Hoe politieke keuzes de droogte verergeren

Omwille van de droogte dreigen boeren een groot deel van hun oogst te verliezen. (Foto: Karl G. Vock, Flickr)
Omwille van de droogte dreigen boeren een groot deel van hun oogst te verliezen. (Foto: Karl G. Vock, Flickr)
Thema's
Milieu

Commentaar toevoegen

Reacties

Met de huidige lange warme periode in het vooruit zal het wel opgelegde regels "regenen" over wat niet mag. Behalve het feit dat je een bloem geen water meer mag geven en zelfs de landbouwers beperkingen of verbod zullen opgelegd krijgen, blijkt dit niet te gelden voor onze voetbalvelden. Wie graag nog wat groen wil zien in de komende "dorre" tijden, moet gewoon een voetbalveld bezoeken.
Jullie vergeten een heel belangrijke oplossing: afbouw van de veeteelt. Voor de productie van vlees en zuivel zijn hallucinante hoeveelheden water nodig. De consumptie en de massale export naar Italië, China enz. ervan moeten ontmoedigd worden. Buiten waterbesparing zijn de voordelen minder dierenleed, minder ziektes bij de mens en minder uitstoot van methaan.
Goeie info én bruikbare alternatieven én plossingen! Goe bezig mannen en madammen!

De Liberty Group dook op uit het niets en werd in een paar jaar tijd een industriële reus. Overal in de wereld kocht hij fabrieken op. Die zijn nu in de handen van één man: Sanjeev Gupta. Duistere rekeningen en gebroken beloften: vertegenwoordigers van de werknemers luiden de alarmbel. Ze maken zich ernstig zorgen over de toekomst van de vestigingen.

Als het van het voorbereidend advies van het Europees Hof van Justitie afhangt, komt er binnenkort een zeer liberaal arres

De mensen in de zorg zitten erdoor. De voorbije zomer hadden ze nauwelijks de tijd om op adem te komen na die uitputtende eerste coronagolf. En tot vandaag blijft het wurgende personeelstekort bestaan. De woede is groot.
De mensen met een essentieel beroep, die onze samenleving doen draaien, verdienen tot een derde minder dan het gemiddelde loon. Na het applaus is het tijd om na te denken over de lonen van de vrouwen en mannen die tijdens de crisis in de frontlinie stonden.

“Een samenleving die groeit in rijkdom zonder de armoede te laten afnemen, moet verrot zijn tot in haar diepste kern.” PVDA-voorzitter Peter Mertens noteert dit citaat van Karl Marx in zijn jongste boek Ze zijn ons vergeten. Twee recente rapporten van Oxfam tonen aan hoe actueel deze uitspraak nog steeds is. De coronacrisis maakt de gapende kloof tussen arm en rijk nog veel dieper.

De zaak Chovanec is geen alleenstaand geval maar toont een dieperliggende probleem in de top van het staatsapparaat. Er zijn dringend nieuwe politiehervormingen en meer democratische controle op de politie nodig.

Sinds begin september verschijnen steeds meer open brieven met kritiek op de coronamaatregelen. Het is niet altijd makkelijk om te weten welke kritiek al dan niet gerechtvaardigd is. Sommige critici minimaliseren het gevaar van het virus en vinden dat we het beter kunnen laten circuleren. Dat verhaal is toch niet zonder gevaar. Een opiniebijdrage van Wim De Ceukelaire, directeur van de ngo Viva Salud.

Op 7 september hervat het proces tegen Julian Assange in Londen.

Twee maand voor de stembusslag vergiftigt Donald Trump verder het klimaat. In de peilingen wordt hij nog altijd door Joe Biden voorbij gestoken. Hij hoopt nu baat te hebben bij het geweld.

In de fabriek van AB Inbev in Jupille werden 10 coronabesmettingen vastgesteld.