“Panama Papers”: PVDA vraagt dat fiscus de 200 grootste Belgische vermogens en de grootbanken aanpakt

Commentaar toevoegen

Reacties

In 1792, vlak voor de Franse revolutie, werd het zo gezegd : "elke rang en stand heeft zijn verplichtingen : de kerk bidt voor ons, het volk betaalt belastingen voor ons, en wij, de adel/elite besturen het land. Het zou toch te gek voor woorden zijn dat wij, evenals het volk, ook belastingen zouden moeten betalen."
Ik sta er volledig achter om dat stinkend rijk volk van belastingontduikers aan te pakken. Toch een bedenking. Je moet die website van dat zogenaamd "International Consortium of Investigative Journalists" eens goed bekijken en dan stinken die lekken toch aan alle kanten. Ik verwijs bv naar het zinnetje "Law firm’s customers include dozens blacklisted by U.S. authorities because of evidence they’d been involved in wrongdoing, such as doing business with drug lords, terrorist organizations or rogue nations like Syria and North Korea." Blacklisted by the US because of ... wrongdoing.... Ik gok erop dat de tactiek erin bestaat om ons allen als progressief te laten mee roepen met de VS om iets te doen. Vooral dan wat betreft die zogenaamd criminele, gemene firma's die iets te maken hebben met het dictatoriale Syrië en Noord-Korea. Bon, in het Westen zijn er ook wel ("mensenrechten liefhebbende") belastingontduikers, maar daar kunt ge niet veel tegen beginnen. De professor op Ter Zake zal het wel even uitleggen dat dat toch niet realistisch is. Ondertussen worden die progressieve mensen in het Westen dan ook weeral duidelijk gemaakt dat ze er niet moeten op hopen dat aan die geneugten van frauderende multinationals iets zal veranderen. Kijk ook eens wie ze bij de VRT als grote fraudeur in beeld brengen. Poetin die met de zaak niks te maken heeft. Natuurlijk geen enkele Amerikaanse firma op de lijst te bespeuren. Panama werd via militaire interventie door de VS bezet toen tegelijkertijd Ceausescu voor de camera werd neergeknald. Ik leg maar enkele verbanden, die misschien tot nadenken doen stemmen, wat betreft de bedoeling van deze "leaks". Wat niet wegneemt dat we ons daar moeten laten door doen, maar de tactiek van de tegenstrever kennen, is een goede zaak en misschien kan het naar buiten brengen ervan een steentje bijdragen aan de bewustwording van de goed menende medemens. En kan het de desillusie verkleinen indien de strijd mislukt, maar kan het liefst nog door klaar bewustzijn de strijd aanwakkeren en in de juiste richting duwen.
Dit wordt me nu écht te gortig. DIT IS ONPROPORTIONEEL SCHANDALIG! Moet je eens kijken wat er gebeurd als IK als belastingsbetaler,mijn belastingen te laat betaal (ook al is het maar één dag!), of ik eens een paar dagen in het zwart ga werken , om de eindjes aan elkaar te kunnen BLIJVEN knopen. LAAT DEZE REGERING VALLEN A.U.B.! Als deze regering aanblijft tot het einde van haar termijn ,dan vrees ik dat er van al onze sociaal verworven rechten NIÉTS meer overblijft! Ik ben het beu dat ik steeds maar moet opdraaien voor al die overgefortuneerden! BEU ! BEU ! BEU !
Aangezien deze fortuinen niet aangegeven worden, zijn ze a.h.w. 'onbestaande'. Dus zou het niet slecht zijn als al dat geld dat op die manier opduikt verbeurd verklaart wordt. Mooie zaak voor de schatkist, in de hoop dat het gebruikt wordt om de lasten voor de 'kleine' en eerlijke burger te verminderen...

De arbeiders bij AB InBev boekten op 6 december een klinkende overwinning. De directie stemde in met de eisen voor 5 jaar werkzekerheid, tot eind 2024. De regeling geldt voor iedereen, ook voor de bedienden.

Vuurwerk donderdagmiddag op het Martelaarsplein in Brussel. Werknemers van de VRT, maar ook mensen uit de kunstensector en het hele middenveld kwamen betogen tegen de besparingen van de regering-Jambon. Solidair sprak met enkele manifestanten. “Voor ons is het simpel: als dit erdoor komt, is het gedaan met onze werking”, hoorden we bij sommigen.

Een stakingsbeweging gesteund door 66% van de bevolking. Niet verrassend als men weet dat het project van president Macron voor de hervorming van de pensioenen het systeem van de sociale bescherming heel diep aantast.

Het 7de congres van de Braziliaanse Arbeiderspartij (PT) van half november dit jaar was voor de 800 afgevaardigden op alle vlakken een hoogtepunt. Vooral door het optreden van de pas vrijgelaten voormalige president Lula da Silva, maar ook omdat het plaatsvond in een Brazilië waar president Bolsonaro zowat iedereen in zijn vizier neemt: vrouwen, zwarten, Indianen, linksen en progressieven. Relaas van op het congres.

Voor de allereerste keer hebben huishoudhulpen uit de sector van de dienstencheques een grote actie opgezet. Vanmorgen trokken ze massaal naar Brussel. “Als ik zie met hoeveel we hier vandaag zijn, heb ik hoop. Deze bijeenkomst is niet het einde, maar de eerste stap in een lange strijd.”

De Franse journalist Maurice Lemoine, specialist van het Latijns-Amerikaanse continent, spreekt over de pogingen van extreemrechts om Bolivia te destabiliseren, daarin gesteund door de VS en de EU. Die duwden president Evo Morales in ballingschap.

De dienstenchequesector vertegenwoordigt 140.000 huishoudhulpen die dagelijks meer dan een miljoen huishoudens helpen. Het gemeenschappelijke vakbondsfront organiseert op 28 november een staking. Naast een loonsverhoging van 1,1%, een noodzaak voor mensen die gemiddeld bruto 11,50 euro per uur verdienen, eisen zij respect. Uitleg van de belangrijkste betrokken partijen.

Je kan er vergif op innemen. Wanneer er CAO-onderhandelingen opstarten bij AB InBev, begint de directie met haar spierballen te rollen. Dat was afgelopen dinsdag niet anders. Nochtans stapelen de problemen bij de Leuvense bierbrouwer zich in sneltempo op.

Sinds het ontslag van Evo Morales zijn er al twintig doden gevallen. Jeanine Añez, die zich tot interim-president heeft uitgeroepen, geeft het leger de ruimte om hard op te treden.

Voor Anne-Emmanuelle Bourgaux, gepassioneerde en passionerende grondwetspecialiste was het algemeen stemrecht een fundamentele stap vooruit, die werd gemaakt onder druk van de straat. Met het algemeen stemrecht kwam er meer democratie ... maar het diende ook als dam tegen diepgaandere democratische hervormingen.