Personeel in ouderenzorg: “We roeien met de riemen die we hebben, maar we zinken”

Foto Dieter Telemans / idphotoagency
Foto Dieter Telemans / idphotoagency
 

Commentaar toevoegen

Reacties

ik vind dit zeer goed dat dit eens ter sprake komt maar ik het mag niet enkel de rusthuizen zijn maar ook de thuiszorg en de ziekenhuizen wij moeten ook roeien met hetgene wat we hebben ik denk dat er geen enkel minister die die job een week volhoud want de patienten moeten goed verzorgd worden en door de minister die denken dat ze het weten hebben en krijgen we te weinig tijd ouderen en anderen hebben graag een praatje
onze economie is er ook niet op voorzien dat steeds meer jobs geautomatiseerd worden dat zijn jobs die gewoon verdwijnen en door niets vervangen worden auto's zonder bestuurder niemand praat over vrachtwagens en bussen zonder bestuurder hoe veel jobs zullen er zo verdwijnen 3D printers en zo meer. een economie die gebaseerd is op groei en consumptie is ook niet meer van deze tijd zeker niet als de consumenten (arbeiders)geen geld meer hebben om te consumeren. vroeg of laat val je zonder grondstoffen en/of consumenten
ik vindt get echt droefig hoe het gaat met de ouder zorg er is al zoveel elende op de wereld het gaat hier om onze vaner en moeder poletiek praat heel mooe liegen mensen voor als je 9 miljard kan uitgeven voir en paar vliegtuigen maar dan ook voor onze ouders.
Ik heb dit jaren geleden toen mijn moeder in rusthuis zat in Antwerpen er is destijds ook een panorama uitzending over geweest over deze schandalige feiten. Wat ik in dat rusthuis gezien heb is onverantwoord een beleid onwaardig en dan nog zoveel betalen per maand. Wat de minister daar zegt is onverantwoord en onbegrijpelijk voor prestige projecten heeft men wel geld maar bejaarde bewoners niet alhoewel het geld is van die zelfde belasting betaler. De meeste personeelsleden doen wat ze kunnen voor de mensen laat dat duidelijk zijn maar als ge voor 40 bejaarden moet zorgen met een personeel lid op het weekend dan begrijpt u dat dat niet fatsoenlijk kan.
Wat hier boven heb gelezen is de zuiver en met afschuw gelezen, daarbij komt nog dat deze week tijdens een van nieuws zender melding word gemaakt dat onze zwaar behoevende medemens beter laten gaan dan verder de nodige medicatie te geven; Mensen die in hun leven hard hebben gewerkt, en die nu wat minder uit de voeten kunnen moeten verder leven op medelijden van medemens. Neen het word tijd dat wij als leden van PVDA daaraan perken stellen, en dat de onze medemens een waardig bestaan geven in hun oude dag. Op vele kerkhoven van eerste wereld oorlog en de tweede wereld oorlog houden ze de monumenten in eer, daar hebben ze eerbied voor, en terecht want die hebben voor onze vrijheid hun leven gegeven, maar word het niet stilaan tijd dat wij voor onze levende oudere worden medeburgers ook de nodige eerbied opbrengen en hun de zorg geven die ze nodig hebben en met dankbaar want zij hebben ook bijgedragen aan onze maatschappij die wij hebben Groetje Eric Uit Olen
Als er nu als minder managers, directeuren en aandeelhouders zouden zijn die met de grootste hap de kas leegplunderen, zou er meer zijn voor zorg en kwaliteit. Ik klaag hierover al 2 jaar en schreef nu, 1 maand geleden een aangetekend schrijven naar de directie van her RVT waar mijn moeder is. Zij gaan niet voor het comfort van bewoners maar voor de winst van de aandeelhouders en het comfort van het personeel en daarvoor betalen bewoners dan 2 200 € per maand, zonder extra. Ik kreeg tot nu dure woorden als reactie, die holle begrippen zijn, ook voor degene die ze gebruikt. Volgende week een gesprek, ik ben blij met de hetze die de laatste week op gang kwam, ze zal me steunen in mijn gesprek.
Helemaal wat mijn echtgenote al jaren zegt...!!! Dappere dame die dit naar buiten gebracht heeft - dat wat iedereen in de sector dacht en denkt; een vrouwelijke "klokkenluider" - als dat maar goed afloopt voor haar, deze "brenger van onwelkom nieuws"...(!)
Het geld dat de minister zogezegd volgend jaar gaat investeren is geen extra maar de besparing die hij in 2016 uitgevoerd heeft door aan de rusthuizen minder geld te geven
il faut que ça change
Meer subsidies, allemaal goed en wel, maar dan enkel voor rusthuizen van de staat. De anderen sluizen het toch maar door naar hun aandeelhouders.
24 jaar in een Rvt gewerkt deed dit werk supergraag maar de laatste 8 jaar me dikwijls afgevraagd waarmee ik bezig was. Er kwam een "zorgcoördinator" en een extra pastoraal medewerker en de zorg werd nog minder. Weet nog toen we bijscholing kregen van die pastoraal medewerker over wanneer we hem mochten inschakelen, dat ik vroeg ook voor maaltijd begeleiding ??? Want daar hadden we geen tijd voor, toen zei hij nee dat doe ik niet ???? Hij was van opleiding een verpleger. De zorgcoördinator was ook verpleegster ,heel veel administratief personeel stonden ingeschreven als verpleegequivalenten maar werkten niet mee in de zorg, hun taak was zien hoe er nog sneller ,efficiënter en vooral onmenselijker kon gewerkt worden. Toen incontinentie materiaal in de dagprijs moest gerekend worden kregen we bijscholing over wanneer we een pamper mochten vervangen en geloof me ze wisten snel wie steeds propere pampers aandeed dan kon je u komen verantwoorden. De kwaliteit van het eten daalde ook jaarlijks. En dan kwam er inspectie en scoorde het RVT goede punten. We stonden erbij en keken ernaar.Bewoners kloegen maar durfden dit niet zeggen tegen die inspectie en de vragen die werden gesteld, ja die bewoners waren tevreden over hun verzorgers want ze zagen ook wel hoe hard we werkten en ze wisten dat we ons best deden dus tegenover die inspectie kloegen ze niet want dat vonden ze dan erg tegenover de zorgverleners,poetspersoneel en keuken medewerkers. Nu werk ik 5 jaar in de thuiszorg ,je hebt meer tijd voor de mensen maar ik merk dat die tijd elk jaar toch krapper wordt, ik veronderstel dat hier de laatste jaren ook serieus gesnoeid wordt. De zorg het is een mooi beroep maar een keiharde wereld.
