Kritiek op de coronamaatregelen: opgelet voor verborgen agenda

Wim De Ceukelaire: "We moeten meer investeren in preventie, in campagnes, in testen en contactopsporing." (Foto Trinity Care Foundation, Flickr)
Wim De Ceukelaire: "We moeten meer investeren in preventie, in campagnes, in testen en contactopsporing." (Foto Trinity Care Foundation, Flickr)

Commentaar toevoegen

Reacties

Wat bedoelen jullie precies met preventie? Hoe zien jullie preventie? Ik zie preventie vooral: hoe zorg je ervoor dat je immuniteit sterker wordt en je minder lang of ernstig ziek wordt door COVID-19? Het wordt hoog tijd dat men een keer onderzoek doet naar de correlatie tussen levensstijl en genezing/herstel van COVID-19. En dat heeft weinig met eigen bult, dikke schuld te maken zoals het hier gesteld wordt. Vaak is het echter wel zo dat de lager opgeleiden er een minder gezonde levensstijl op na houden; veel alcohol, veel geraffineerde suiker, bereidde vleeswaren en junkfood. Daar moet campagne voor gevoerd worden én scholing. Preventie moet gebeuren van binnenuit, niet met het zoveelste mondmasker en handgel.
De tijdgeest? Alles wordt een wij-zij denken, denk je niet zoals wij dan ben je een anti-vaxxer. Wij weten het goed, de anderen zijn fout. Geen van beide kampen heeft de waarheid, die ligt in het overlappend gebied. Misschien is het beter voor 'de bevolking' om meer open te staan, geen discussie waarbij men vertrekt van zijn eigen gelijk. Breek niet af, val mekaar niet aan, maar heb respect voor mekaar, wees neutraal in de berichtgeving... Minder angst, minder wantrouwen, minder ongeloof, niet enkel Covid-19 maar andere crisissen zouden beter een oplossing vinden.
Volledig mee eens met dit artikel! 100%.
Het is intussen duidelijk geworden, maar men zwijgt er over: dat virussen overspringen van dier op mens. Er zijn miljoenen virussen aanwezig bij dieren, ook in onze veestapel: bacterien, protozoa, virussen en wormen gedijen in en rond hun dierlijke gastheer die daardoor een zwakke immuniteit bekomt. Voor de mens is dit desastreus! Door de aantasting en vernieling van de habitats van dieren, de verstoring van bossen en wouden ontstaan virussen die zich verspreiden naar de mens. In dit opzicht kan men de vraag stellen of een vaccin voor corona zal helpen, als men bovenliggende oorzaken niet aanpakt. Vergeet niet: nog steeds sterven er jaarlijks500.000 mensen aan griep, terwijl er daarvoor een vaccin is!
Als lid van PVDA en als vakbondsman, mag ik me links noemen. Wat me echter stoort aan de "linkse" kijk op de coronamaatregelen, is dat elke zucht of vraag naar lossere maatregels vaak wordt weggezet als "neoliberaal" of "pro-kapitalistisch". Voorstander van draconische anti-corona maatregelen zijn is geen bewijs van hoe "links" of hoe "anti-kapitalistische" je bent. Ik kon me heel goed vinden in het opiniestuk van Lieven Annemans, verborgen agenda of niet. Het zal me worst wezen of "de economie" winst of verlies maakt, maar als mensen er naar snakken om terug naar de werkvloer te gaan omwille van de sociale dimensie van het werk (daar spreekt bijna niemand ooit over), dan moet daar ook oog voor zijn. Uiteraard met de nodige maatregelen. We moeten een evenwicht vinden tussen de economische, sociale, psychologische en medische noden van de bevolking. En uiteraard dienen de slinkende winsten van een kleine groep rijke individuen helemaal achteraan in het rijtje te staan. Waar dat evenwicht ligt zal niet makkelijk te vinden zijn en evolueren, gezien onze onvolledige (maar groeiende) kennis van Covid-19. Maar dat evenwicht zal spijtig genoeg voor meer doden door corona zorgen dan bij een lang volgehouden strikte lockdown die enkel zo weinig mogelijk besmettingen op het oog heeft. Dat mag duidelijk zijn. Maar als het sociale centraal staat in zo'n evenwicht zullen risicogroepen niet aan hun lot overgelaten worden, noch zullen ze individueel voor hun eigen gezondheid en bescherming moeten instaan.
Laten we gewoon de corona maatregelen volhouden,laten we solidair blijven voor de zwakkeren,ouderen, mensen die onwetend een hoger risico lopen door sluimerede ziekte,zonder corona maatregelen speelt men eigenlijk Russische roulette met de bevolking,meschien een idee om de critici die de bevolking opstandig maken tegen de corona maatregelen, eens laten werken op Covid afdeling, de werkdruk van de verzorgingshelden laten meebeleven, de vele covidslachtoffers in coma aan beademingstoestellen,de lange revalidatie lijdens weg van Covid slachtoffers zien het aan de coronamaatregelen houden is klein bier daarbij vergeleken.

