Proximus: “Dit past helemaal in de visie en het beleid van de regering”

Michaël Lembregts: "Als de beurspositie en de concurrentie het grootste belang krijgen, dan begrijp je waarom dit gebeurt." (Foto Solidair)
Michaël Lembregts: "Als de beurspositie en de concurrentie het grootste belang krijgen, dan begrijp je waarom dit gebeurt." (Foto Solidair)

Reageren op dit artikel? Mail naar redactie@solidair.org.

Van 7 juni tot 10 juni 2021 vindt in Straatsburg de volgende plenaire vergadering van het Europees Parlement plaats. Op 8 juni wordt gedebatteerd over een resolutie over de mensenrechten en de politieke toestand in Cuba.

Het jongste boek van Peter Mertens, Ze zijn ons vergeten, is niet alleen in eigen land een veel gelezen topper. Ondertussen gaat het ook in vier vertalingen de wereld rond. Voor de net verschenen Engelse editie schreef Mertens een bijzonder voorwoord, dat u exclusief in Solidair kan lezen.

Te dure treinen, vertragingen, vaak afgeschafte treinen, ... Zelfs de regering van Boris Johnson moet toegeven dat de privatisering van de Britse spoorwegen mislukt is. Maar in plaats van de spoorwegen opnieuw te nationaliseren, zoals twee derde van de Britten wil, besliste de regering om de privatisering in een nieuw jasje te steken.

De werkneemsters van een Ibis-hotel in Parijs staken al bijna twee jaar. Ze eisen betere arbeidsomstandigheden. De Franse krant L’Humanité volgde een van hen: Sylvie Kimissa.

Volgens Jan Buelens, advocaat en professor arbeidsrecht aan de Universiteit Antwerpen, moeten we opletten dat we de sociale geschiedenis niet beschouwen als iets wat zich lineair doorzet. “Wat wel een constante is, is dat elke stap vooruit door strijd bekomen is.”

Op de kalender zal je deze verjaardag niet zo snel terugvinden. Maar een eeuw geleden werd het recht om te staken wettelijk erkend. “Om precies te zijn, ging het om de afschaffing van artikel 310 in het strafwetboek”, zegt Gita Deneckere, hoogleraar sociale geschiedenis aan de Gentse universiteit.

De linkse krant Junge Welt, uitgegeven in Berlijn, wordt als enige Duitse krant permanent door de staatsveiligheid gecontroleerd, met als doel het bereik en de impact van de krant te beperken. De redactie van Solidair veroordeelt deze praktijk van intimidatie ten zeerste en betuigt haar volledige steun aan haar Duitse collega’s.

Bouw en handel. Twee sectoren, één eis: dat de werkende klasse een eerlijker deel krijgt van de rijkdom die zij produceert. Om de druk op te voeren, zijn in Duitsland al stakingen aan de gang.

Vorig jaar in mei besliste de algemene vergadering van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om een onafhankelijke evaluatie uit te voeren van het internationale antwoord op de coronapandemie. Die beslissing kwam er onder meer op vraag van de Verenigde Staten, die zware kritiek hadden op de WHO. De internationale organisatie zou immers onvoldoende streng geweest zijn voor China, waar de pandemie begon. Nu het verslag van de onafhankelijke evaluatie klaar is, blijkt de kritiek als een boemerang terug te keren.

Een selectie van artikels van Solidair, om inzicht te krijgen in de explosie van geweld vandaag in Palestina.