Marc Van Ranst “Het decennialange gebrek aan investering in preventieve gezondheidszorg laat zijn sporen na”

Marc Van Ranst (Foto Belga)
Marc Van Ranst (Foto Belga)

Commentaar toevoegen

Reacties

Mijnheer van Ranst zegt hier heel wat pertinente dingen. Anderzijds ga ik met een aantal van zijn standpunten dan weer niet akkoord. Vooral het fiat voor het verplaatsen naar de tweede verblijven vind ik wraakroepend. Losstaand van het feit dat (vooral) de kustbewoners niet staan te springen om een overrompeling van hun leefomgeving vind ik deze afgedwongen toegeving getuigen van een zekere morele wreedheid. Groot woord misschien, maar als er gefaseerd naar de kust moet gegaan worden laat ons dan misschien eens starten met de mensen die het het moeilijkst gehad hebben tijdens de lockdown periode. Voorrang aan zorgpersoneel en mensen in de essentiële beroepen, voorrang aan mensen die in studio's en/of appartementen zonder terras de lockdown uitgezeten hebben. Losstaand van dit klassen gerommel durf ik te betwijfelen dat het virologisch geen probleem zou zijn (in tegenstelling tot de heer van Ranst). Vrijdagavond op de trein gestapt in Sint-Niklaas richting Oostende, er was geen enkele vorm van social distancing meer mogelijk. Elk week-end pendel ik richting Gent en het is de eerste keer dat ik dit meemaak. In Gent zijn er maar een handvol mensen uitgestapt, dus het gros heeft de verplaatsing Antwerpen-Oostende gemaakt. Mocht onze elite deze post lezen (wat ik betwijfel) het gaat hier niet over wat zij zo smalend "rijkenjaloezie" noemen, ik heb zelf de mogelijkheid tot verblijf aan zee, maar iets te veel fatsoen om in het hier en nu er gebruik van te maken.
De regering buigt zich over de vraag van de Amerikaanse president Trump om Belgische gevechtsvliegtuigen in te zetten in Syrië en Irak. “Ons land zit in de zwaarste economische crisis ooit gezien sinds de jaren 1930. Om dan te beslissen om nog eens een dure oorlog te gaan voeren, is bijzonder cynisch”, zegt PVDA-volksvertegenwoordigster Nadia Moscufo.

Westerse landen mogen dan al overweldigd zijn door de coronapandemie, ontwikkelingslanden staan voor nog hetere vuren.

Door de vernietiging van het milieu zullen pandemieën zoals die van het coronavirus zich waarschijnlijk vermenigvuldigen.

In Spanje speelt de coronacrisis zich af in een ongekende politieke context. Een linkse coalitie leidt er de regering.

In de VS vond alweer een Afro-Amerikaan de dood bij een politieoptreden.

De coronapandemie is de ernstigste gezondheidscrisis uit de recente wereldgeschiedenis. De aanpak ervan leert ons heel veel over een land? . Niet alleen over zijn gezondheidszorg, maar ook over hoe het land georganiseerd is, wat de prioriteiten zijn, hoe efficiënt het beleid is, … Covid-19 is dus een keiharde stresstest. We passen die test toe op de twee grootmachten van dit moment: China en de VS.

"We gaan deze zomer toch niet op vakantie", liet de voorzitter van de Vlaamse werkgeversvereniging Voka, zich deze week ontvallen. Een uitspraak die kadert in een groter offensief van Voka om ons meer, flexibeler en voor minder geld te laten werken. Zijn Waalse tegenhanger sloot er zich meteen bij aan. Als het aan hen ligt, zijn het de helden van de coronacrisis die hem zullen moeten betalen. Het wordt tijd om die logica te verwerpen en om een Belgisch politiek taboe te laten sneuvelen: de multimiljonairs laten betalen.

Wie moet deze crisis betalen?

De bekende linguïst, filosoof en linkse militant Noam Chomsky geeft zijn visie op de coronapandemie, de ontsporingen van h

In de nasleep van de coronapandemie heeft de Braziliaanse regering opnieuw werkvergunningen uitgereikt aan 150 Cubaanse artsen. Die waren onder meer wegens familiale redenen in het land gebleven, nadat Havana in 2018 een groot aantal artsen had teruggetrokken omwille van bedreigingen van de fascistische Braziliaanse president Jair Bolsonaro.