Marc Van Ranst “Het decennialange gebrek aan investering in preventieve gezondheidszorg laat zijn sporen na”

Marc Van Ranst (Foto Belga)
Marc Van Ranst (Foto Belga)

Commentaar toevoegen

Reacties

Mijnheer van Ranst zegt hier heel wat pertinente dingen. Anderzijds ga ik met een aantal van zijn standpunten dan weer niet akkoord. Vooral het fiat voor het verplaatsen naar de tweede verblijven vind ik wraakroepend. Losstaand van het feit dat (vooral) de kustbewoners niet staan te springen om een overrompeling van hun leefomgeving vind ik deze afgedwongen toegeving getuigen van een zekere morele wreedheid. Groot woord misschien, maar als er gefaseerd naar de kust moet gegaan worden laat ons dan misschien eens starten met de mensen die het het moeilijkst gehad hebben tijdens de lockdown periode. Voorrang aan zorgpersoneel en mensen in de essentiële beroepen, voorrang aan mensen die in studio's en/of appartementen zonder terras de lockdown uitgezeten hebben. Losstaand van dit klassen gerommel durf ik te betwijfelen dat het virologisch geen probleem zou zijn (in tegenstelling tot de heer van Ranst). Vrijdagavond op de trein gestapt in Sint-Niklaas richting Oostende, er was geen enkele vorm van social distancing meer mogelijk. Elk week-end pendel ik richting Gent en het is de eerste keer dat ik dit meemaak. In Gent zijn er maar een handvol mensen uitgestapt, dus het gros heeft de verplaatsing Antwerpen-Oostende gemaakt. Mocht onze elite deze post lezen (wat ik betwijfel) het gaat hier niet over wat zij zo smalend "rijkenjaloezie" noemen, ik heb zelf de mogelijkheid tot verblijf aan zee, maar iets te veel fatsoen om in het hier en nu er gebruik van te maken.

De coronacrisis zet niet alleen onze gezondheid onder druk, maar bedreigt ook democratische rechten. In de zoektocht naar manieren om de economie terug maximaal te doen draaien, blijkt plots alles mogelijk, ook al komen onze rechten in gevaar. Vanaf september zou in België een corona-app beschikbaar zijn om aan contacttracing te kunnen doen. Maar de ontwikkeling van zo’n app roept heel wat vragen op.

Eind mei kondigde Samsonite als een van de eerste bedrijven in het land een herstructurering aan. De reiskofferproducent wil in haar vestiging in Oudenaarde 160 van de 814 jobs schrappen: 94 vaste en 66 tijdelijke jobs. Nochtans is Samsonite een winstgevende multinational.

Het wordt dit jaar een aparte zomer.

De conservatieve partijen (CD&V, N-VA, cdH, Vlaams Belang en een deel van de liberalen) hielden vandaag de stemming over het wetsvoorstel om abortus uit het strafwetboek te halen en de termijn te verlengen, tegen. Daarom herpubliceren we vandaag een interview dat eind vorig jaar werd afgenomen, nadat dit wetsvoorstel werd goedgekeurd in de commissie Justitie van het federaal parlement.

“Hij was slecht voor de zwarten, maar wel goed voor de blanken”, hoor je soms van mensen die het opnemen voor Leopold II.

“Er klopt iets niet”, dacht de Vlaamse kinderrechtencommissaris bij het begin van de lockdown.

“Welk land was er beter voorbereid dan België?”, vraagt Maggie De Block, de minister die de strategische voorraad mondmask

De crisis in de luchtvaart is al sinds het begin van de coronacrisis voorpaginanieuws.

We zijn vandaag 60 jaar na de onafhankelijkheid van Congo.

De wereld beleeft momenteel de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog.