“Panama Papers”: PVDA vraagt dat fiscus de 200 grootste Belgische vermogens en de grootbanken aanpakt

Commentaar toevoegen

Reacties

In 1792, vlak voor de Franse revolutie, werd het zo gezegd : "elke rang en stand heeft zijn verplichtingen : de kerk bidt voor ons, het volk betaalt belastingen voor ons, en wij, de adel/elite besturen het land. Het zou toch te gek voor woorden zijn dat wij, evenals het volk, ook belastingen zouden moeten betalen."
Ik sta er volledig achter om dat stinkend rijk volk van belastingontduikers aan te pakken. Toch een bedenking. Je moet die website van dat zogenaamd "International Consortium of Investigative Journalists" eens goed bekijken en dan stinken die lekken toch aan alle kanten. Ik verwijs bv naar het zinnetje "Law firm’s customers include dozens blacklisted by U.S. authorities because of evidence they’d been involved in wrongdoing, such as doing business with drug lords, terrorist organizations or rogue nations like Syria and North Korea." Blacklisted by the US because of ... wrongdoing.... Ik gok erop dat de tactiek erin bestaat om ons allen als progressief te laten mee roepen met de VS om iets te doen. Vooral dan wat betreft die zogenaamd criminele, gemene firma's die iets te maken hebben met het dictatoriale Syrië en Noord-Korea. Bon, in het Westen zijn er ook wel ("mensenrechten liefhebbende") belastingontduikers, maar daar kunt ge niet veel tegen beginnen. De professor op Ter Zake zal het wel even uitleggen dat dat toch niet realistisch is. Ondertussen worden die progressieve mensen in het Westen dan ook weeral duidelijk gemaakt dat ze er niet moeten op hopen dat aan die geneugten van frauderende multinationals iets zal veranderen. Kijk ook eens wie ze bij de VRT als grote fraudeur in beeld brengen. Poetin die met de zaak niks te maken heeft. Natuurlijk geen enkele Amerikaanse firma op de lijst te bespeuren. Panama werd via militaire interventie door de VS bezet toen tegelijkertijd Ceausescu voor de camera werd neergeknald. Ik leg maar enkele verbanden, die misschien tot nadenken doen stemmen, wat betreft de bedoeling van deze "leaks". Wat niet wegneemt dat we ons daar moeten laten door doen, maar de tactiek van de tegenstrever kennen, is een goede zaak en misschien kan het naar buiten brengen ervan een steentje bijdragen aan de bewustwording van de goed menende medemens. En kan het de desillusie verkleinen indien de strijd mislukt, maar kan het liefst nog door klaar bewustzijn de strijd aanwakkeren en in de juiste richting duwen.
Dit wordt me nu écht te gortig. DIT IS ONPROPORTIONEEL SCHANDALIG! Moet je eens kijken wat er gebeurd als IK als belastingsbetaler,mijn belastingen te laat betaal (ook al is het maar één dag!), of ik eens een paar dagen in het zwart ga werken , om de eindjes aan elkaar te kunnen BLIJVEN knopen. LAAT DEZE REGERING VALLEN A.U.B.! Als deze regering aanblijft tot het einde van haar termijn ,dan vrees ik dat er van al onze sociaal verworven rechten NIÉTS meer overblijft! Ik ben het beu dat ik steeds maar moet opdraaien voor al die overgefortuneerden! BEU ! BEU ! BEU !
Aangezien deze fortuinen niet aangegeven worden, zijn ze a.h.w. 'onbestaande'. Dus zou het niet slecht zijn als al dat geld dat op die manier opduikt verbeurd verklaart wordt. Mooie zaak voor de schatkist, in de hoop dat het gebruikt wordt om de lasten voor de 'kleine' en eerlijke burger te verminderen...

Het ABVV organiseerde dinsdag 28 januari in Brussel een betoging voor de versterking van de sociale zekerheid. De betoging bracht 20.000 mensen op de been. Waarom willen ze de sociale zekerheid verdedigen en versterken? Solidair vroeg het aan enkele deelnemers.

75 jaar geleden,op 27 januari 1945, werd Auschwitz door het Rode Leger bevrijd. De soldaten ontdekten er de meest ondenkbare gruwel.

“Als we nu nog verder moeten besparen, is het armen en benen afhakken”, zegt Michelle Graus, voorzitter van ACOD VRT. Duidelijke taal. Het moment om over te gaan tot een staking is dan ook nu. De openbare omroep is de spreekbuis van de hele samenleving en moet dat ook blijven, zonder politieke inmenging.

“Heel wat vrouwen zitten in onbevredigende relaties. En als je niet weg kan, omdat je economisch afhankelijk ben van je partner, is dat voor niemand aangenaam.” Kristen Ghodsee praat in haar pas verschenen boek Waarom vrouwen betere seks hebben onder het socialisme over de verworvenheden die Oost-Europese vrouwen hadden onder het socialisme. Van gelijke kansen op de arbeidsmarkt tot gratis crèches en overheden die mannen aanmoedigen hun deel van het huishoudelijk werk te doen.

“Wie weet wat er echt schuilgaat achter de hoge muren van de gevangenissen in Sint-Gillis, Vorst en Berkendael? In december ging ik er naartoe en ik wil jullie graag vertellen wat ik daar geleerd heb.” Nabil Boukili, federaal volksvertegenwoordiger van de PVDA, brengt verslag uit over zijn bezoek aan drie Belgische gevangenissen.

14 juni kwamen er in Zwitserland 500.000 vrouwen en mannen op straat om gelijkheid tussen vrouwen en mannen te eisen. We blikken terug op de grootste sociale beweging in dit land sinds 1918.

In 2019 vierde het wereldwijd gekende kinderprogramma Sesamstraat zijn 50ste verjaardag. In de lage landen werd het een feestje in mineur. Net voor de zomer besliste de Nederlandse openbare omroep dat er geen nieuwe afleveringen meer gemaakt worden.

De berichten over de stiptheidscijfers en het aantal treingebruikers ogen erg positief. De NMBS vervoerde 253 miljoen reizigers en de stiptheid verbeterde van 87,2% in 2018 naar 90,4% in 2019. Maar die cijfers verhullen veel. Want nog altijd rijden veel treinen met vertraging en is er een nijpend tekort aan investeringen.

“Liberalisme is vrijheid”, zo horen we vaak uit de mond van de verdedigers van deze stroming. Het voorbeeld van Chili laat echter zien, hoe een school van rechtse economen een dictatuur gebruikte om het neoliberalisme op te leggen.

Bij het chemisch bedrijf Ineos Phenol zijn alle werknemers van de productie al meer dan een week in staking. Ze pikken het niet dat de directie hun personeelsafgevaardigde Chris De Wachter heeft ontslagen. Ze pikken sowieso het gedrag van directeur Hugo Piot niet. Hij gedraagt zich als een echte Trump, zeggen ze.