Verkiezingsnederlaag voor de erfgenamen van Chávez: oorzaken en gevolgen

Foto Solidair, Boudewijn Deckers
Foto Solidair, Boudewijn Deckers

Commentaar toevoegen

Reacties

Een linkse partij in Zuid-Amerika is niet hetzelfde als een linkse partij in Europa. Chavez heeft vele dingen gedaan die het licht niet mogen zien. Zoals de gevangenen vrijlaten die langer dan jaar in de gevangenis zaten, omdat er geen plaats meer was. Circulas bolivarianos oprichten, zogezegd 'de engelen voor het volk' maar in werkelijkheid de klikspanen voor de regering. Ik weet niet of ik deze regering zou steunen. Heb toevallig een dossier behandeld van een asielzoeker uit Venezuela. De linkse partijen in België krijgen uiteraard mijn steun.
Er staat een fout in het artikel: "De VS hebben Chávez nooit vergeven dat hij de olie-industrie genationaliseerd heeft". Dat klopt niet. De nationalisatie gebeurde al door de oligarchie in 1976 (om heel andere redenen natuurlijk). Chávez heeft de winsten van de nationale petroleummaatschappij PDVSA gebruikt voor zijn sociale programma's. Correct is dus: "De VS hebben Chávez nooit vergeven dat hij de winsten van de nationale petroleummaatschappij PDVSA voor de bevolking heeft gebruikt."
De werkvloer is de belangrijkste besmettingshaard van het coronavirus. Dat is de conclusie van een nationale studie van Geneeskunde voor het Volk. En dat is goed te merken bij Volvo Car Gent.

In een beruchte tweet zei Donald Trump dat 2020 de geschiedenis zou ingaan als de “meest onnauwkeurige en frauduleuze verk

Volgens de Noord-Amerikaanse journaliste Naomi Klein zal Trump uit het Witte Huis jagen niet volstaan om een einde te

Er is een beweging die al een paar maand regeringen de stuipen op het lijf jaagt en hoop geeft aan mensen die in de zorg w

Franky De Schrijver is sinds drie jaar hoofdafgevaardigde van ABVV bij Audi.

De vakbonden voeren al lang strijd voor een minimum uurloon van 14 euro. Een terechte eis, die door de PVDA ten volle wordt gesteund. Nog altijd moet een groot deel van de werkende klasse het redden met een loon dat niet tot het eind van de maand reikt. Op wie kunnen we rekenen om het tij te keren?

Overal in Europa zijn het rechtse krachten die rechten van mensen uit de LGBT+ gemeenschap aanvallen.

“Wij hebben met z’n allen de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat kwetsbare jongeren de mogelijkheid krijgen om zich volwaardig te ontplooien”, stelt Myriam Joos overtuigd. Vandaag lijkt de politiek die verantwoordelijkheid onvoldoende op te nemen.

De 450.000 langdurig zieken moeten van de Vivaldi-coalitie terug aan het werk, omdat ze streeft naar dat fameuze cijfer van 80% werkzaamheidsgraad. Bovendien wil ze ook 200 miljoen euro besparen via het re-integratiebeleid. Maar waarom het probleem niet aanpakken bij de wortel: het slechte (einde)loopbaanbeleid en de ziekmakende werkdruk in ons land?

"Wij hebben de boel doen draaien, nu is het aan jullie", dat was de niet mis te verstane boodschap van de vakbond Ver.di.