Cyprus is vandaag in tweeën gespleten en het zijn de werkende mensen die daar de gevolgen van dragen. Een gesprek met Vera Polycarpou, aan het hoofd van het Bureau voor Internationale Betrekkingen van AKEL (Cypriotisch Progressieve Partij van het Werkende Volk), over de situatie in haar land.

In zijn vijftigjarige politieke carrière was Joe Biden altijd vertegenwoordiger van de Amerikaanse wapenindustrie en militaire interventies. Zal zijn buitenlands beleid iets nieuw brengen of wordt het een variatie op een gekend thema?

Werknemers die in quarantaine moeten, verliezen een aanzienlijk deel van hun loon. Dat brengt veel mensen in moeilijkheden en leidt tot onnodige risico's. Werknemers en vakbonden willen dan ook dat quarantaine niet langer leidt tot loonverlies. Bij koerierdienst UPS en brouwer AB InBev behaalden ze alvast een belangrijke overwinning.

In de strijd tegen het coronavirus is er een zware taak weggelegd voor de mensen in de gezondheidssector. Zij staan als het ware in de vuurlinie en geven dag in dag uit alles wat ze hebben om de crisis te bekampen. Spoedarts Natalie Eggermont noteert een aantal van haar ervaringen.

In de nacht van 17 op 18 mei 2018 werd op een snelweg in Henegouwen een kind gedood met een politiekogel in het hoofd. Haar naam was Mawda Shawri, twee jaar oud. Het proces hierover begint op 23 november 2020. Maar er blijven nog veel grijze zones. De strijd voor waarheid en gerechtigheid gaat door.

Christophe Convent, secretaris-generaal van de mediagroep DPG Media, doet in zijn essay Pleidooi voor een Politieke Renovatie (uitgegeven bij de rechtse denktank Itinera) voorstellen om de spelregels van onze democratie te herzien. Maar in plaats van de democratie te versterken, zullen zijn voorstellen haar alleen ondergraven, met als doel de vrije markt aan elke controle te onttrekken.

Donald Trump stelt zich graag voor als kampioen van de Amerikaanse werkende klasse, die het opneemt tegen het establishment en breekt met het interventionisme van de VS in de wereld. Niets is echter minder waar.

De kaartjes op de toog van het onthaal bieden een troosteloos beeld. De voorbije 1,5 week hebben we op onze dokterspraktijk 8 patiënten moeten loslaten. Woorden van troost en onze oprechte deelneming persoonlijk ondertekend door alle teamleden wachten op aflevering aan de getroffen families.
In volle pandemie hollen veel huishoudhulpen nog steeds van de ene job naar de andere. Daarbij zetten ze hun gezondheid en die van hun dierbaren op het spel. Het is dat of een deel van hun inkomen verliezen. Voor Laeticia en Erika, twee jonge huishoudhulpen moet de sector stilgelegd worden, met loonbehoud. “We verdienen respect, en niet alleen tijdens de pandemie.”

Joe Biden won de verkiezingen door een brede anti-Trump coalitie te vormen, gaande van de ondersteuning van enkele gematig