Heeft Private Ryan Europa bevrijd?

Optocht op de Champs Elysées, 26 augustus 1944, de dag na de bevrijding van Parijs. (Foto Wikipedia)
Optocht op de Champs Elysées, 26 augustus 1944, de dag na de bevrijding van Parijs. (Foto Wikipedia)

Commentaar toevoegen

Reacties

Men vergeet de Poolse strijders die ook in Frankrijk gevochten,en in Italië op monte casino waar er ook heel veel gesneuveld zijn en die dan na de oorlog niet op bevel van Stalin niet terug naar huis mochten .En als ze dat toch deden geexcuteert werden of naar Siberië gestuurd werden
Goeiedag, Dit artikel bevestigt de info, die ik bezit over deze oorlog. De Amerikanen leverden materiaal aan iedere in de oorlog betrokken natie. Als ze maar winst konden maken, al was het op het leed van andere mensen. Zonder Pearl Harbor waren ze niet in de oorlog gestapt en spraken we denkelijk Duits.. De Amerikanen moorden indertijd de indianenstammen uit. Rond 1900 kochten ze, op het ogenblik dat de Filipijnse vrijheidsstrijders de Spanjaarden zo goed als verslagen hadden, Philippines van Spanje en begonnen een meedogenloze strijd met de Filipino's. Ze slachten ze gewoon af. Het Amerikaanse leger was toen het leger dat ook de indianen afgeslacht had. Toen Japan Philippines veroverde, vluchtte generaal Mac Arthur hals over kop naar Australië. Hij liet een deel van zijn leger en de Filipino's in de steek. Overal waar ze zich moeien, is er chaos, oorlog en leed. De Amerikanen wanen zich overal de besten (dikke nekken). Zie trouwens Donald Trump, de uitverkorene(?) (om de USA onheil te brengen). Een deel van de Amerikanen, zelfs sommige Europeanen begrijpen het nog steeds niet. Die man is knettergek in zijn egoïstisch denken en stikt bijna in zijn groteske eigendunk. En als hij zijn goesting niet krijgt, heeft hij echt een pruillip. Zie trouwens zijn houding over Groenland ten overstaan van Denemarken. Indien Trump hier aan de macht zou komen, stopten we hem democratisch in een dwangbuis en in een psychiatrische inrichting. Groeten, Fons
ik heb niet lang geleden gelezen dat D day er gekomen is nadat Stalin gedreigd had om vrede te maken met Duitsland
Met interesse heb ik uw artikel over de bevrijding van Europa in 1944 gelezen. Inderdaad de essentiële bijdrage van het Rode Leger in de overwinning wordt door velen onderschat. Maar in uw artikel geen gewag maken van de Britse inspanning voor de overwinning is evenzeer een spijtige miskenning. Het mirakel van "Dunkirk", de "Battle of England" (de Royal Airforce die de Luftwaffe een beslissende nederlaag toediende) en de hardnekkigheid van de Britse bevolking die in de donkere dagen van 1940-1941 een jaar lang alleen stonden, hebben zeker een grote rol gespeeld in uiteindelijke overwinning. Vergeet niet dat van de vijf stranden in Normandië er twee Britse en een Canadees waren. Tenslotte merk ik dat de verdienstelijke auteur van dit stuk nogal veel Franse bronnen citeert, met het risico dat deze nogal eenzijdig kunnen zijn. Met kameraadschappelijke groeten, Marcel Lescrauwaet
Vuurwerk donderdagmiddag op het Martelaarsplein in Brussel. Werknemers van de VRT, maar ook mensen uit de kunstensector en het hele middenveld kwamen betogen tegen de besparingen van de regering-Jambon. Solidair sprak met enkele manifestanten. “Voor ons is het simpel: als dit erdoor komt, is het gedaan met onze werking”, hoorden we bij sommigen.

Een stakingsbeweging gesteund door 66% van de bevolking. Niet verrassend als men weet dat het project van president Macron voor de hervorming van de pensioenen het systeem van de sociale bescherming heel diep aantast.

Het 7de congres van de Braziliaanse Arbeiderspartij (PT) van half november dit jaar was voor de 800 afgevaardigden op alle vlakken een hoogtepunt. Vooral door het optreden van de pas vrijgelaten voormalige president Lula da Silva, maar ook omdat het plaatsvond in een Brazilië waar president Bolsonaro zowat iedereen in zijn vizier neemt: vrouwen, zwarten, Indianen, linksen en progressieven. Relaas van op het congres.

Voor de allereerste keer hebben huishoudhulpen uit de sector van de dienstencheques een grote actie opgezet. Vanmorgen trokken ze massaal naar Brussel. “Als ik zie met hoeveel we hier vandaag zijn, heb ik hoop. Deze bijeenkomst is niet het einde, maar de eerste stap in een lange strijd.”

De Franse journalist Maurice Lemoine, specialist van het Latijns-Amerikaanse continent, spreekt over de pogingen van extreemrechts om Bolivia te destabiliseren, daarin gesteund door de VS en de EU. Die duwden president Evo Morales in ballingschap.

De dienstenchequesector vertegenwoordigt 140.000 huishoudhulpen die dagelijks meer dan een miljoen huishoudens helpen. Het gemeenschappelijke vakbondsfront organiseert op 28 november een staking. Naast een loonsverhoging van 1,1%, een noodzaak voor mensen die gemiddeld bruto 11,50 euro per uur verdienen, eisen zij respect. Uitleg van de belangrijkste betrokken partijen.

Je kan er vergif op innemen. Wanneer er CAO-onderhandelingen opstarten bij AB InBev, begint de directie met haar spierballen te rollen. Dat was afgelopen dinsdag niet anders. Nochtans stapelen de problemen bij de Leuvense bierbrouwer zich in sneltempo op.

Sinds het ontslag van Evo Morales zijn er al twintig doden gevallen. Jeanine Añez, die zich tot interim-president heeft uitgeroepen, geeft het leger de ruimte om hard op te treden.

Voor Anne-Emmanuelle Bourgaux, gepassioneerde en passionerende grondwetspecialiste was het algemeen stemrecht een fundamentele stap vooruit, die werd gemaakt onder druk van de straat. Met het algemeen stemrecht kwam er meer democratie ... maar het diende ook als dam tegen diepgaandere democratische hervormingen.

Ruim zeshonderd kunstenaars uit diverse disciplines trokken vanochtend van station Brussel Centraal naar het Vlaams Parlement. Daar stelde de Vlaamse Minister-President zijn fel betwiste cultuurnota voor. “Cultuur is solidair”, klonk het eensgezind. De sector verbindt zijn strijd uitdrukkelijk aan die van alle sectoren die door de besparingswoede worden getroffen.