun Green New Deal verdedigen. Mooi, aan twee kanten van de oceaan een groene deal. Toch zijn er belangrijke verschillen.

Door een technisch probleem met een app liep de Democratische caucus in de Amerikaanse staat Iowa uit op een sisser. De resultaten zijn nog altijd niet volledig gekend. Maar het is ondertussen wel duidelijk dat Bernie Sanders een koploper is. Opnieuw schudt hij de Amerikaanse politieke wereld grondig door mekaar. Jongeren en werkende mensen kiezen massaal voor het authentiek linkse verhaal van Sanders.

De Spaanse hoofdstad Madrid was eind vorig jaar gaststad voor alweer een internationale klimaatconferentie. Ook deze keer kwam het niet veel verder dan wat holle verklaringen. Ondertussen gaat de handel in schone lucht onverminderd verder.

“Cultuur is het eerste wat we moeten redden,” zei Fidel Castro toen Cuba in het begin van de jaren 1990 een zware economische crisis doormaakte. Het socialistische eiland is beroemd vanwege zijn gezondheidszorg en zijn onderwijssysteem, maar over het cultuurbeleid weten we veel minder. We spraken met Abel Prieto, voormalig Cubaans minister van Cultuur.