Hoe de kolonisatie van Congo de grote Belgische patroons verrijkte

Het Congolese paviljoen tijdens de Expo van '58. Zwarte mensen worden tentoongesteld als dieren in een dierentuin.
Het Congolese paviljoen tijdens de Expo van '58. Zwarte mensen worden tentoongesteld als dieren in een dierentuin.
Thema's
Racisme

Commentaar toevoegen

Reacties

Ik vind dat standbeelden niet moeten weggehaald worden uit de publieke ruimte. Dazrmee stopt men het pijnlijke verleden in musea waar het slechts door een beperkt publiek bekeken en onderzocht kan worden. Elk land staat vol met monumenten, pleinen en straten ter ere van figuren die iets op hun kerfstok hebben. Het voortschrijdend inzicht laat ons toe de commentaren erbij kritisch te benaderen en te vervolledigen, en het verleden in zijn totaliteit levend te houden en zichtbaar voor de komende generaties.
Staat Godfried van Bouillon nog op het Koningsplein in Brussel? Er zijn graftombes van missionarissen waarvan sommigen er ook met de grove borstel doorgingen, en van militaire leiders die tijdens 'pacificatiecampagnes' slachtingen onder de bevolking op hun geweten hadden. Destijds kregen ze na terugkeer in het vaderland onderscheidingen voor bewezen diensten. Er wacht ons nog veel kuiswerk in de winkel van koloniale waren .

Het parlement stemde over een tekst die verschillende hervormingen in justitie bevat.

Verschillende instanties bevestigen dat tijdens en na de pandemie er zich een piek in de zelfmoordgevallen zou kunnen voor

Overzicht van de inhoud van ons juli-augustusnummer. Met een abonnement lees je deze artikels niet alleen sneller, je krijgt er ook nog foto's, tekeningen en heel wat extra berichten bovenop.

Terwijl de overgrote meerderheid van de mensen verarmen, worden de grote vermogens jaar na jaar talrijker en groter.

Lydia Chagoll is overleden. Het is nauwelijks te geloven dat ze al 89 was, zo onzichtbaar was het effect van de tijd op haar ijver, haar vurigheid en verontwaardiging. Kind in een jappenkamp, danseres en choreografe, filmmaakster, pleitbezorgster van mishandelde kinderen, auteur, dichteres: de vele levens van Lydia Chagoll. "Om de vernedering als kind achter tralies te vergeten, ben ik altijd vlijtig. Tot diep in de nacht."

In 2016 begon in de Amerikaanse staat Noord-Dakota de strijd van de Sioux-indianen tegen de constructie van een pijpleiding die hun gronden en watervoorraden ernstig zou vervuilen. Vier jaar later boeken ze een belangrijke overwinning. Een rechter besliste dat de pijpleiding onmiddellijk moet worden stilgelegd.

De coronacrisis zet niet alleen onze gezondheid onder druk, maar bedreigt ook democratische rechten. In de zoektocht naar manieren om de economie terug maximaal te doen draaien, blijkt plots alles mogelijk, ook al komen onze rechten in gevaar. Vanaf september zou in België een corona-app beschikbaar zijn om aan contacttracing te kunnen doen. Maar de ontwikkeling van zo’n app roept heel wat vragen op.

Eind mei kondigde Samsonite als een van de eerste bedrijven in het land een herstructurering aan. De reiskofferproducent wil in haar vestiging in Oudenaarde 160 van de 814 jobs schrappen: 94 vaste en 66 tijdelijke jobs. Nochtans is Samsonite een winstgevende multinational.

Het wordt dit jaar een aparte zomer.

De conservatieve partijen (CD&V, N-VA, cdH, Vlaams Belang en een deel van de liberalen) hielden vandaag de stemming over het wetsvoorstel om abortus uit het strafwetboek te halen en de termijn te verlengen, tegen. Daarom herpubliceren we vandaag een interview dat eind vorig jaar werd afgenomen, nadat dit wetsvoorstel werd goedgekeurd in de commissie Justitie van het federaal parlement.