Heeft Private Ryan Europa bevrijd?

Optocht op de Champs Elysées, 26 augustus 1944, de dag na de bevrijding van Parijs. (Foto Wikipedia)
Optocht op de Champs Elysées, 26 augustus 1944, de dag na de bevrijding van Parijs. (Foto Wikipedia)

Commentaar toevoegen

Reacties

Men vergeet de Poolse strijders die ook in Frankrijk gevochten,en in Italië op monte casino waar er ook heel veel gesneuveld zijn en die dan na de oorlog niet op bevel van Stalin niet terug naar huis mochten .En als ze dat toch deden geexcuteert werden of naar Siberië gestuurd werden
Goeiedag, Dit artikel bevestigt de info, die ik bezit over deze oorlog. De Amerikanen leverden materiaal aan iedere in de oorlog betrokken natie. Als ze maar winst konden maken, al was het op het leed van andere mensen. Zonder Pearl Harbor waren ze niet in de oorlog gestapt en spraken we denkelijk Duits.. De Amerikanen moorden indertijd de indianenstammen uit. Rond 1900 kochten ze, op het ogenblik dat de Filipijnse vrijheidsstrijders de Spanjaarden zo goed als verslagen hadden, Philippines van Spanje en begonnen een meedogenloze strijd met de Filipino's. Ze slachten ze gewoon af. Het Amerikaanse leger was toen het leger dat ook de indianen afgeslacht had. Toen Japan Philippines veroverde, vluchtte generaal Mac Arthur hals over kop naar Australië. Hij liet een deel van zijn leger en de Filipino's in de steek. Overal waar ze zich moeien, is er chaos, oorlog en leed. De Amerikanen wanen zich overal de besten (dikke nekken). Zie trouwens Donald Trump, de uitverkorene(?) (om de USA onheil te brengen). Een deel van de Amerikanen, zelfs sommige Europeanen begrijpen het nog steeds niet. Die man is knettergek in zijn egoïstisch denken en stikt bijna in zijn groteske eigendunk. En als hij zijn goesting niet krijgt, heeft hij echt een pruillip. Zie trouwens zijn houding over Groenland ten overstaan van Denemarken. Indien Trump hier aan de macht zou komen, stopten we hem democratisch in een dwangbuis en in een psychiatrische inrichting. Groeten, Fons
ik heb niet lang geleden gelezen dat D day er gekomen is nadat Stalin gedreigd had om vrede te maken met Duitsland
Met interesse heb ik uw artikel over de bevrijding van Europa in 1944 gelezen. Inderdaad de essentiële bijdrage van het Rode Leger in de overwinning wordt door velen onderschat. Maar in uw artikel geen gewag maken van de Britse inspanning voor de overwinning is evenzeer een spijtige miskenning. Het mirakel van "Dunkirk", de "Battle of England" (de Royal Airforce die de Luftwaffe een beslissende nederlaag toediende) en de hardnekkigheid van de Britse bevolking die in de donkere dagen van 1940-1941 een jaar lang alleen stonden, hebben zeker een grote rol gespeeld in uiteindelijke overwinning. Vergeet niet dat van de vijf stranden in Normandië er twee Britse en een Canadees waren. Tenslotte merk ik dat de verdienstelijke auteur van dit stuk nogal veel Franse bronnen citeert, met het risico dat deze nogal eenzijdig kunnen zijn. Met kameraadschappelijke groeten, Marcel Lescrauwaet
Yuksel Kalaz is PVDA-gemeenteraadslid in Gent, en ACV-delegee bij de Gentse afvalintercommunale Ivago. In deze coronatijden houdt hij een dagboek bij. “Mensen zitten met veel vragen. Ik probeer hen zo goed mogelijk te antwoorden en te helpen. Op die manier zet ik online mijn werk als delegee en gemeenteraadslid voort.”

Elke dag maakt Solidair een selectie van nieuwsberichten uit de internationale pers.

Eind maart sloot de federale regering een akkoord met de bankensector. Er komt een staatsgarantie op alle leningen van banken aan bedrijven. Zo kunnen kmo’s en zelfstandigen blijven lenen om te overleven. Amper een week later kondigde de bank BNP Paribas Fortis aan dat ze een dividend van liefst 1,9 miljard euro zou uitkeren aan haar aandeelhouders (al moest ze dat idee onder grote druk onmiddellijk weer intrekken). Het akkoord heeft dan ook veel weg van een blanco cheque aan de banken en grote bedrijven.
Dokter Nathalie, huisarts bij Geneeskunde voor het Volk in Genk, testte zelf positief op het coronavirus. Het gaat nu beter met haar en via de telefoon helpt ze ondertussen gewoon mee met consultaties.

Elke dag maakt Solidair een selectie van nieuwsberichten uit de internationale pers.

De strijd tegen de coronapandemie wordt vaak vergeleken met een oorlog. De omvang van de uitdaging is inderdaad enorm. Maar wie naar het front trekt, kan maar beter alert, weerbaar en goed uitgerust zijn, en niet op voorhand al uitgeput. Onze westerse gezondheidszorg heeft al tientallen jaren te kampen met bezuinigingen en privatiseringen. Onze economie hing al in de touwen toen ze er deze onvoorziene uppercut bovenop kreeg. Na de crisis van 2008, moeten we uit deze coronacrisis echte conclusies trekken en ons systeem drastisch omgooien. Dat is cruciaal voor onze gezondheid, voor onze sociale toekomst, en voor het klimaat.

In de lijst van al die helden die ons door coronatijden helpen zijn niet van de minsten: het personeel in supermarkten. Ze zijn slecht betaald, werken flexibele uren, maar in de eerst dagen kregen ze wel een stormloop over zich heen. En ook nu blijven ze zorgen voor zekerheid van alle levensnoodzakelijke producten in moeilijke omstandigheden. Een interview met Dylan Van Looy, BBTK afgevaardigde bij Lidl.

Elke dag maakt Solidair een selectie van nieuwsberichten uit de internationale pers. De stand van zaken over het aantal slachtoffers, maar ook over hoe de werkende klasse strijdt tegen het establishment dat de winst laat primeren op gezondheid.