Peter Mertens: “De geestbeving die kan komen is belangrijker dan het virus zelf”

(Foto: Solidair)
(Foto: Solidair)
 

Commentaar toevoegen

Reacties

Het Corona-virus heeft idd heel veel losgeweekt bij veel mensen. De meesten zijn gaan begrijpen dat het nu niet meer verder kan op de manier waarop we al decennia bezig zijn. Altijd meer produceren, altijd meer consumeren, en daardoor wij ontiegelijk grote kemels slaan: 1. Overproductie, om alles binnen een mum van tijd een ietsepietsie aan te passen, zodat we nieuwe "moeten" kopen, en we de productie draaiende houden. Voor de tewerkstelling is dat misschien niet slecht. Echter als ik bedenk hoeveel kinderarbeid en slavenarbeid er nog verricht wordt, dan bedank ik feestelijk. Mijn oude GSM heb ik bijgehouden tot 3 jaar geleden en telde toen ca; 15 jaar. Dan heb ik een "refurbished" iPhone gekocht, dus geen nieuwe. Hij draait nog steeds lekker. Hetzelfde geldt voor kleding, schoenen, auto's, enfin: you name it, you have it. Hierdoor ontginnen we eerst en vooral teveel aan grondstoffen , of we moeten veel extra landbouw hebben voor katoen, palmolie, enz.. Ten koste van .... 2. Wegwerpmaatschappij: waarom zonodig altijd maar vernieuwen? Is dat een must geworden in onze moderne maatschappij?. Maar fataal voor de natuur en Moeder Aarde in het algemeen. Zeker als je dan ook nog weet hoeveel producten er gewoon "gedumpt" worden. Hup op de afvalberg. Of, zoals bepaalde Grand Couturiers doen, hun kleding, schoenen en handtassen op fikken. Pardon? Ja, dat gebeurt idd. Dan mag je niet denken dat velen nog voortdurend blootsvoets lopen, met alle risico's en ziektes van dien. Hoe stom kan een mens zijn? Heel STOEM !! Goed bezig. Ook in onze welvaartslanden zijn er enkele miljoenen die dagelijks geen of onvoldoende eten hebben. Anderzijds worden er elke dag honderden of duizenden tonnen voedsel weggegooid... Ze willen niet onder een minimum prijs verkopen, en tweedens: onze appels, peren, tomaten enz.. moeten er perfect uitzien. Geen putjes of kleine "wratjes". Nee, hupsakee, dumpen. 3. Al de luxe die we ons nu "kunnen" veroorloven heeft de harten van de meeste mensen stukgescheurd. Wij zien de bittere armoede niet meer in het gezin vlak om de hoek. Of de eenzaamheid van een alleenstaande, gehandicapte mens, bejaard of niet. Ikke, Ikke, Ikke! Nee, bedankt. We moeten terug naar wat we gezien hebben tijdens de piek van Corona... Elkaar steunen en helpen... Ondanks onze lockdown werd er toch veel gerealiseerd. Een klein beetje terug naar de tijd van mijn grootouders... Je buurvrouw ziek, en die heeft 3 kindjes: maak een grote pot soep. Eten voor iedereen.
Mij valt het steeds op dat de narcisten in de wereld steeds wegkomen en niks bijdragen. Kijk gewoon naar Beke en Jambon, ze klappen en doen enorm joviaal, maar in praktijk doen ze niets en laten ze de zorg barsten. De VZW's zoals Senior Living Group persen de rusthuizen uit om de winst maximaal te maken voor hun aandeelhouders, wat veelal de rijkste Europeanen zijn die geen belastingen betalen. Wie denkt dat politiekers die uitzuigers aanpakt, vergeet het, ze doen zelf mee. Verwacht echt niet dat die lieden iets om de burger geven, neen ze lopen klagen voor subsidies en dreigen met sluitingen (die ze toch wel gingen doorvoeren). Kijk gewoon naar de huidige "regering" die hebben een staatsgreep gepleegd en onze slappe koning doet niets, die is enkel bezorgd om zijn riante dotatie. Wanneer gaan de narcisten eens MEEBETALEN??? Tijd voor openheid van zaken zoals in Finland, alle cijfers publiek domein! De enigen die privacy en bankgeheim wensen zijn rijke narcisten, die geven geen zier om de bevolking....ikke ikke ikke en de rest.....

"Wij hebben de boel doen draaien, nu is het aan jullie", dat was de niet mis te verstane boodschap van de vakbond Ver.di.

De linkse ‘Beweging naar het Socialisme’ (MAS) won de Boliviaanse presidentsverkiezingen met een monsterscore. “Niemand zag dit aankomen”, zegt Boliviakenner David Verstockt.

In september kondigde Ryanair aan dat er in België ongeveer 100 banen werden bedreigd.

De positieve test van de Amerikaanse president fungeert als een realiteitscheck. Op minder dan een maand voor de verkiezingen moet hij terugvallen op zijn staat van dienst en zijn - fysiek en politiek - onvermogen om die te verdedigen.

Ondanks de aangekondigde investering in de Belgische spoorwegen, breekt Vivaldi niet met de Europese logica die aandringt op privatisering. Een gemiste kans, ten koste van de gebruikers en de kwaliteit van de dienstverlening.

De coronapandemie wint terrein. De ziekte kan vandaag beter behandeld worden, ze is beter gekend en er werden maatregelen getroffen. Er vallen dus minder doden. Maar dat betekent niet dat het virus weg is. Voor Leïla Belkhir vormt de toename van ziekenhuisopnames nu de grote uitdaging, want die zet de ziekenhuizen nog meer onder druk.

De federale regering wil een proefproject opstarten om de spoorwegen in ons land te liberaliseren.

“Wij hebben de beste jaren van ons leven aan Wibra gegeven en nu worden we als stront behandeld.” Het winkelpersoneel van winkelketen Wibra is boos. De directie lokt een faillissement uit voor een deel van haar winkels, om enkel verder te gaan met de meest winstgevende filialen.

De Duitse postmedewerkers hebben een belangrijke overwinning behaald: een loonsverhoging van 5%, gespreid over twee jaar.