Peter Mertens: “De geestbeving die kan komen is belangrijker dan het virus zelf”

(Foto: Solidair)
(Foto: Solidair)
 

Commentaar toevoegen

Reacties

Het Corona-virus heeft idd heel veel losgeweekt bij veel mensen. De meesten zijn gaan begrijpen dat het nu niet meer verder kan op de manier waarop we al decennia bezig zijn. Altijd meer produceren, altijd meer consumeren, en daardoor wij ontiegelijk grote kemels slaan: 1. Overproductie, om alles binnen een mum van tijd een ietsepietsie aan te passen, zodat we nieuwe "moeten" kopen, en we de productie draaiende houden. Voor de tewerkstelling is dat misschien niet slecht. Echter als ik bedenk hoeveel kinderarbeid en slavenarbeid er nog verricht wordt, dan bedank ik feestelijk. Mijn oude GSM heb ik bijgehouden tot 3 jaar geleden en telde toen ca; 15 jaar. Dan heb ik een "refurbished" iPhone gekocht, dus geen nieuwe. Hij draait nog steeds lekker. Hetzelfde geldt voor kleding, schoenen, auto's, enfin: you name it, you have it. Hierdoor ontginnen we eerst en vooral teveel aan grondstoffen , of we moeten veel extra landbouw hebben voor katoen, palmolie, enz.. Ten koste van .... 2. Wegwerpmaatschappij: waarom zonodig altijd maar vernieuwen? Is dat een must geworden in onze moderne maatschappij?. Maar fataal voor de natuur en Moeder Aarde in het algemeen. Zeker als je dan ook nog weet hoeveel producten er gewoon "gedumpt" worden. Hup op de afvalberg. Of, zoals bepaalde Grand Couturiers doen, hun kleding, schoenen en handtassen op fikken. Pardon? Ja, dat gebeurt idd. Dan mag je niet denken dat velen nog voortdurend blootsvoets lopen, met alle risico's en ziektes van dien. Hoe stom kan een mens zijn? Heel STOEM !! Goed bezig. Ook in onze welvaartslanden zijn er enkele miljoenen die dagelijks geen of onvoldoende eten hebben. Anderzijds worden er elke dag honderden of duizenden tonnen voedsel weggegooid... Ze willen niet onder een minimum prijs verkopen, en tweedens: onze appels, peren, tomaten enz.. moeten er perfect uitzien. Geen putjes of kleine "wratjes". Nee, hupsakee, dumpen. 3. Al de luxe die we ons nu "kunnen" veroorloven heeft de harten van de meeste mensen stukgescheurd. Wij zien de bittere armoede niet meer in het gezin vlak om de hoek. Of de eenzaamheid van een alleenstaande, gehandicapte mens, bejaard of niet. Ikke, Ikke, Ikke! Nee, bedankt. We moeten terug naar wat we gezien hebben tijdens de piek van Corona... Elkaar steunen en helpen... Ondanks onze lockdown werd er toch veel gerealiseerd. Een klein beetje terug naar de tijd van mijn grootouders... Je buurvrouw ziek, en die heeft 3 kindjes: maak een grote pot soep. Eten voor iedereen.
Mij valt het steeds op dat de narcisten in de wereld steeds wegkomen en niks bijdragen. Kijk gewoon naar Beke en Jambon, ze klappen en doen enorm joviaal, maar in praktijk doen ze niets en laten ze de zorg barsten. De VZW's zoals Senior Living Group persen de rusthuizen uit om de winst maximaal te maken voor hun aandeelhouders, wat veelal de rijkste Europeanen zijn die geen belastingen betalen. Wie denkt dat politiekers die uitzuigers aanpakt, vergeet het, ze doen zelf mee. Verwacht echt niet dat die lieden iets om de burger geven, neen ze lopen klagen voor subsidies en dreigen met sluitingen (die ze toch wel gingen doorvoeren). Kijk gewoon naar de huidige "regering" die hebben een staatsgreep gepleegd en onze slappe koning doet niets, die is enkel bezorgd om zijn riante dotatie. Wanneer gaan de narcisten eens MEEBETALEN??? Tijd voor openheid van zaken zoals in Finland, alle cijfers publiek domein! De enigen die privacy en bankgeheim wensen zijn rijke narcisten, die geven geen zier om de bevolking....ikke ikke ikke en de rest.....

De Liberty Group dook op uit het niets en werd in een paar jaar tijd een industriële reus. Overal in de wereld kocht hij fabrieken op. Die zijn nu in de handen van één man: Sanjeev Gupta. Duistere rekeningen en gebroken beloften: vertegenwoordigers van de werknemers luiden de alarmbel. Ze maken zich ernstig zorgen over de toekomst van de vestigingen.

Als het van het voorbereidend advies van het Europees Hof van Justitie afhangt, komt er binnenkort een zeer liberaal arres

De mensen in de zorg zitten erdoor. De voorbije zomer hadden ze nauwelijks de tijd om op adem te komen na die uitputtende eerste coronagolf. En tot vandaag blijft het wurgende personeelstekort bestaan. De woede is groot.
De mensen met een essentieel beroep, die onze samenleving doen draaien, verdienen tot een derde minder dan het gemiddelde loon. Na het applaus is het tijd om na te denken over de lonen van de vrouwen en mannen die tijdens de crisis in de frontlinie stonden.

“Een samenleving die groeit in rijkdom zonder de armoede te laten afnemen, moet verrot zijn tot in haar diepste kern.” PVDA-voorzitter Peter Mertens noteert dit citaat van Karl Marx in zijn jongste boek Ze zijn ons vergeten. Twee recente rapporten van Oxfam tonen aan hoe actueel deze uitspraak nog steeds is. De coronacrisis maakt de gapende kloof tussen arm en rijk nog veel dieper.

De zaak Chovanec is geen alleenstaand geval maar toont een dieperliggende probleem in de top van het staatsapparaat. Er zijn dringend nieuwe politiehervormingen en meer democratische controle op de politie nodig.

Sinds begin september verschijnen steeds meer open brieven met kritiek op de coronamaatregelen. Het is niet altijd makkelijk om te weten welke kritiek al dan niet gerechtvaardigd is. Sommige critici minimaliseren het gevaar van het virus en vinden dat we het beter kunnen laten circuleren. Dat verhaal is toch niet zonder gevaar. Een opiniebijdrage van Wim De Ceukelaire, directeur van de ngo Viva Salud.

Op 7 september hervat het proces tegen Julian Assange in Londen.

Twee maand voor de stembusslag vergiftigt Donald Trump verder het klimaat. In de peilingen wordt hij nog altijd door Joe Biden voorbij gestoken. Hij hoopt nu baat te hebben bij het geweld.

In de fabriek van AB Inbev in Jupille werden 10 coronabesmettingen vastgesteld.