'Snij de zuurstof van IS af: de geldtoevoer en de wapentoevoer. Waar wachten we nog op?'

Vredeswake in Antwerpen, 15 november 2015. (Foto Solidair, Karina Brys)
Vredeswake in Antwerpen, 15 november 2015. (Foto Solidair, Karina Brys)
Thema's
Terrorisme

Commentaar toevoegen

Reacties

Goed artikel. Ik begrijp alleen niet waarom de PVDA tot nog toe met geen woord over de rol van Rusland spreekt. Als ik het goed voor heb lijken zij me tot nog toe de enige kracht die in tegenstelling tot VS en co volgens het internationaal recht tewerk gaat, nl: op vraag van de regering van Syrie, en in coalitie met Iran, het Syrisch leger vooruithelpen door de bombardementen tegen terreurgroepen en tegen IS. Iedereen weet dat zonder grondtroepen de bommen niet genoeg zijn om IS uit te schakelen. Naast de huidige vredesconferentie is dat toch een juiste vruchtbare tactiek. Vriendelijke groeten,
kan me vinden in dit opiniestuk, maar ook naar de oorzaken moet men durven kijken: veel ligt aan de behandeling-mishandeling van de palestijnen door Israel en co. Waarom wordt dergelijke acties - praktijken(bezetting-inname-stelen van grond-folteren-gevangen zetten)zonder sancties en daadkracht gestopt. Veel ligt aan onszelf: "we zijn geen raccisten, maar....", wanneer gaan we eens voor eigen deur vegen ipv ons altijd als slachtoffer te zien, ipv als "dader". Wanneer gaan we het woord vreemdeling eens uit vandaele schrappen
Degelijke en welkome analyse en oplossing (al valt te vrezen dat die door de Realpolitiek utopisch zal bijven).Maar zelfs als je IS - nu (ogenschijnlijk?) het dringendste probleem - kunt uitschakelen door aan- en afvoerlijnen af te snijden, dan is daarmee het geweld in Syrië met staatsterrorist Assad niet voorbij, net zo min als het al decennialang durende en ondertussen door bijna iedereen stilzwijgend aanvaarde geweld en terreur tegen Palestijnen. Dus ook tegen andere landen in het Midden-Oosten moet een werkzame boycot komen.
En wat met de rest van de Belgische wapenleveringen en -industrie. Bij mijn weten is de PVDA niet gekant tegen het bestaan van FN. Eindelijk komt er eens een reaktie op verkoop van wapens maar hoever zal dat gaan ? Niet meer leveren aan Saudi Arabië is een begin, maar zeker niet genoeg. Van mij mag FN dicht.
Waarom gaat men niet op het voorstel van Iran in om het Iraanse leger in te zetten op de grond? Mijn goede vriend die jaren gediend heeft als officier tijdens de irak-iran-oorlog aldaar twijfelt geen seconde aan de efficientie van het Iraanse leger om die 50.000 militairen van IS op te rollen. En bij gebrek aan eigen staat zou hun invloed op onze jongeren in ieder geval sterk verminderen. Het is maar hoe je het bekijkt, is Iran een bondgenoot of nog steeds volgens de bush-ideologie de vijand?

De strijd tegen het coronavirus is nog lang niet gestreden. Het opvolgen van noodzakelijke maatregelen blijft daarom essentieel. Maar bij een aantal grote chemische bedrijven in het Antwerpse havengebied zien de vakbonden hoe de regels verwaarloosd worden. ACV en ABVV trekken samen aan de alarmbel.

Acht dagen na de dodelijke explosie heersen woede en nagedachtenis bij de bevolking van Libanon. De heersende klasse blijft sjoemelen, met steun van Frankrijk en de VS, die liefst van al het regime in stand willen houden.

Terwijl het parlementair reces al begonnen was, besloot de Vlaamse regering om als een dief in de nacht, zonder voorafgaand debat, de opkomstplicht bij lokale verkiezingen af te schaffen. Als de resultaten van de verkiezingen de Vlaamse regering niet zinnen, passen ze de spelregels maar aan. Dat het vooral kort geschoolde mensen en mensen met een laag inkomen zullen zijn die niet langer gaan stemmen, deert deze regering niet. Integendeel, de invoering van een modern cijnskiesrecht lijkt de bedoeling te zijn.

ls we één iets kunnen leren uit de aanpak van de coronacrisis in België, dan is het wel dat de versnippering van de bevoegdheden en de regionalisering van de gezondheidszorg niet werken. Dit was een grote handicap die heeft bijgedragen aan het fiasco van de strijd tegen het virus in ons land. Vandaag denken Paul Magnette en Bart De Wever echter aan een volledige regionalisering van de gezondheidszorg. Het is net alsof ze niet leren uit de crisis. Of hebben ze een andere agenda? Ziehier waarom we hen moeten tegenhouden.
Heb je tieners in huis? Dan keek je vast raar op toen je las dat Trump de populaire video-app TikTok aan banden wil leggen. Wat is er aan de hand? Hint: het heeft met China te maken.
"De varkens blijven groeien, de boeren blijven kweken", zo reageerde Jos Claeys, directeur van Westvlees, in april op vragen over het besmettingsgevaar in zijn bedrijf. Vandaag blijkt dat een derde van de mensen die in de versnijderij werken, positief testten. Uit getuigenissen van personeelsleden blijkt dat de werkomstandigheden aan de basis van de uitbraak liggen. Bovendien is Westvlees lang geen alleenstaand geval.
De directie van de groep Nissan-Renault kondigde in mei de sluiting van de fabriek in Barcelona aan, maar het personeel en de vakbonden sleepten een akkoord uit de brand om de 3.000 banen te redden. Eens te meer het bewijs dat strijd loont, zelfs in tijden van pandemie.
Drie rijke speculanten hebben een ware financiële hold-up gepleegd op de rug van 1.400 werknemers. Vandaag zijn de drie miljonairs. Maar 1.400 mensen zijn hun job kwijt. Deze oplichting mag niet ongestraft blijven.
De tweede coronagolf is een feit. En de situatie is ernstig, maar er is geen reden tot paniek, zegt Anne Delespaul van Geneeskunde voor het Volk. Al moeten enkele punten wel dringend beter.
Het voorjaar van 2020 was in ons land ongewoon warm en droog. Sommige mensen zullen daar blij mee zijn. Maar niet de boeren, die het risico lopen tot 50% van hun gewassen te verliezen. Of de gezinnen die het gevaar lopen zonder drinkwater te vallen. Toch valt er in België het hele jaar door genoeg regen. Hoe leg je dat uit en vooral, welke oplossingen zijn er?