Hoe Trump de verkiezingsuitslag probeert te kapen

(Foto Shutterstock)
(Foto Shutterstock)

Commentaar toevoegen

Reacties

met zeer veel interesse het artikel gelezen. Hoe dit uitleggen aan een groot deel van de bevolking. Lijkt mij niet zo eenvoudig maar noodzakelijk.
Wat mij opvalt, dat is dat niemand zegt, dat zowel Democraten als Republikeinen moesten die op dezelfde wijze in ons land bestaan zeer rechts tot uiterst extreem rechts zouden zijn.
De VS zijn geen democratie, net zo min als Europa een democratie is. Beiden hebben een staatsvorm die de huidige toestand weergeeft van de overheersing van de kapitalistenklasse over de arbeidersklasse. Hierbij worden wel een aantal schijn-democratische processen gehanteerd. De VS bezetten daarenboven Europa sinds WOII. Heel het Europees establishment samen met het grootste deel van de Amerikaanse pers en de mainstream media in Europa roepen al vier jaar dat ze van Trump niks moeten weten en dat ze zo snel mogelijk terug dikke vriendjes willen worden met het "democratische" deel (à la Hilary Clinton) van de VS . Ik begrijp niet goed dat Europees links geen campagne voert tegen de militaire bezetting door de VS, tegen de economische dominantie van de VS om nog van de politieke inmenging te zwijgen. Dit lijkt wel een taboe onderwerp in Europa. Men kan eventueel nog wel verontwaardigd zijn als het over één of ander Latijns-Amerikaans land gaat of dergelijke, maar over de bezetting van Europa door de VS nauwelijks een woord. In plaats daarvan zet links zich aan de kant van de zogenaamde "democraten" van het Europees establishment in de keuze over welke de beste wijze is waarop de VS Europa (en andere delen van de wereld) bezet of overheerst. De argumenten die worden aangehaald tegen Trump, kunnen net zo goed tegen Biden gebruikt worden. Op dit eigenste moment wordt Biden in heel Europa bv. gefeliciteerd door het establishment, terwijl er formeel gezien nog geen uitspraak is van de Verkiezingscommissie. Eigenaardig dat zulke voorbarigheid aanvaardbaar is. Dat kan zelfs als pure inmenging in de verkiezingen van een ander land vanwege de Europese vazalstaten beschouwd worden. Het zegt natuurlijk ook iets over welke strekking in de VS het meeste invloed in Europa heeft. Door kant te kiezen in dit debat van de keuze over wie het land van de grootse imperialistische oorlogsstokers mag leiden, zaait links bovendien enorme verwarring bij de Europeanen over de aard van ons systeem. Men roept in se op voor de verdediging van ons zogenaamd democratisch systeem. Dat is het niet. Een keuze voor Sanders zou niets aan het wezen van het VS-systeem veranderen. Het zou enkel nog meer verwarring over de ware aard van het systeem teweeg brengen. Het wordt tijd dat de VS-troepen uit Europa worden gezet en o.a. de NATO wordt ontbonden. Het zou voor de Europese arbeidersklasse ook veel beter zijn indien Europa eerlijke (economische) relaties met de buren (Rusland, Afrika, Midden-Oosten) en andere landen zou opbouwen i.p.v. steeds aan het lijntje van de VS te lopen en haar oorlogsbeleid en politiek van economische wurging mee uit te voeren.

De Brusselse regering voert een kilometerheffing in. Nochtans toont een studie die ze zelf heeft aangevraagd, dat zo’n belasting niet efficiënt is. De oorzaak is vooral dat de Brusselse rand niet genoeg openbaar vervoer heeft en dat de vier (!) openbare vervoersmaatschappijen die er lijnen hebben, niet onderling communiceren. Het is een triest beeld. Maar het biedt ook oplossingen. 

Linkse regeringen in verschillende Latijns-Amerikaanse landen waren altijd al een doorn in het oog van westerse grootmachten. Ze aarzelden dan ook nooit om via sancties en politieke inmenging andere leiders in het zadel te helpen. Recent zagen we daarvan voorbeelden in onder meer Brazilië en Bolivia. Maar het tij keert opnieuw. In het hele continent winnen progressieve krachten opnieuw terrein.

Donderdag 5 november is de eerste collectieve griepvaccinatie van 2020 bij Geneeskunde voor het Volk (GVHV) Genk.

Een deel van de werkende klasse in ons land gelooft nog steeds dat Donald Trump haar belangen verdedigt. We moeten dat deel terugwinnen.

In het Duitse Wuppertal staat het jaar 2020 helemaal in het teken van Friedrich Engels (1820-1895), de belangrijke filosoo

Cyprus is vandaag in tweeën gespleten en het zijn de werkende mensen die daar de gevolgen van dragen. Een gesprek met Vera Polycarpou, aan het hoofd van het Bureau voor Internationale Betrekkingen van AKEL (Cypriotisch Progressieve Partij van het Werkende Volk), over de situatie in haar land.

In zijn vijftigjarige politieke carrière was Joe Biden altijd vertegenwoordiger van de Amerikaanse wapenindustrie en militaire interventies. Zal zijn buitenlands beleid iets nieuw brengen of wordt het een variatie op een gekend thema?

Werknemers die in quarantaine moeten, verliezen een aanzienlijk deel van hun loon. Dat brengt veel mensen in moeilijkheden en leidt tot onnodige risico's. Werknemers en vakbonden willen dan ook dat quarantaine niet langer leidt tot loonverlies. Bij koerierdienst UPS en brouwer AB InBev behaalden ze alvast een belangrijke overwinning.

In de strijd tegen het coronavirus is er een zware taak weggelegd voor de mensen in de gezondheidssector. Zij staan als het ware in de vuurlinie en geven dag in dag uit alles wat ze hebben om de crisis te bekampen. Spoedarts Natalie Eggermont noteert een aantal van haar ervaringen.

In de nacht van 17 op 18 mei 2018 werd op een snelweg in Henegouwen een kind gedood met een politiekogel in het hoofd. Haar naam was Mawda Shawri, twee jaar oud. Het proces hierover begint op 23 november 2020. Maar er blijven nog veel grijze zones. De strijd voor waarheid en gerechtigheid gaat door.