Heeft Private Ryan Europa bevrijd?

Optocht op de Champs Elysées, 26 augustus 1944, de dag na de bevrijding van Parijs. (Foto Wikipedia)
Optocht op de Champs Elysées, 26 augustus 1944, de dag na de bevrijding van Parijs. (Foto Wikipedia)

Commentaar toevoegen

Reacties

Men vergeet de Poolse strijders die ook in Frankrijk gevochten,en in Italië op monte casino waar er ook heel veel gesneuveld zijn en die dan na de oorlog niet op bevel van Stalin niet terug naar huis mochten .En als ze dat toch deden geexcuteert werden of naar Siberië gestuurd werden
Goeiedag, Dit artikel bevestigt de info, die ik bezit over deze oorlog. De Amerikanen leverden materiaal aan iedere in de oorlog betrokken natie. Als ze maar winst konden maken, al was het op het leed van andere mensen. Zonder Pearl Harbor waren ze niet in de oorlog gestapt en spraken we denkelijk Duits.. De Amerikanen moorden indertijd de indianenstammen uit. Rond 1900 kochten ze, op het ogenblik dat de Filipijnse vrijheidsstrijders de Spanjaarden zo goed als verslagen hadden, Philippines van Spanje en begonnen een meedogenloze strijd met de Filipino's. Ze slachten ze gewoon af. Het Amerikaanse leger was toen het leger dat ook de indianen afgeslacht had. Toen Japan Philippines veroverde, vluchtte generaal Mac Arthur hals over kop naar Australië. Hij liet een deel van zijn leger en de Filipino's in de steek. Overal waar ze zich moeien, is er chaos, oorlog en leed. De Amerikanen wanen zich overal de besten (dikke nekken). Zie trouwens Donald Trump, de uitverkorene(?) (om de USA onheil te brengen). Een deel van de Amerikanen, zelfs sommige Europeanen begrijpen het nog steeds niet. Die man is knettergek in zijn egoïstisch denken en stikt bijna in zijn groteske eigendunk. En als hij zijn goesting niet krijgt, heeft hij echt een pruillip. Zie trouwens zijn houding over Groenland ten overstaan van Denemarken. Indien Trump hier aan de macht zou komen, stopten we hem democratisch in een dwangbuis en in een psychiatrische inrichting. Groeten, Fons
ik heb niet lang geleden gelezen dat D day er gekomen is nadat Stalin gedreigd had om vrede te maken met Duitsland
Met interesse heb ik uw artikel over de bevrijding van Europa in 1944 gelezen. Inderdaad de essentiële bijdrage van het Rode Leger in de overwinning wordt door velen onderschat. Maar in uw artikel geen gewag maken van de Britse inspanning voor de overwinning is evenzeer een spijtige miskenning. Het mirakel van "Dunkirk", de "Battle of England" (de Royal Airforce die de Luftwaffe een beslissende nederlaag toediende) en de hardnekkigheid van de Britse bevolking die in de donkere dagen van 1940-1941 een jaar lang alleen stonden, hebben zeker een grote rol gespeeld in uiteindelijke overwinning. Vergeet niet dat van de vijf stranden in Normandië er twee Britse en een Canadees waren. Tenslotte merk ik dat de verdienstelijke auteur van dit stuk nogal veel Franse bronnen citeert, met het risico dat deze nogal eenzijdig kunnen zijn. Met kameraadschappelijke groeten, Marcel Lescrauwaet

"Pepperspray. Waterkanon. Waterstok. Geschreeuw. De laarzen van de politie..." Matilde De Cooman is militante van Comac, de studentenbeweging van de PVDA, in Gent. Zaterdag 12 oktober nam ze deel aan de vreedzame klimaatactie van Extinction Rebellion in Brussel. Die werd door de politie gewelddadig onderdrukt. Lees haar getuigenis.

Enorme mobilisaties, stakingen, een avondklok voor 60 dagen en het presidentiële paleis geëvacueerd: sinds 2007 heeft Ecuador niet meer zoveel sociale onrust gekend. De reden: de neoliberale hervormingen die president Morena met de hulp van het IMF en Washington heeft doorgevoerd.

De demonstranten eisen het aftreden van de Iraakse regering. De regering neemt een aantal maatregelen die de werkloosheid en het woningtekort moeten terugdringen.
Jambon I maakt een ruk naar rechts en gaat frontaal in de aanval tegen het kritisch middenveld. Burgers die zich verenigen om tot verandering te komen zijn echter cruciaal om de welvaartsstaat en onze fundamentele rechten te verdedigen en uit te diepen. Een overzicht van de reacties.

Hoe Bruce Wayne de misdaad bestrijdende Batman werd, dat verhaal hebben tal van blockbusters ons al verteld. Maar hoe zijn aartsvijand The Joker tot gewelddadige griezel werd, was nooit het thema van een film. Tot regisseur Todd Phillips met het personage aan de slag ging en het beklijvende, tegendraadse en bijzonder maatschappijkritische Joker maakte.

Sinds 27 september zijn de cipiers in de gevangenis van Antwerpen in staking. De omstandigheden en het onderbezetting zijn al jaren een aanslepend probleem. Maar de laatste weken loopt het echt de spuigaten uit.

Winnen tegen extreemrechts, hoe doe je dat? Dat willen we allemaal wel weten als we elke dag zien hoe fascistische partijen oprukken in België en Europa, en hoe de verrechtsing ook in de andere partijen toeslaat. Solidair bracht op ManiFiesta vier experts en ervaringsdeskundigen samen voor een boeiend debat.

Toen Thomas Cook maandag oog in oog kwam te staan met een faillissement, begon de Britse touroperator in paniek zijn 600.000 klanten weer thuis te brengen. Tegelijk ging een andere race van start: de ontmanteling van de financiële multinational.

CEO Matthew Taylor van staaldraadproducent Bekaert kondigde op 28 maart dit jaar een herstructurering aan: 281 van de 1.300 jobs zouden moeten verdwijnen. Hij had de aandeelhouders immers beloofd het rendement op te krikken van 5 naar 10%. Zes maanden lang streden de arbeiders met hun vakbonden.
Dilma Rousseff, de voormalige presidente van Brazilië, is te gast op ManiFiesta. Ze komt er op meerdere momenten spreken over de heropleving van de linkse golf in Latijns-Amerika en de globale strijd tegen extreemrechts. Mario Franssen, directeur van ManiFiesta, en Marc Botenga, PVDA-Europarlementslid, nodigden haar alvast uit voor een persconferentie in het Europees Parlement.