'Vindt Kris Peeters nog steeds dat verplichte gemeenschapsdienst bestaande jobs onder druk zet?'

"Zo verdwijnen er bij de groendienst en bij de stadsreiniging in verschillende steden honderden jobs voor laaggeschoolden." (Foto Solidair, Vinciane Convens)
"Zo verdwijnen er bij de groendienst en bij de stadsreiniging in verschillende steden honderden jobs voor laaggeschoolden." (Foto Solidair, Vinciane Convens)

Commentaar toevoegen

Reacties

In New York is men al jaren met zo’n beleid bezig. Er werden al meer dan 20.000 mensen uit plantsoendiensten en andere onderhoudsfuncties ontslagen. Velen onder hen werden dakloos en worden opgevangen in New Yorkse ‘shelters’. Daar krijgen ze een vuil bed en ongezonde maaltijden. Maar hoera hoera: ze kunnen terug in hun oude job werken als gemeenschapsdienst voor $ 400,00 maand. Reken maar dat dit ook het einddoel van Bart de Wever en zijn vazallenregering is….
Waarom weigeren mensen niet gewoon massaal aan deze slavernij mee te doen! Is er bij de PVDA dan geen jurist die deze mensen gezamenlijk kan bijstaan om hun recht te halen. Te gek voor woorden, mensen hun job afpakken om dat vervolgens door dezelfde persoon, maar dan als een "verplichte vrijwilliger" liefst nog gratis te laten uitvoeren. Ja beste mensen, want anders worden deze diensten allemaal onbetaalbaar, zo houdt men ons keer op keer voor. Weet je wat echt onbetaalbaar is? De vele niet functionerende regeringsfunctionarissen van de belachelijk vele regeringen in een land als België!!! Pak die hun job af en laat het regeren over aan mensen die niet het verlengstuk zijn van het grote geld.... En dat vele geld wat daardoor vrijkomt, wel daarvoor kunnen mensen in de groendienst, in de stadsreiniging, in de verzorging weer gewoon hun job terugkrijgen en behouden zij hun waardigheid en hun positie in de maatschappij. En voor die vele mislukte bestuurders hebben we nog plaatsjes als vrijwilligers in de wegenbouw, tunnelbouw, ophogen van dammen tegen wateroverlast..... en nog zoveel meer. Daarmee pakken we niemands job af, want die werken werden toch al niet uitgevoerd...
Ik ben reeds 15 jaar chronisch rug patiënt dagelijks slik ik massa's pijnstillers om halftijds nog aan het werk te blijven,ik ben het beu dat men bijna dagelijks met een onderzoek of wet afkomt die ons beperkingen oplegd,niks mag meer alles moet , europa gaat omzeep door alle regels die politiekers uitvinden om zichzelf op het podium te plaatsen als het zo doorgaat vraag ik mijn dossier op te starten om euthanasie te plegen ,en dat meen ik ,in een dergelijke "ik" maatschappij wens ik niet verder te leven ,dit is niet leven dit is geleefd worden en ik denk niet dat dit ooit de bedoeling geweest is toen we geboren werden . Deze regering en de europese leiders zijn egocentrische personaliteiten die op alles kritiek hebben en enkel hun eigen winstbejag groter te maken

75 jaar geleden,op 27 januari 1945, werd Auschwitz door het Rode Leger bevrijd. De soldaten ontdekten er de meest ondenkbare gruwel.

“Als we nu nog verder moeten besparen, is het armen en benen afhakken”, zegt Michelle Graus, voorzitter van ACOD VRT. Duidelijke taal. Het moment om over te gaan tot een staking is dan ook nu. De openbare omroep is de spreekbuis van de hele samenleving en moet dat ook blijven, zonder politieke inmenging.

“Heel wat vrouwen zitten in onbevredigende relaties. En als je niet weg kan, omdat je economisch afhankelijk ben van je partner, is dat voor niemand aangenaam.” Kristen Ghodsee praat in haar pas verschenen boek Waarom vrouwen betere seks hebben onder het socialisme over de verworvenheden die Oost-Europese vrouwen hadden onder het socialisme. Van gelijke kansen op de arbeidsmarkt tot gratis crèches en overheden die mannen aanmoedigen hun deel van het huishoudelijk werk te doen.

“Wie weet wat er echt schuilgaat achter de hoge muren van de gevangenissen in Sint-Gillis, Vorst en Berkendael? In december ging ik er naartoe en ik wil jullie graag vertellen wat ik daar geleerd heb.” Nabil Boukili, federaal volksvertegenwoordiger van de PVDA, brengt verslag uit over zijn bezoek aan drie Belgische gevangenissen.

14 juni kwamen er in Zwitserland 500.000 vrouwen en mannen op straat om gelijkheid tussen vrouwen en mannen te eisen. We blikken terug op de grootste sociale beweging in dit land sinds 1918.

In 2019 vierde het wereldwijd gekende kinderprogramma Sesamstraat zijn 50ste verjaardag. In de lage landen werd het een feestje in mineur. Net voor de zomer besliste de Nederlandse openbare omroep dat er geen nieuwe afleveringen meer gemaakt worden.

De berichten over de stiptheidscijfers en het aantal treingebruikers ogen erg positief. De NMBS vervoerde 253 miljoen reizigers en de stiptheid verbeterde van 87,2% in 2018 naar 90,4% in 2019. Maar die cijfers verhullen veel. Want nog altijd rijden veel treinen met vertraging en is er een nijpend tekort aan investeringen.

“Liberalisme is vrijheid”, zo horen we vaak uit de mond van de verdedigers van deze stroming. Het voorbeeld van Chili laat echter zien, hoe een school van rechtse economen een dictatuur gebruikte om het neoliberalisme op te leggen.

Bij het chemisch bedrijf Ineos Phenol zijn alle werknemers van de productie al meer dan een week in staking. Ze pikken het niet dat de directie hun personeelsafgevaardigde Chris De Wachter heeft ontslagen. Ze pikken sowieso het gedrag van directeur Hugo Piot niet. Hij gedraagt zich als een echte Trump, zeggen ze.

Een historisch regeerakkoord tussen de sociaaldemocratische PSOE van Pedro Sánchez en Unidas Podemos (UP) van Pablo Iglesias leidde op 7 januari tot een nieuwe regering in Spanje, met de steun van Catalaanse en Baskische regionalisten. Na jaren van toenemende nationalistische spanningen kan het linkse Unidas Podemos de strijd tegen bezuinigingen weer op de agenda zetten.