Verkiezingsnederlaag voor de erfgenamen van Chávez: oorzaken en gevolgen

Foto Solidair, Boudewijn Deckers
Foto Solidair, Boudewijn Deckers

Commentaar toevoegen

Reacties

Een linkse partij in Zuid-Amerika is niet hetzelfde als een linkse partij in Europa. Chavez heeft vele dingen gedaan die het licht niet mogen zien. Zoals de gevangenen vrijlaten die langer dan jaar in de gevangenis zaten, omdat er geen plaats meer was. Circulas bolivarianos oprichten, zogezegd 'de engelen voor het volk' maar in werkelijkheid de klikspanen voor de regering. Ik weet niet of ik deze regering zou steunen. Heb toevallig een dossier behandeld van een asielzoeker uit Venezuela. De linkse partijen in België krijgen uiteraard mijn steun.
Er staat een fout in het artikel: "De VS hebben Chávez nooit vergeven dat hij de olie-industrie genationaliseerd heeft". Dat klopt niet. De nationalisatie gebeurde al door de oligarchie in 1976 (om heel andere redenen natuurlijk). Chávez heeft de winsten van de nationale petroleummaatschappij PDVSA gebruikt voor zijn sociale programma's. Correct is dus: "De VS hebben Chávez nooit vergeven dat hij de winsten van de nationale petroleummaatschappij PDVSA voor de bevolking heeft gebruikt."

In Mechelen werd vorige donderdag, zoals op veel andere plaatsen in het land, stilgestaan bij het probleem van de armoede. Dat hoort zo op 17 oktober, werelddag van verzet tegen armoede. Bijna tweehonderd mensen verzamelden daarvoor op de Grote Markt en trokken in optocht naar het nieuwe CAW-gebouw.

Nu Europa een commissievoorzitter “voor de bescherming van onze Europese levenswijze” heeft, zou je verwachten dat het EU-cultuurbudget stijgt om de vrijheid en diversiteit van het kunstenveld in de lidstaten te versterken. Dat valt tegen.

"Pepperspray. Waterkanon. Waterstok. Geschreeuw. De laarzen van de politie..." Matilde De Cooman is militante van Comac, de studentenbeweging van de PVDA, in Gent. Zaterdag 12 oktober nam ze deel aan de vreedzame klimaatactie van Extinction Rebellion in Brussel. Die werd door de politie gewelddadig onderdrukt. Lees haar getuigenis.

Enorme mobilisaties, stakingen, een avondklok voor 60 dagen en het presidentiële paleis geëvacueerd: sinds 2007 heeft Ecuador niet meer zoveel sociale onrust gekend. De reden: de neoliberale hervormingen die president Morena met de hulp van het IMF en Washington heeft doorgevoerd.

De demonstranten eisen het aftreden van de Iraakse regering. De regering neemt een aantal maatregelen die de werkloosheid en het woningtekort moeten terugdringen.
Jambon I maakt een ruk naar rechts en gaat frontaal in de aanval tegen het kritisch middenveld. Burgers die zich verenigen om tot verandering te komen zijn echter cruciaal om de welvaartsstaat en onze fundamentele rechten te verdedigen en uit te diepen. Een overzicht van de reacties.

Hoe Bruce Wayne de misdaad bestrijdende Batman werd, dat verhaal hebben tal van blockbusters ons al verteld. Maar hoe zijn aartsvijand The Joker tot gewelddadige griezel werd, was nooit het thema van een film. Tot regisseur Todd Phillips met het personage aan de slag ging en het beklijvende, tegendraadse en bijzonder maatschappijkritische Joker maakte.

Sinds 27 september zijn de cipiers in de gevangenis van Antwerpen in staking. De omstandigheden en het onderbezetting zijn al jaren een aanslepend probleem. Maar de laatste weken loopt het echt de spuigaten uit.

Winnen tegen extreemrechts, hoe doe je dat? Dat willen we allemaal wel weten als we elke dag zien hoe fascistische partijen oprukken in België en Europa, en hoe de verrechtsing ook in de andere partijen toeslaat. Solidair bracht op ManiFiesta vier experts en ervaringsdeskundigen samen voor een boeiend debat.