Neem weer de tijd! De 30-urenweek

 

Commentaar toevoegen

Reacties

Kortere werkweek voor iedereen, Heel de ladder. Maar we moeten de multinationaals wel hier kunnen houden. Mijn werkgever Van Hool NV zette en opende in 2014 een volledig nieuw fabriek in Skopje. Ik zelf heb er 40 jaar opzitten en mijn handen, armen en nek zijn versleten. Voor mij is het volgende ok, jongeren aan het werk en luister naar hen die reeds lang aan het werk zijn! Zwaar werk en ploegen of met stress situaties moeten van dichtbij bekeken worden.
Ik heb nog in de 48 uren week gewerkt als tapijtwever. Als de arbeidsduur verminderde moesten wij wat meer werken van 1 weefgetouw in 1960 tot 4 getouwen in 1985.Dus bezin eer ge begint.
De dertig urenweek zou haalbaar zijn indien de zogenaamde tax-shift volledig naar de lonen van de werknemers zou gaan; waardoor de bruto-lonen de netto-lonen zouden benaderen. De belastinginkomsten moet men dan halen bij een eerlijke herverdeling van s'lands rijkdom. Duidelijk dat eerst en vooral een linkse regering noodzakelijk is om dat te verwezenlijken.
Rijkdom verdelen is al eeuwen een droom wat nooit zal verwezenlijkt worden. Kijk naar de rijke "Fransen" die hun land ontvluchten. Wat doe je met de duizenden "profiteurs" die de sociale kassa's plunderen. Alle buitenlandse arbeiders die hier werken maar geen belastingen/vergoedingen/taksen betalen en hun vervoermiddel (auto) niet in België inschrijven. Dit is ook fraude. De 30 uren werkweek !! staan langer in de file als op het werk. De fabrieken zullen dan zeker naar het Oosten verhuizen, wat nu al regelmatig gebeurt. Hoop doet leven maar een "eerlijke" verdeling wie gaat dit uitvoeren ?? de Politieker ? die verhuizen naar Toscane.
Volledig akkoord met de 30-uren week. Solidariteit voor iedereen!
Ondernemen is vooruitzien en niet naar onvoorspelbare risico's in lagelonenlanden vluchten. De wereld is nu eenmaal in snelle beweging. De technische vooruitgang is al even onvoorspelbaar. Ik moet steeds denken aan Albert Plesman, ingenieur-directeur van de Nederlandse KLM, ongeveer 70 jaar geleden toen zijn luchtvaartmaatschappij enkele dagen nodig had om 20 passagiers naar Nederlands-Indië te vliegen. Hij voorspelde toen dat op het einde van de 20e eeuw reusachtige vliegtuigen honderden passagiers in korte tijd konden vervoeren. Zijn vooruitziende blik was voor luchtvaartdeskundigen niet gewaagd. Tal van nieuwe uitvindingen waren noodzakelijk om zijn droom waar te maken. De weerstand van de ondernemersbonden berust meer op gemakzucht dan moed meneer Coucke; het kapitaal is u in speculatieve momenten in de schoot geworpen. Het risico was voor uw arbeiders en bedienden.
Tuurlijk 30 uren, maar ik vraag mij af wat voor nut het heeft , als ik dit ene zinnetje hier plaats????? Als gewone burger zal je nooit boven politieke mafia, corrupte ceo's en dergelijke uitstijgen, ze naaien de gewone mensen gewoon alsof het niks is, terwijl niemand aan de top zelfs de prijs van een grof brood niet kent, omdat dat bij hun vanzelfspreken op tafel ligt..............
wie gaat al deze producten kopen als iedereen vervangen is door een robot en zonder werk (inkomen zit)?

De arbeiders bij AB InBev boekten op 6 december een klinkende overwinning. De directie stemde in met de eisen voor 5 jaar werkzekerheid, tot eind 2024. De regeling geldt voor iedereen, ook voor de bedienden.

Vuurwerk donderdagmiddag op het Martelaarsplein in Brussel. Werknemers van de VRT, maar ook mensen uit de kunstensector en het hele middenveld kwamen betogen tegen de besparingen van de regering-Jambon. Solidair sprak met enkele manifestanten. “Voor ons is het simpel: als dit erdoor komt, is het gedaan met onze werking”, hoorden we bij sommigen.

Een stakingsbeweging gesteund door 66% van de bevolking. Niet verrassend als men weet dat het project van president Macron voor de hervorming van de pensioenen het systeem van de sociale bescherming heel diep aantast.

Het 7de congres van de Braziliaanse Arbeiderspartij (PT) van half november dit jaar was voor de 800 afgevaardigden op alle vlakken een hoogtepunt. Vooral door het optreden van de pas vrijgelaten voormalige president Lula da Silva, maar ook omdat het plaatsvond in een Brazilië waar president Bolsonaro zowat iedereen in zijn vizier neemt: vrouwen, zwarten, Indianen, linksen en progressieven. Relaas van op het congres.

Voor de allereerste keer hebben huishoudhulpen uit de sector van de dienstencheques een grote actie opgezet. Vanmorgen trokken ze massaal naar Brussel. “Als ik zie met hoeveel we hier vandaag zijn, heb ik hoop. Deze bijeenkomst is niet het einde, maar de eerste stap in een lange strijd.”

De Franse journalist Maurice Lemoine, specialist van het Latijns-Amerikaanse continent, spreekt over de pogingen van extreemrechts om Bolivia te destabiliseren, daarin gesteund door de VS en de EU. Die duwden president Evo Morales in ballingschap.

De dienstenchequesector vertegenwoordigt 140.000 huishoudhulpen die dagelijks meer dan een miljoen huishoudens helpen. Het gemeenschappelijke vakbondsfront organiseert op 28 november een staking. Naast een loonsverhoging van 1,1%, een noodzaak voor mensen die gemiddeld bruto 11,50 euro per uur verdienen, eisen zij respect. Uitleg van de belangrijkste betrokken partijen.

Je kan er vergif op innemen. Wanneer er CAO-onderhandelingen opstarten bij AB InBev, begint de directie met haar spierballen te rollen. Dat was afgelopen dinsdag niet anders. Nochtans stapelen de problemen bij de Leuvense bierbrouwer zich in sneltempo op.

Sinds het ontslag van Evo Morales zijn er al twintig doden gevallen. Jeanine Añez, die zich tot interim-president heeft uitgeroepen, geeft het leger de ruimte om hard op te treden.

Voor Anne-Emmanuelle Bourgaux, gepassioneerde en passionerende grondwetspecialiste was het algemeen stemrecht een fundamentele stap vooruit, die werd gemaakt onder druk van de straat. Met het algemeen stemrecht kwam er meer democratie ... maar het diende ook als dam tegen diepgaandere democratische hervormingen.