Jan Buelens: “Als een afgevaardigde verdwijnt, worden werknemers niet meer vertegenwoordigd”

Een afgevaardigde geniet een bijzondere bescherming omdat hij of zij door de werknemers verkozen is en hen vertegenwoordigt. Foto: actie bij Vandemoortele tegen het ontslag van een delegee.  (Foto Solidair, Antoine Hermant)
Een afgevaardigde geniet een bijzondere bescherming omdat hij of zij door de werknemers verkozen is en hen vertegenwoordigt. Foto: actie bij Vandemoortele tegen het ontslag van een delegee. (Foto Solidair, Antoine Hermant)
Thema's
Syndicaal

Reageren op dit artikel? Mail naar redactie@solidair.org.

“Laat een goede crisis nooit onbenut”, dat is een quote van de voormalige conservatieve Britse premier Winston Churchill,

Wat heeft het tekort aan verpleegkundigen gemeen met de stijging van onze elektriciteitsrekeningen?

Joe Biden legt vandaag de eed af als nieuwe president van de VS.

We zijn bijna een jaar ver in de pandemie en de situatie erg moeilijk.

Lumumba is een symbool van de Congolese onafhankelijkheidsstrijd.

Op 17 januari 1961, zestig jaar geleden, werd Patrice Emery Lumumba, de eerste premier van het onafhankelijke Congo, vermoord. Een misdaad die tot vandaag ook in België nazindert. Ons land is met zijn koloniale verleden nog steeds niet in het reine.

De gebeurtenissen op Capitol Hill van woensdag 6 januari laten een door oorlog getraumatiseerde, gemilitariseerde en gebroken samenleving zien. Waarschijnlijk zullen we nog meer van zulke acties zien. Interview met Romain Huret, Amerikaans historicus en ondervoorzitter van de EHESS, hogeschool voor sociale wetenschappen.

De historische wet Sólo sí es sí (Alleen ja is ja) is het resultaat van een brede feministische beweging. Ze geeft Spanje een instrument om seksistisch geweld te bestrijden. Een exclusief interview met Irene Montero, Spaans minister van Gelijkheid, geëngageerd feministe en initiatiefneemster van de wet.

Als zesjarige jongen kwam rapper en acteur Pitcho in ons land terecht. We spreken met hem over de historische figuren die hem inspireren. Patrice Lumumba, de eerste premier van het onafhankelijke Congo, is er een van. Over hem maakte Pitcho een theatervoorstelling.