Dit is al jaren een probleem. Ik wil het woord"zorgbedrijf" even nader bekijken. Zorg OK, maar bedrijf. Volgens mij is een bedrijf bedoeld om winst te maken. Winst n b op de kap van ouderen die zelf jaren belastingen betaald hebben. Belastingen die dienen om o.a. om onze ministers te betalen. Het zijn deze ministers die van zorg een bedrijf gemaakt hebben, bedankt excellentie. Het tekort aan personeel zorgt niet alleen voor een tekort aan het toedienen van zorg. Het resulteert ook in een burn out van het personeel, dus nog minder zorg. GOE BEZIG mijnheer de minister, ik neem aan dat voor u of voor uw ouders er enkele privé verpleegsters klaar staan. Jouw inkomen zal " een beetje" meer zijn dan dat van de oudjes van vandaag en jij dat dat wel veroorloven.
Zelf heb ik tijdens mijn studies stage gelopen in een rusthuis (35 jaar geleden) en toen heb ik dezelfde ervaring gehad. Zoveel jaar later is de situatie anders maar nog steeds zorgwekkend. Nu wordt ik zelf geconfronteerd met de realiteit van de ouderenzorg omdat ik een zwaar zorgbehoevende ouder in huis heb en dus gebruiker van veel thuiszorg. Hier in België (helaas Vlaanderen) is de zorg optimaal en betaalbaar. Veel wordt direct geregeld met de sociale zekerheid en dus niet te betalen voor de gebruiker, en andere thuiszorg is betalend volgens het inkomen. Bovendien hebben we op europees vlak de beste zorgverstrekkers omdat die het best gekwalificeerd zijn en regelmatig worden bijgeschoold. In Groot-Britannië bijvoorbeeld heeft men geen enkele opleiding of kwalificatie nodig om zorgen toe te dienen.... In Nederland (Universiteit Wageningen) doet men testen met een robot "Alice" om ouderen gezelschap te houden en de thuiszorg in te krimpen. Maar de werkomstandigheden voor het zorgpersoneel zijn niet zo rooskleurig. Thuisverzorgers moeten zeer flexibel zijn en meestal doen ze overuren die niet gecompenseerd worden. En toch blijven ze meestal zeer vriendelijk en gedienstig niettegenstaande ze in alle mogelijke situaties terecht komen en de klus moeten klaren in een minimum van tijd. Ons "vlaams" beleid zit duidelijk vol tegenstellingen. Enerzijds wil men de ouderen zo lang mogelijk thuis laten wonen, maar anderzijds investeert het hier niet in en zeker niet op lange termijn. Bijkomend personeel aanwerven is moeilijk omdat er gewoon weinig kandidaten zijn. Welke jongere wil nog beroepsonderwijs volgen? Dat staat niet goed, hé? Er moet dringend een opwaardering gebeuren van ons beroepsonderwijs, zowel inhoudelijk als naar het imago toe. Ook voor beroeps moet je intelligent zijn wil je je job goed uitoefenen. De medewerkers van de thuishulp in steden worden bovendien ontmoedigd door de stedelijke beleids- en mobiliteitsplannen. Ze worden gehinderd (gepest) in de vlotte uitoefening van hun taken door autovrije zones, betalend parkeren, nutteloze speelstraten, en dergelijke meer. Maar ook in de rusthuizen is de werkomgeving zeer slecht en vooral in privé rusthuizen. Het is gewoon immoreel dat rusthuizen vandaag beursgenoteerd zijn....! Winst maken op de rug van zieken en zwakkeren...! Onze overheid moet meer werk maken van degelijke werkgelegenheid waardoor iedereen zijn aandeel in de sociale zekerheid betaalt en zij moet prioritair investeren in ouderenzorg op alle vlakken.
Ik ben van mening dat een rusthuis geen private instelling mag zijn, men denkt op deze manier teveel aan winst. Hierdoor is er niet veel meer over om personeel te voorzien. Mijn schoonmoeder zit momenteel in een rustoord, er is daar maar 1 personeelslid voor het hele verdiep en dit aan het aantrekkelijke tarief van 68,-€ per dag zonder onkosten, hierdoor zullen wij binnen een jaar met 3 kinderen moeten bijleggen omdat zij het anders niet kan betalen. Het wordt tijd dat men andere methodes gaat toepassen om ouderen te verzorgen!
Je offert een groot stuk van je leven op voor je kinderen en als het niet meer kan, ze hebben tenslotte hun eigen leven, stoppen ze je in een rusthuis, roven je huis leeg, kappen je dierbare herinneringen in de vuilbak en dan zien ze niet meer naar je om. En het rusthuis pakt dan de rest. Ik opteer voor euthanasiekits om het einde op een waardige manier af te werken.
Een historisch regeerakkoord tussen de sociaaldemocratische PSOE van Pedro Sánchez en Unidas Podemos (UP) van Pablo Iglesias leidde op 7 januari tot een nieuwe regering in Spanje, met de steun van Catalaanse en Baskische regionalisten. Na jaren van toenemende nationalistische spanningen kan het linkse Unidas Podemos de strijd tegen bezuinigingen weer op de agenda zetten.

