Marc Van Ranst “Het decennialange gebrek aan investering in preventieve gezondheidszorg laat zijn sporen na”

Marc Van Ranst (Foto Belga)
Marc Van Ranst (Foto Belga)

Commentaar toevoegen

Reacties

Mijnheer van Ranst zegt hier heel wat pertinente dingen. Anderzijds ga ik met een aantal van zijn standpunten dan weer niet akkoord. Vooral het fiat voor het verplaatsen naar de tweede verblijven vind ik wraakroepend. Losstaand van het feit dat (vooral) de kustbewoners niet staan te springen om een overrompeling van hun leefomgeving vind ik deze afgedwongen toegeving getuigen van een zekere morele wreedheid. Groot woord misschien, maar als er gefaseerd naar de kust moet gegaan worden laat ons dan misschien eens starten met de mensen die het het moeilijkst gehad hebben tijdens de lockdown periode. Voorrang aan zorgpersoneel en mensen in de essentiële beroepen, voorrang aan mensen die in studio's en/of appartementen zonder terras de lockdown uitgezeten hebben. Losstaand van dit klassen gerommel durf ik te betwijfelen dat het virologisch geen probleem zou zijn (in tegenstelling tot de heer van Ranst). Vrijdagavond op de trein gestapt in Sint-Niklaas richting Oostende, er was geen enkele vorm van social distancing meer mogelijk. Elk week-end pendel ik richting Gent en het is de eerste keer dat ik dit meemaak. In Gent zijn er maar een handvol mensen uitgestapt, dus het gros heeft de verplaatsing Antwerpen-Oostende gemaakt. Mocht onze elite deze post lezen (wat ik betwijfel) het gaat hier niet over wat zij zo smalend "rijkenjaloezie" noemen, ik heb zelf de mogelijkheid tot verblijf aan zee, maar iets te veel fatsoen om in het hier en nu er gebruik van te maken.

November 2020 zullen de Amerikanen niet enkel hun toekomstige president kiezen, maar ook hun lokale vertegenwoordigers.

Ook de gevangenissen werden zwaar getroffen door de coronacrisis. Zoals in alle gemeenschapsstructuren is het risico op besmetting groot. De zopas besliste versoepelingen vormen een gevaar voor het personeel en de gedetineerden. Daarom hebben de vakbonden een stakingsaanzegging ingediend.

Op 27 september stemt de Zwitserse bevolking in een referendum over de aankoop van zo'n 40 nieuwe gevechtsvliegtuigen. "Nutteloos, duur en te vervuilend", aldus de tegenstanders van deze verspilling. Die zouden wel eens kunnen mobiliseren om dit project af te voeren. Ook in België, waar volgens een peiling van 2018 zes op tien mensen tegen de aankoop van F-35 jachtvliegtuigen zijn, is een democratisch debat waarbij de bevolking wordt betrokken noodzakelijk.

Te midden van de coronapandemie werd hij voorzitter van een van de grote vakbonden in ons land. Met een ongeziene economische crisis voor de deur wacht hem een zware taak. Enkele dagen voor de nationale actiedag in gemeenschappelijk vakbondsfront – de eerste na de lockdown – spraken we met Thierry Bodson.

De Liberty Group dook op uit het niets en werd in een paar jaar tijd een industriële reus. Overal in de wereld kocht hij fabrieken op. Die zijn nu in de handen van één man: Sanjeev Gupta. Duistere rekeningen en gebroken beloften: vertegenwoordigers van de werknemers luiden de alarmbel. Ze maken zich ernstig zorgen over de toekomst van de vestigingen.

Als het van het voorbereidend advies van het Europees Hof van Justitie afhangt, komt er binnenkort een zeer liberaal arres

De mensen in de zorg zitten erdoor. De voorbije zomer hadden ze nauwelijks de tijd om op adem te komen na die uitputtende eerste coronagolf. En tot vandaag blijft het wurgende personeelstekort bestaan. De woede is groot.
De mensen met een essentieel beroep, die onze samenleving doen draaien, verdienen tot een derde minder dan het gemiddelde loon. Na het applaus is het tijd om na te denken over de lonen van de vrouwen en mannen die tijdens de crisis in de frontlinie stonden.

“Een samenleving die groeit in rijkdom zonder de armoede te laten afnemen, moet verrot zijn tot in haar diepste kern.” PVDA-voorzitter Peter Mertens noteert dit citaat van Karl Marx in zijn jongste boek Ze zijn ons vergeten. Twee recente rapporten van Oxfam tonen aan hoe actueel deze uitspraak nog steeds is. De coronacrisis maakt de gapende kloof tussen arm en rijk nog veel dieper.

De zaak Chovanec is geen alleenstaand geval maar toont een dieperliggende probleem in de top van het staatsapparaat. Er zijn dringend nieuwe politiehervormingen en meer democratische controle op de politie nodig.