'Snij de zuurstof van IS af: de geldtoevoer en de wapentoevoer. Waar wachten we nog op?'

Vredeswake in Antwerpen, 15 november 2015. (Foto Solidair, Karina Brys)
Vredeswake in Antwerpen, 15 november 2015. (Foto Solidair, Karina Brys)
Thema's
Terrorisme

Commentaar toevoegen

Reacties

Goed artikel. Ik begrijp alleen niet waarom de PVDA tot nog toe met geen woord over de rol van Rusland spreekt. Als ik het goed voor heb lijken zij me tot nog toe de enige kracht die in tegenstelling tot VS en co volgens het internationaal recht tewerk gaat, nl: op vraag van de regering van Syrie, en in coalitie met Iran, het Syrisch leger vooruithelpen door de bombardementen tegen terreurgroepen en tegen IS. Iedereen weet dat zonder grondtroepen de bommen niet genoeg zijn om IS uit te schakelen. Naast de huidige vredesconferentie is dat toch een juiste vruchtbare tactiek. Vriendelijke groeten,
kan me vinden in dit opiniestuk, maar ook naar de oorzaken moet men durven kijken: veel ligt aan de behandeling-mishandeling van de palestijnen door Israel en co. Waarom wordt dergelijke acties - praktijken(bezetting-inname-stelen van grond-folteren-gevangen zetten)zonder sancties en daadkracht gestopt. Veel ligt aan onszelf: "we zijn geen raccisten, maar....", wanneer gaan we eens voor eigen deur vegen ipv ons altijd als slachtoffer te zien, ipv als "dader". Wanneer gaan we het woord vreemdeling eens uit vandaele schrappen
Degelijke en welkome analyse en oplossing (al valt te vrezen dat die door de Realpolitiek utopisch zal bijven).Maar zelfs als je IS - nu (ogenschijnlijk?) het dringendste probleem - kunt uitschakelen door aan- en afvoerlijnen af te snijden, dan is daarmee het geweld in Syrië met staatsterrorist Assad niet voorbij, net zo min als het al decennialang durende en ondertussen door bijna iedereen stilzwijgend aanvaarde geweld en terreur tegen Palestijnen. Dus ook tegen andere landen in het Midden-Oosten moet een werkzame boycot komen.
En wat met de rest van de Belgische wapenleveringen en -industrie. Bij mijn weten is de PVDA niet gekant tegen het bestaan van FN. Eindelijk komt er eens een reaktie op verkoop van wapens maar hoever zal dat gaan ? Niet meer leveren aan Saudi Arabië is een begin, maar zeker niet genoeg. Van mij mag FN dicht.
Waarom gaat men niet op het voorstel van Iran in om het Iraanse leger in te zetten op de grond? Mijn goede vriend die jaren gediend heeft als officier tijdens de irak-iran-oorlog aldaar twijfelt geen seconde aan de efficientie van het Iraanse leger om die 50.000 militairen van IS op te rollen. En bij gebrek aan eigen staat zou hun invloed op onze jongeren in ieder geval sterk verminderen. Het is maar hoe je het bekijkt, is Iran een bondgenoot of nog steeds volgens de bush-ideologie de vijand?

“Heel wat vrouwen zitten in onbevredigende relaties. En als je niet weg kan, omdat je economisch afhankelijk ben van je partner, is dat voor niemand aangenaam.” Kristen Ghodsee praat in haar pas verschenen boek Waarom vrouwen betere seks hebben onder het socialisme over de verworvenheden die Oost-Europese vrouwen hadden onder het socialisme. Van gelijke kansen op de arbeidsmarkt tot gratis crèches en overheden die mannen aanmoedigen hun deel van het huishoudelijk werk te doen.

“Wie weet wat er echt schuilgaat achter de hoge muren van de gevangenissen in Sint-Gillis, Vorst en Berkendael? In december ging ik er naartoe en ik wil jullie graag vertellen wat ik daar geleerd heb.” Nabil Boukili, federaal volksvertegenwoordiger van de PVDA, brengt verslag uit over zijn bezoek aan drie Belgische gevangenissen.

14 juni kwamen er in Zwitserland 500.000 vrouwen en mannen op straat om gelijkheid tussen vrouwen en mannen te eisen. We blikken terug op de grootste sociale beweging in dit land sinds 1918.

In 2019 vierde het wereldwijd gekende kinderprogramma Sesamstraat zijn 50ste verjaardag. In de lage landen werd het een feestje in mineur. Net voor de zomer besliste de Nederlandse openbare omroep dat er geen nieuwe afleveringen meer gemaakt worden.

De berichten over de stiptheidscijfers en het aantal treingebruikers ogen erg positief. De NMBS vervoerde 253 miljoen reizigers en de stiptheid verbeterde van 87,2% in 2018 naar 90,4% in 2019. Maar die cijfers verhullen veel. Want nog altijd rijden veel treinen met vertraging en is er een nijpend tekort aan investeringen.

“Liberalisme is vrijheid”, zo horen we vaak uit de mond van de verdedigers van deze stroming. Het voorbeeld van Chili laat echter zien, hoe een school van rechtse economen een dictatuur gebruikte om het neoliberalisme op te leggen.

Bij het chemisch bedrijf Ineos Phenol zijn alle werknemers van de productie al meer dan een week in staking. Ze pikken het niet dat de directie hun personeelsafgevaardigde Chris De Wachter heeft ontslagen. Ze pikken sowieso het gedrag van directeur Hugo Piot niet. Hij gedraagt zich als een echte Trump, zeggen ze.

Een historisch regeerakkoord tussen de sociaaldemocratische PSOE van Pedro Sánchez en Unidas Podemos (UP) van Pablo Iglesias leidde op 7 januari tot een nieuwe regering in Spanje, met de steun van Catalaanse en Baskische regionalisten. Na jaren van toenemende nationalistische spanningen kan het linkse Unidas Podemos de strijd tegen bezuinigingen weer op de agenda zetten.

Nadat ze eerste regeerde met extreemrechts zetten de conservatieven (ÖVP, Oostenrijkse Volkspartij) hun asociale beleid voort, nu met de groenen. Op het menu: lagere vennootschapsbelastingen, meer macht voor verhuurders versus huurders en een stevig migratiebeleid. Dit alles overgoten met een groen laagje vernis. Interview met journalist Benjamin Opratko.

Ralia is 50 jaar. Ze werkt al 26 jaar bij Sodexo, waar ze ook vakbondsafgevaardigde is. Bij de volgende sociale verkiezingen zal ze weer kandidaat zijn op de lijsten van het ACV. Een portret.