Geneeskunde voor het Volk test alle personeel en bewoners van woonzorgcentrum in Zelzate    

De dokters voor het volk pleiten ervoor dat het pilootproject over heel het land wordt uitgerold. (Foto GVHV)
De dokters voor het volk pleiten ervoor dat het pilootproject over heel het land wordt uitgerold. (Foto GVHV)

Commentaar toevoegen

Reacties

"Er zijn studenten geneeskunde die willen helpen". Deze morgen (7 april), op vrt-Radio zei professor Piet Hoebeke (decaan van de faculteit Geneeskunde van de Universiteit Gent) dat hij veel reacties krijgt van studenten geneeskunde die zich aanbieden als vrijwilliger. Hij zei dat de faculteiten Geneeskunde voorbereidingen treffen om studenten geneeskunde die bijna afgestudeerd zijn vanaf deze week naar de ziekenhuizen en woonzorgcentra te sturen.
DIT IS EVENZEER NODIG VOOR DE ZORGHULPEN DIE AAN HUIS KOMEN BV. V. FAMILIEHULP, ZIJ WASSEN MENSEN HUN HAAR OF BENEN OF ZO, BEREIDEN HET ETEN, DOEN DE BOODSCHAPPEN ENZ. ...KOMEN IN CONTACT MET HEEL VEEL MENSEN PER DAG EN KOMEN UITERAARD DICHTBIJ OOK HEEL ERG NODIG VOOR DE ADL ZORGERS DIE BV. BIJ MINDER-VALIDEN KOMEN ZOALS BIJ/VIA ZEWOPA VZW WONEN +HULP.; ZE KUNNEN HEEL GEMAKKELIJK BESZMET GERAKEN EN HEEL GEMAKKELIJK HET VIRUS DOORGEVEN AAN ENORM VEEL MENSEN. HET LIJKT MIJ ECHT WEL NODIG DAT ZIJ OP ZIJN MINST OOK GEL HANDSCHOENEN EN MASKERS KRIJGEN, HIER IS DAT NOG ALTIJD NIET, EN DAT ZE GETEST WORDEN.
iedereen moest getest worden,zeker in de zorg.
Het is heel belangrijk er de nadruk op te leggen dat de 3 maatregelen onmiddellijk en samen moeten en kunnen genomen worden.Ik kreeg een mail van iemand met verantwoordelijkheid in een WZC toen bekend werd dat men massaal wilde testen. "We geraken als WZC niet aan het nodige beschermingsmateriaal, dan massaal testen gaat angst verwekken." Dat materiaal kan er zijn als de politiek eisen durft stellen aan bedrijven en kapitaal.

De Vlaamse werkgeversorganisatie Voka pakte half mei uit met haar "Relanceplan arbeidsmarkt: 13 maatregelen om sociaal bloedbad te vermijden". Het plan kreeg meteen bijval van de Franstalige tegenhanger, l’ Union Wallonne des Entreprises (UWE). Op 2 juni nam het VBO uit dit plan maatregelen over voor zijn “4x4-relanceplan". Het Voka-plan geeft de nationale richting aan die de werkgevers willen volgen om de werknemers te laten betalen voor de crisis.

De regering buigt zich over de vraag van de Amerikaanse president Trump om Belgische gevechtsvliegtuigen in te zetten in Syrië en Irak. “Ons land zit in de zwaarste economische crisis ooit gezien sinds de jaren 1930. Om dan te beslissen om nog eens een dure oorlog te gaan voeren, is bijzonder cynisch”, zegt PVDA-volksvertegenwoordigster Nadia Moscufo.

Westerse landen mogen dan al overweldigd zijn door de coronapandemie, ontwikkelingslanden staan voor nog hetere vuren.

Door de vernietiging van het milieu zullen pandemieën zoals die van het coronavirus zich waarschijnlijk vermenigvuldigen.

In Spanje speelt de coronacrisis zich af in een ongekende politieke context. Een linkse coalitie leidt er de regering.

In de VS vond alweer een Afro-Amerikaan de dood bij een politieoptreden.

De coronapandemie is de ernstigste gezondheidscrisis uit de recente wereldgeschiedenis. De aanpak ervan leert ons heel veel over een land? . Niet alleen over zijn gezondheidszorg, maar ook over hoe het land georganiseerd is, wat de prioriteiten zijn, hoe efficiënt het beleid is, … Covid-19 is dus een keiharde stresstest. We passen die test toe op de twee grootmachten van dit moment: China en de VS.

"We gaan deze zomer toch niet op vakantie", liet de voorzitter van de Vlaamse werkgeversvereniging Voka, zich deze week ontvallen. Een uitspraak die kadert in een groter offensief van Voka om ons meer, flexibeler en voor minder geld te laten werken. Zijn Waalse tegenhanger sloot er zich meteen bij aan. Als het aan hen ligt, zijn het de helden van de coronacrisis die hem zullen moeten betalen. Het wordt tijd om die logica te verwerpen en om een Belgisch politiek taboe te laten sneuvelen: de multimiljonairs laten betalen.

Wie moet deze crisis betalen?

De bekende linguïst, filosoof en linkse militant Noam Chomsky geeft zijn visie op de coronapandemie, de ontsporingen van h