NMBS aangeklaagd voor slagen en verwondingen wegens blootstelling aan chroom-6

Foto Daniel Mennerich
Foto Daniel Mennerich

Commentaar toevoegen

Reacties

Ik sta zelf als lasser van Cr-Ni staal dagelijks bloot aan Chroom-6. Gelukkig heb ik de grenswaarde nooit overschreden. Blijkbaar is het bij ons niet mogelijk om me op de lijst van beroepsziekten te laten plaatsen. Goed dat dit bij de NMBS wel kan. Ik wens de betrokken werknemers alvast het allerbeste met hun gezondheid.
Ja de NMBS heeft jaren de verplichting gekregen maar nu pas worden ze wakker. De medisch keuring is niet opgeleid om deze gevaren te detecteren .Of is het dat ze betaald worden door staat....niet gehoord,niet gezien en zwijgen .. Ik heb ruim 10jaar in aanraking gekomen met bewerkte asbest nu ik overgeplaatst ben word ik niet getest. Je bent niet in aanraking gekomen hier?En nu werk ik in een hoek waar dagelijks dampen vrij komen verf en van boubie kliener moet ik de Helle dag masker dragen.

De Liberty Group dook op uit het niets en werd in een paar jaar tijd een industriële reus. Overal in de wereld kocht hij fabrieken op. Die zijn nu in de handen van één man: Sanjeev Gupta. Duistere rekeningen en gebroken beloften: vertegenwoordigers van de werknemers luiden de alarmbel. Ze maken zich ernstig zorgen over de toekomst van de vestigingen.

Als het van het voorbereidend advies van het Europees Hof van Justitie afhangt, komt er binnenkort een zeer liberaal arres

De mensen in de zorg zitten erdoor. De voorbije zomer hadden ze nauwelijks de tijd om op adem te komen na die uitputtende eerste coronagolf. En tot vandaag blijft het wurgende personeelstekort bestaan. De woede is groot.
De mensen met een essentieel beroep, die onze samenleving doen draaien, verdienen tot een derde minder dan het gemiddelde loon. Na het applaus is het tijd om na te denken over de lonen van de vrouwen en mannen die tijdens de crisis in de frontlinie stonden.

“Een samenleving die groeit in rijkdom zonder de armoede te laten afnemen, moet verrot zijn tot in haar diepste kern.” PVDA-voorzitter Peter Mertens noteert dit citaat van Karl Marx in zijn jongste boek Ze zijn ons vergeten. Twee recente rapporten van Oxfam tonen aan hoe actueel deze uitspraak nog steeds is. De coronacrisis maakt de gapende kloof tussen arm en rijk nog veel dieper.

De zaak Chovanec is geen alleenstaand geval maar toont een dieperliggende probleem in de top van het staatsapparaat. Er zijn dringend nieuwe politiehervormingen en meer democratische controle op de politie nodig.

Sinds begin september verschijnen steeds meer open brieven met kritiek op de coronamaatregelen. Het is niet altijd makkelijk om te weten welke kritiek al dan niet gerechtvaardigd is. Sommige critici minimaliseren het gevaar van het virus en vinden dat we het beter kunnen laten circuleren. Dat verhaal is toch niet zonder gevaar. Een opiniebijdrage van Wim De Ceukelaire, directeur van de ngo Viva Salud.

Op 7 september hervat het proces tegen Julian Assange in Londen.

Twee maand voor de stembusslag vergiftigt Donald Trump verder het klimaat. In de peilingen wordt hij nog altijd door Joe Biden voorbij gestoken. Hij hoopt nu baat te hebben bij het geweld.

In de fabriek van AB Inbev in Jupille werden 10 coronabesmettingen vastgesteld.