Erdogan gebruikt Islamitische Staat als alibi voor oorlog tegen Koerden

Foto Flickr / Ronnie Macdonald
Foto Flickr / Ronnie Macdonald

Commentaar toevoegen

Reacties

Een bemerking. In het artikel wordt een tegenstelling tussen Turkije en de VS ten berde gebracht die erin zou bestaan dat Turkije niet tegen IS wil vechten en de VS wél. Dat lijkt me nogal kort door de bocht. De VS gebruikt(e) IS enkel als alibi om Assad te kunnen verzwakken nadat een openlijke oorlog tegen Assad politiek niet haalbaar bleek, na Assad valselijk te hebben beschuldigd van een chemische wapenaanval. Deze tactiek van de VS om nu zogezegd tegen IS te strijden, lijkt redelijk te lukken, aangezien nu geen haan kraait over het feit dat toch wel Syrisch grondgebied wordt aangevallen, wat officieel nog altijd een soeverein land is. De tegenstelling tussen de VS en Turkije zit hem eerder in een verschillende visie omtrent de Turkse Koerden en omtrent het geflirt van Erdogan met Putin. De PKK riskeert als pasmunt te dienen voor een herschikking in het Midden-Oosten made in USA. Vandaar ook meer dan waarschijnlijk de steun afkomstig van Barzani. Een hertekening van de machtsverhoudingen in het Midden-Oosten binnen nieuwe nationale staten moet de VS toelaten zich te concentreren op een confrontatie met Rusland en China. In dit kader past volgens mij ook de deal met Iran. Wat de VS wil, is daarom nog niet wat het gaat krijgen.

De ene dag imperialist, de andere dag antifascist, reactionair of feminist … superhelden evolueren. Logisch, want ze weerspiegelen de geest van de periode waarin ze gecreëerd werden.

Vier maanden na het begin van de volksopstand kwam er op 11 april een einde aan het bewind van de Soedanese president Omar

De spanning tussen de VS en Iran loopt opnieuw hoog op. Aanleiding is de aanslag op twee olietankers in de straat van Hormuz, de belangrijkste olievaarroute ter wereld. Zonder enig bewijs stelde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken dat Iran achter de aanslag zat. Zijn we opnieuw op weg naar een militaire escalatie op basis van valse voorwendsels?

Samen met zijn DJ Awate komt de Brits-Irakese rapper Lowkey naar ManiFiesta 2019. Niet alleen voor een concert, hij neemt ook deel aan een conferentie. Dat belooft, want de populaire undergroundartiest staat garant voor vlijmscherpe teksten en statements.

In het Zuiden van Colombia komen de inheemse bevolking, boeren en vakbonden op straat, verenigd in de Minga-beweging. Sinds het vredesakkoord tussen de Colombiaanse regering en de Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (FARC) in november 2016 werden 472 sociale leiders vermoord. Van vrede is geen sprake. President Ivan Duque wil het akkoord zelfs aanpassen. Syndicalist Alberto Orgulloso Martínez, Directeur van de Nationale Syndicale School, licht toe.

Ze werken vaak al langer dan 10 jaar als huishoudhulp in België, maar papieren hebben ze niet. Het ACV richtte de Liga voor Huishoudelijk Personeel op, een collectief dat ijvert voor hen rechten.

Ivo Janssen kan er met zijn hoofd niet bij dat de regering kwistig subsidies in het rond strooit voor de grote industriebedrijven terwijl kleinere bedrijven geen financiële steun krijgen en de gewone man belaagd wordt met bijkomende taksen. Er moeten drastische maatregelen genomen worden die de grootindustriëlen dwingen hun productieprocessen CO2-neutraal te maken.

Niet genoeg openbaar vervoer en paraplupolitiek (“Wij doen ons best, maar het zijn de anderen”). Een recent rapport van de VUB en de ULB verduidelijkt waarom de hoofdstad van België een van de slechtste leerlingen van Europa is op het vlak van mobiliteit. Maar uit dit ongunstige rapport komen ook mogelijke oplossingen naar voren.

Zaterdagavond 15 juni werden in Gent nauwelijks afhaalmaaltijden aan huis bezorgd. De Gentse Deliveroo-koeriers legden een uur lang het werk neer uit protest tegen de steeds lagere verloning en de onzekere arbeidsomstandigheden. Een indrukwekkende actie. De stakende koeriers wisten zoveel druk te zetten op de app dat het systeem plat lag.

De NMBS wil de openingsuren van de loketten van 75 stations inperken. Sommige stations zullen nog maar halftijds open zijn, andere gaan tijdens de weekends dicht. De strategie van het “ontvolken” van de stations gaat voort, ondanks protest van vakbonden en reizigers. Het verzet komt op gang.