Hoe de kolonisatie van Congo de grote Belgische patroons verrijkte

Het Congolese paviljoen tijdens de Expo van '58. Zwarte mensen worden tentoongesteld als dieren in een dierentuin.
Het Congolese paviljoen tijdens de Expo van '58. Zwarte mensen worden tentoongesteld als dieren in een dierentuin.
Thema's
Racisme

Commentaar toevoegen

Reacties

Ik vind dat standbeelden niet moeten weggehaald worden uit de publieke ruimte. Dazrmee stopt men het pijnlijke verleden in musea waar het slechts door een beperkt publiek bekeken en onderzocht kan worden. Elk land staat vol met monumenten, pleinen en straten ter ere van figuren die iets op hun kerfstok hebben. Het voortschrijdend inzicht laat ons toe de commentaren erbij kritisch te benaderen en te vervolledigen, en het verleden in zijn totaliteit levend te houden en zichtbaar voor de komende generaties.
Staat Godfried van Bouillon nog op het Koningsplein in Brussel? Er zijn graftombes van missionarissen waarvan sommigen er ook met de grove borstel doorgingen, en van militaire leiders die tijdens 'pacificatiecampagnes' slachtingen onder de bevolking op hun geweten hadden. Destijds kregen ze na terugkeer in het vaderland onderscheidingen voor bewezen diensten. Er wacht ons nog veel kuiswerk in de winkel van koloniale waren .

November 2020 zullen de Amerikanen niet enkel hun toekomstige president kiezen, maar ook hun lokale vertegenwoordigers.

Ook de gevangenissen werden zwaar getroffen door de coronacrisis. Zoals in alle gemeenschapsstructuren is het risico op besmetting groot. De zopas besliste versoepelingen vormen een gevaar voor het personeel en de gedetineerden. Daarom hebben de vakbonden een stakingsaanzegging ingediend.

Op 27 september stemt de Zwitserse bevolking in een referendum over de aankoop van zo'n 40 nieuwe gevechtsvliegtuigen. "Nutteloos, duur en te vervuilend", aldus de tegenstanders van deze verspilling. Die zouden wel eens kunnen mobiliseren om dit project af te voeren. Ook in België, waar volgens een peiling van 2018 zes op tien mensen tegen de aankoop van F-35 jachtvliegtuigen zijn, is een democratisch debat waarbij de bevolking wordt betrokken noodzakelijk.

Te midden van de coronapandemie werd hij voorzitter van een van de grote vakbonden in ons land. Met een ongeziene economische crisis voor de deur wacht hem een zware taak. Enkele dagen voor de nationale actiedag in gemeenschappelijk vakbondsfront – de eerste na de lockdown – spraken we met Thierry Bodson.

De Liberty Group dook op uit het niets en werd in een paar jaar tijd een industriële reus. Overal in de wereld kocht hij fabrieken op. Die zijn nu in de handen van één man: Sanjeev Gupta. Duistere rekeningen en gebroken beloften: vertegenwoordigers van de werknemers luiden de alarmbel. Ze maken zich ernstig zorgen over de toekomst van de vestigingen.

Als het van het voorbereidend advies van het Europees Hof van Justitie afhangt, komt er binnenkort een zeer liberaal arres

De mensen in de zorg zitten erdoor. De voorbije zomer hadden ze nauwelijks de tijd om op adem te komen na die uitputtende eerste coronagolf. En tot vandaag blijft het wurgende personeelstekort bestaan. De woede is groot.
De mensen met een essentieel beroep, die onze samenleving doen draaien, verdienen tot een derde minder dan het gemiddelde loon. Na het applaus is het tijd om na te denken over de lonen van de vrouwen en mannen die tijdens de crisis in de frontlinie stonden.

“Een samenleving die groeit in rijkdom zonder de armoede te laten afnemen, moet verrot zijn tot in haar diepste kern.” PVDA-voorzitter Peter Mertens noteert dit citaat van Karl Marx in zijn jongste boek Ze zijn ons vergeten. Twee recente rapporten van Oxfam tonen aan hoe actueel deze uitspraak nog steeds is. De coronacrisis maakt de gapende kloof tussen arm en rijk nog veel dieper.

De zaak Chovanec is geen alleenstaand geval maar toont een dieperliggende probleem in de top van het staatsapparaat. Er zijn dringend nieuwe politiehervormingen en meer democratische controle op de politie nodig.