Kritiek op de coronamaatregelen: opgelet voor verborgen agenda

Wim De Ceukelaire: "We moeten meer investeren in preventie, in campagnes, in testen en contactopsporing." (Foto Trinity Care Foundation, Flickr)
Wim De Ceukelaire: "We moeten meer investeren in preventie, in campagnes, in testen en contactopsporing." (Foto Trinity Care Foundation, Flickr)

Commentaar toevoegen

Reacties

Wat bedoelen jullie precies met preventie? Hoe zien jullie preventie? Ik zie preventie vooral: hoe zorg je ervoor dat je immuniteit sterker wordt en je minder lang of ernstig ziek wordt door COVID-19? Het wordt hoog tijd dat men een keer onderzoek doet naar de correlatie tussen levensstijl en genezing/herstel van COVID-19. En dat heeft weinig met eigen bult, dikke schuld te maken zoals het hier gesteld wordt. Vaak is het echter wel zo dat de lager opgeleiden er een minder gezonde levensstijl op na houden; veel alcohol, veel geraffineerde suiker, bereidde vleeswaren en junkfood. Daar moet campagne voor gevoerd worden én scholing. Preventie moet gebeuren van binnenuit, niet met het zoveelste mondmasker en handgel.
De tijdgeest? Alles wordt een wij-zij denken, denk je niet zoals wij dan ben je een anti-vaxxer. Wij weten het goed, de anderen zijn fout. Geen van beide kampen heeft de waarheid, die ligt in het overlappend gebied. Misschien is het beter voor 'de bevolking' om meer open te staan, geen discussie waarbij men vertrekt van zijn eigen gelijk. Breek niet af, val mekaar niet aan, maar heb respect voor mekaar, wees neutraal in de berichtgeving... Minder angst, minder wantrouwen, minder ongeloof, niet enkel Covid-19 maar andere crisissen zouden beter een oplossing vinden.
Volledig mee eens met dit artikel! 100%.
Het is intussen duidelijk geworden, maar men zwijgt er over: dat virussen overspringen van dier op mens. Er zijn miljoenen virussen aanwezig bij dieren, ook in onze veestapel: bacterien, protozoa, virussen en wormen gedijen in en rond hun dierlijke gastheer die daardoor een zwakke immuniteit bekomt. Voor de mens is dit desastreus! Door de aantasting en vernieling van de habitats van dieren, de verstoring van bossen en wouden ontstaan virussen die zich verspreiden naar de mens. In dit opzicht kan men de vraag stellen of een vaccin voor corona zal helpen, als men bovenliggende oorzaken niet aanpakt. Vergeet niet: nog steeds sterven er jaarlijks500.000 mensen aan griep, terwijl er daarvoor een vaccin is!
Als lid van PVDA en als vakbondsman, mag ik me links noemen. Wat me echter stoort aan de "linkse" kijk op de coronamaatregelen, is dat elke zucht of vraag naar lossere maatregels vaak wordt weggezet als "neoliberaal" of "pro-kapitalistisch". Voorstander van draconische anti-corona maatregelen zijn is geen bewijs van hoe "links" of hoe "anti-kapitalistische" je bent. Ik kon me heel goed vinden in het opiniestuk van Lieven Annemans, verborgen agenda of niet. Het zal me worst wezen of "de economie" winst of verlies maakt, maar als mensen er naar snakken om terug naar de werkvloer te gaan omwille van de sociale dimensie van het werk (daar spreekt bijna niemand ooit over), dan moet daar ook oog voor zijn. Uiteraard met de nodige maatregelen. We moeten een evenwicht vinden tussen de economische, sociale, psychologische en medische noden van de bevolking. En uiteraard dienen de slinkende winsten van een kleine groep rijke individuen helemaal achteraan in het rijtje te staan. Waar dat evenwicht ligt zal niet makkelijk te vinden zijn en evolueren, gezien onze onvolledige (maar groeiende) kennis van Covid-19. Maar dat evenwicht zal spijtig genoeg voor meer doden door corona zorgen dan bij een lang volgehouden strikte lockdown die enkel zo weinig mogelijk besmettingen op het oog heeft. Dat mag duidelijk zijn. Maar als het sociale centraal staat in zo'n evenwicht zullen risicogroepen niet aan hun lot overgelaten worden, noch zullen ze individueel voor hun eigen gezondheid en bescherming moeten instaan.

De Liberty Group dook op uit het niets en werd in een paar jaar tijd een industriële reus. Overal in de wereld kocht hij fabrieken op. Die zijn nu in de handen van één man: Sanjeev Gupta. Duistere rekeningen en gebroken beloften: vertegenwoordigers van de werknemers luiden de alarmbel. Ze maken zich ernstig zorgen over de toekomst van de vestigingen.

Als het van het voorbereidend advies van het Europees Hof van Justitie afhangt, komt er binnenkort een zeer liberaal arres

De mensen in de zorg zitten erdoor. De voorbije zomer hadden ze nauwelijks de tijd om op adem te komen na die uitputtende eerste coronagolf. En tot vandaag blijft het wurgende personeelstekort bestaan. De woede is groot.
De mensen met een essentieel beroep, die onze samenleving doen draaien, verdienen tot een derde minder dan het gemiddelde loon. Na het applaus is het tijd om na te denken over de lonen van de vrouwen en mannen die tijdens de crisis in de frontlinie stonden.

“Een samenleving die groeit in rijkdom zonder de armoede te laten afnemen, moet verrot zijn tot in haar diepste kern.” PVDA-voorzitter Peter Mertens noteert dit citaat van Karl Marx in zijn jongste boek Ze zijn ons vergeten. Twee recente rapporten van Oxfam tonen aan hoe actueel deze uitspraak nog steeds is. De coronacrisis maakt de gapende kloof tussen arm en rijk nog veel dieper.

De zaak Chovanec is geen alleenstaand geval maar toont een dieperliggende probleem in de top van het staatsapparaat. Er zijn dringend nieuwe politiehervormingen en meer democratische controle op de politie nodig.

Op 7 september hervat het proces tegen Julian Assange in Londen.

Twee maand voor de stembusslag vergiftigt Donald Trump verder het klimaat. In de peilingen wordt hij nog altijd door Joe Biden voorbij gestoken. Hij hoopt nu baat te hebben bij het geweld.

In de fabriek van AB Inbev in Jupille werden 10 coronabesmettingen vastgesteld.

De Belgische kust. Rood verbrande gezichten, een skyline van torenhoge appartementen, mosselen eten op de zeedijk met het zand nog tussen de tenen. De plek waar Gregory uit Luik, Aicha uit Leuven en Liliane uit Antwerpen ontspanning zoeken. Vaak met de trein voor één dagje, af en toe een weekendje, sommigen hebben er een eigen stekje gevonden. Maar de voorbije maand leek het vooral een plek van opstootjes en schermutselingen met de politie. Wat kunnen we daaruit leren?