Verkiezingsnederlaag voor de erfgenamen van Chávez: oorzaken en gevolgen

Foto Solidair, Boudewijn Deckers
Foto Solidair, Boudewijn Deckers

Commentaar toevoegen

Reacties

Een linkse partij in Zuid-Amerika is niet hetzelfde als een linkse partij in Europa. Chavez heeft vele dingen gedaan die het licht niet mogen zien. Zoals de gevangenen vrijlaten die langer dan jaar in de gevangenis zaten, omdat er geen plaats meer was. Circulas bolivarianos oprichten, zogezegd 'de engelen voor het volk' maar in werkelijkheid de klikspanen voor de regering. Ik weet niet of ik deze regering zou steunen. Heb toevallig een dossier behandeld van een asielzoeker uit Venezuela. De linkse partijen in België krijgen uiteraard mijn steun.
Er staat een fout in het artikel: "De VS hebben Chávez nooit vergeven dat hij de olie-industrie genationaliseerd heeft". Dat klopt niet. De nationalisatie gebeurde al door de oligarchie in 1976 (om heel andere redenen natuurlijk). Chávez heeft de winsten van de nationale petroleummaatschappij PDVSA gebruikt voor zijn sociale programma's. Correct is dus: "De VS hebben Chávez nooit vergeven dat hij de winsten van de nationale petroleummaatschappij PDVSA voor de bevolking heeft gebruikt."
Een paar dagen voor zijn honderdste verjaardag is oud-verzetsstrijder en PVDA-militant Charles Van Besien overleden. Hij nam deel aan de bevrijding van Brussel in september 1944 en zal zowat een eeuw gestreden hebben.
Na de recente mislukte pogingen om de Venezolaanse president Maduro op de knieën te krijgen, voert de Amerikaanse president Donald Trump de druk verder op. Maandag 5 augustus kondigde Trump een embargo tegen Venezuela aan. Daarmee krijgt de Venezolaanse bevolking het mes nog wat scherper op de keel gedrukt.
Maandag 5 augustus 2019 stemde het Indiase parlement voor het intrekken van de autonomie van de noordelijke deelstaat Jammu en Kasjmir (het Indiase gedeelte van de ruimere regio Kasjmir). Sindsdien staat de deelstaat onder directe en autoritaire controle van de Indiase regering, geleid door de hindoenationalistische BJP. Een versterkt nationalisme in India en Pakistan, en islamitische fundamentalisten in Kasjmir dreigen de voorbode te zijn van een groot lokaal en internationaal conflict.

De HSBC-bank, bekend van verschillende fraudezaken (witwassen van zwart geld, belastingparadijzen, ...) heeft de Belgische

Stan Vanhulle, onze kameraad, dragende kracht in de strijd om Renault Vilvoorde, een mijlpaal voor de Partij maar ook voor ManiFiesta, zijn familie en zijn Roos, is niet meer. Na 2,5 jaar op maandag 5 augustus verliest hij het gevecht tegen kanker. “Stan was één van de motoren in de strijd voor het openhouden van Renault. Wie vecht kan verliezen, maar wie niet vecht is al verloren. Dàt was Stan”, schrijft één van zijn kameraden
ManiFiesta, het feest van de Solidariteit viert zijn tiende editie. Het festival, georganiseerd door Geneeskunde voor het Volk en Solidair, vond voor de eerste keer plaats in 2010, in volle politieke crisis. Ook dit jaar zal ManiFiesta een vuist maken tegen extreemrechts en de eenheid van het land benadrukken. Solidair sprak met directeur Mario Franssen.

Het is vandaag precies 20 jaar geleden dat de lichamen van de Guineese jongeren Yaguine (14) en Fodé (15) werden gevonden in een vliegtuig van Sabena op Zaventem. Een drama dat vele Belgische burgers aanzette om zich meer in de internationale solidariteit te engageren …

Twintig jaar geleden werden twee Guinese jongeren dood teruggevonden in de buik van een vliegtuig.

De voorbije weken haalden heel wat mensen een rode driehoek boven om hun afkeer voor extreemrechts te tonen.

In “De vergeten soldaten van de Eerste Wereldoorlog” legt historicus Dominiek Dendooven een geschiedenis bloot die een eeuw lang verduisterd bleef. Duizenden Indische en Chinese soldaten werden ingezet voor de imperialistische belangen van de westerse grootmachten.