'Snij de zuurstof van IS af: de geldtoevoer en de wapentoevoer. Waar wachten we nog op?'

Vredeswake in Antwerpen, 15 november 2015. (Foto Solidair, Karina Brys)
Vredeswake in Antwerpen, 15 november 2015. (Foto Solidair, Karina Brys)
Thema's
Terrorisme

Commentaar toevoegen

Reacties

Goed artikel. Ik begrijp alleen niet waarom de PVDA tot nog toe met geen woord over de rol van Rusland spreekt. Als ik het goed voor heb lijken zij me tot nog toe de enige kracht die in tegenstelling tot VS en co volgens het internationaal recht tewerk gaat, nl: op vraag van de regering van Syrie, en in coalitie met Iran, het Syrisch leger vooruithelpen door de bombardementen tegen terreurgroepen en tegen IS. Iedereen weet dat zonder grondtroepen de bommen niet genoeg zijn om IS uit te schakelen. Naast de huidige vredesconferentie is dat toch een juiste vruchtbare tactiek. Vriendelijke groeten,
kan me vinden in dit opiniestuk, maar ook naar de oorzaken moet men durven kijken: veel ligt aan de behandeling-mishandeling van de palestijnen door Israel en co. Waarom wordt dergelijke acties - praktijken(bezetting-inname-stelen van grond-folteren-gevangen zetten)zonder sancties en daadkracht gestopt. Veel ligt aan onszelf: "we zijn geen raccisten, maar....", wanneer gaan we eens voor eigen deur vegen ipv ons altijd als slachtoffer te zien, ipv als "dader". Wanneer gaan we het woord vreemdeling eens uit vandaele schrappen
Degelijke en welkome analyse en oplossing (al valt te vrezen dat die door de Realpolitiek utopisch zal bijven).Maar zelfs als je IS - nu (ogenschijnlijk?) het dringendste probleem - kunt uitschakelen door aan- en afvoerlijnen af te snijden, dan is daarmee het geweld in Syrië met staatsterrorist Assad niet voorbij, net zo min als het al decennialang durende en ondertussen door bijna iedereen stilzwijgend aanvaarde geweld en terreur tegen Palestijnen. Dus ook tegen andere landen in het Midden-Oosten moet een werkzame boycot komen.
En wat met de rest van de Belgische wapenleveringen en -industrie. Bij mijn weten is de PVDA niet gekant tegen het bestaan van FN. Eindelijk komt er eens een reaktie op verkoop van wapens maar hoever zal dat gaan ? Niet meer leveren aan Saudi Arabië is een begin, maar zeker niet genoeg. Van mij mag FN dicht.
Waarom gaat men niet op het voorstel van Iran in om het Iraanse leger in te zetten op de grond? Mijn goede vriend die jaren gediend heeft als officier tijdens de irak-iran-oorlog aldaar twijfelt geen seconde aan de efficientie van het Iraanse leger om die 50.000 militairen van IS op te rollen. En bij gebrek aan eigen staat zou hun invloed op onze jongeren in ieder geval sterk verminderen. Het is maar hoe je het bekijkt, is Iran een bondgenoot of nog steeds volgens de bush-ideologie de vijand?

“Liberalisme is vrijheid”, zo horen we vaak uit de mond van de verdedigers van deze stroming. Het voorbeeld van Chili laat echter zien, hoe een school van rechtse economen een dictatuur gebruikte om het neoliberalisme op te leggen.

Bij het chemisch bedrijf Ineos Phenol zijn alle werknemers van de productie al meer dan een week in staking. Ze pikken het niet dat de directie hun personeelsafgevaardigde Chris De Wachter heeft ontslagen. Ze pikken sowieso het gedrag van directeur Hugo Piot niet. Hij gedraagt zich als een echte Trump, zeggen ze.

Een historisch regeerakkoord tussen de sociaaldemocratische PSOE van Pedro Sánchez en Unidas Podemos (UP) van Pablo Iglesias leidde op 7 januari tot een nieuwe regering in Spanje, met de steun van Catalaanse en Baskische regionalisten. Na jaren van toenemende nationalistische spanningen kan het linkse Unidas Podemos de strijd tegen bezuinigingen weer op de agenda zetten.

Nadat ze eerste regeerde met extreemrechts zetten de conservatieven (ÖVP, Oostenrijkse Volkspartij) hun asociale beleid voort, nu met de groenen. Op het menu: lagere vennootschapsbelastingen, meer macht voor verhuurders versus huurders en een stevig migratiebeleid. Dit alles overgoten met een groen laagje vernis. Interview met journalist Benjamin Opratko.

Ralia is 50 jaar. Ze werkt al 26 jaar bij Sodexo, waar ze ook vakbondsafgevaardigde is. Bij de volgende sociale verkiezingen zal ze weer kandidaat zijn op de lijsten van het ACV. Een portret.

Tussen 11 mei en 24 mei 2020 kiezen 1,8 miljoen arbeiders en bedienden op hun bedrijf of kantoor hun afgevaardigden in ondernemingsraad en veiligheidscomité. De sociale verkiezingen vinden om de vier jaar plaats, volgend jaar in 7.000 bedrijven. Ze zijn een hoogtepunt voor de democratie.

De rechter had amper zijn vonnis voorgelezen, of er barstte een uitbundig applaus uit bij de vele milieu-activisten in de zaal. Twaalf jongeren hadden in november 2018 een dag de kantoren van de bank Crédit Suisse in Zwitersland bezet en daarvoor in eerste aanleg vrij zware geldboetes gekregen. Maar nu oordeelde de rechter anders: “Ik besluit dat hun actie noodzakelijk en proportioneel was.”

Een toename van het busvervoer met 85% in één jaar, minder autogebruik, minder asociaal gedrag en tevreden reizigers. Duinkerke toont dat beter en gratis openbaar vervoer wel degelijk werkt.

Parlementsleden die meer dan 11.000 euro per maand verdienen, een Europese Commissie die de multinationals op handen draagt … Welkom in de wondere wereld van de Europese Unie. Marc Botenga, europarlementslid voor de PVDA, leert die wereld van binnenuit kennen en deelt zijn eerste ervaringen met ons.

In april 2017 lanceerde de Kroatische regering een plan om de pensioenleeftijd van 65 naar 67 jaar op te trekken en de voorwaarden voor vervroegd pensioen te verstrengen. Het parlement keurde dat plan goed. Maar de werkende mensen niet en die dwongen de regering op haar stappen terug te keren. Het relaas van een succesverhaal.