Peter Mertens (PVDA): “Wij moeten deze georganiseerde diefstal stopzetten, dat is onze burgerplicht”

PVDA-voorzitter Peter Mertens. (Foto Salim Hellalet)
PVDA-voorzitter Peter Mertens. (Foto Salim Hellalet)

Reageren op dit artikel? Mail naar redactie@solidair.org.

Op 25 februari hebben de VS, voor het eerst sinds het aantreden van president Joe Biden, luchtbombardementen uitgevoerd op

Geneeskunde voor het Volk, dat in heel het land 11 groepspraktijken telt, bestaat een halve eeuw. Het moment om een beetje achteruit maar vooral vooruit te kijken.

Een straf van God, collectief karma, Bill Gates. Aan verklaringen voor de pandemie geen gebrek. Complottheorieën met een hoofdrol voor gsm-masten of Chinezen verkopen als warme broodjes. Maar het zou juister zijn te stellen dat het bedje voor deze pandemie de laatste jaren en decennia onbewust maar actief gespreid werd.

Miljoenen huizen verstoken van elektriciteit en water, tientallen doden, mensen die alles kwijt zijn. De Texanen vechten al dagen tegen de kou. Maar daar ligt niet de oorzaak van hun lijden.

De Pano-reportage van woensdag 10 februari maakt pijnlijk duidelijk waarom ons land er al een jaar lang niet in slaagt om de corona-pandemie onder controle te krijgen. De contactopsporing, de belangrijkste schakel om het virus te stoppen, draaide maandenlang vierkant. De verantwoordelijke overheden schoten zwaar tekort.

Op 8 maart leggen we het werk neer. Niet alleen in België, maar over de hele wereld. Vele feministische strijdbewegingen zijn ons voorgegaan. De ongelijkheid die er al was, is door de coronacrisis enkel groter geworden. Ben je daar niet van overtuigd? Dan voorzien we wat cijfer- en feitenmateriaal bij elk hoofdstuk. Dit is het verhaal van drie vrouwen.

Daniel Jadue is sinds 2012 burgemeester van Recoleta, een gemeente van de Chileense hoofdstad Santiago. Hij slaagde erin indrukwekkende volksinitiatieven op te zetten. “Zo laat je het volk zien dat het land anders georganiseerd kan worden.”

Bini Adamczak is een Berlijnse theoretica en kunstenares. Haar onderzoeksterrein behelst de kritische sociale theorie en de geschiedenis van revoluties. Als linkse militant behoort ze tot de activisten die aan de basis liggen van het project Zero Covid. Deze internationale campagne pleit voor een solidaire lockdown die het virus op Europees niveau compleet uitroeit. Een week na de start verzamelde de petitie Zero Covid al bijna 90.000 handtekeningen.

Veilig actie voeren én een loonsverhoging van twee keer 3% binnenhalen? De werknemers van Cargill in Nederland laten zien dat het mogelijk is. Vorige week staakte het personeel vier dagen lang in vier fabrieken van de Amerikaanse voedingsmultinational. Met een overwinning als resultaat.