Nadat ze eerste regeerde met extreemrechts zetten de conservatieven (ÖVP, Oostenrijkse Volkspartij) hun asociale beleid voort, nu met de groenen. Op het menu: lagere vennootschapsbelastingen, meer macht voor verhuurders versus huurders en een stevig migratiebeleid. Dit alles overgoten met een groen laagje vernis. Interview met journalist Benjamin Opratko.

Ralia is 50 jaar. Ze werkt al 26 jaar bij Sodexo, waar ze ook vakbondsafgevaardigde is. Bij de volgende sociale verkiezingen zal ze weer kandidaat zijn op de lijsten van het ACV. Een portret.

Tussen 11 mei en 24 mei 2020 kiezen 1,8 miljoen arbeiders en bedienden op hun bedrijf of kantoor hun afgevaardigden in ondernemingsraad en veiligheidscomité. De sociale verkiezingen vinden om de vier jaar plaats, volgend jaar in 7.000 bedrijven. Ze zijn een hoogtepunt voor de democratie.

De rechter had amper zijn vonnis voorgelezen, of er barstte een uitbundig applaus uit bij de vele milieu-activisten in de zaal. Twaalf jongeren hadden in november 2018 een dag de kantoren van de bank Crédit Suisse in Zwitersland bezet en daarvoor in eerste aanleg vrij zware geldboetes gekregen. Maar nu oordeelde de rechter anders: “Ik besluit dat hun actie noodzakelijk en proportioneel was.”

Een toename van het busvervoer met 85% in één jaar, minder autogebruik, minder asociaal gedrag en tevreden reizigers. Duinkerke toont dat beter en gratis openbaar vervoer wel degelijk werkt.

Parlementsleden die meer dan 11.000 euro per maand verdienen, een Europese Commissie die de multinationals op handen draagt … Welkom in de wondere wereld van de Europese Unie. Marc Botenga, europarlementslid voor de PVDA, leert die wereld van binnenuit kennen en deelt zijn eerste ervaringen met ons.

In april 2017 lanceerde de Kroatische regering een plan om de pensioenleeftijd van 65 naar 67 jaar op te trekken en de voorwaarden voor vervroegd pensioen te verstrengen. Het parlement keurde dat plan goed. Maar de werkende mensen niet en die dwongen de regering op haar stappen terug te keren. Het relaas van een succesverhaal.

De drone-moord op generaal Qasem Suleimani, op 3 januari in de Iraakse hoofdstad Bagdad, deed de wereld opschrikken. Het aanslepende oorlogsklimaat in het Midden-Oosten, de nooit aflatende dreiging, de wreedheden, het onnoemelijke lijden, de massale vluchtelingenstromen… de publieke opinie werd er eens te meer aan herinnerd. De nieuwe escalatie confronteert ons ook opnieuw met de complexiteit van de situatie in het Midden-Oosten. We staan stil bij zeven belangrijke vragen.

“Het beeld dat je in alles de beste moet zijn, gaat samen met grote maatschappelijke onzekerheid”, stelt Paul Verhaeghe, psychoanalyticus en hoogleraar aan de Universiteit van Gent. We spraken hem op ManiFiesta.