Erdogan gebruikt Islamitische Staat als alibi voor oorlog tegen Koerden

Foto Flickr / Ronnie Macdonald
Foto Flickr / Ronnie Macdonald

Commentaar toevoegen

Reacties

Een bemerking. In het artikel wordt een tegenstelling tussen Turkije en de VS ten berde gebracht die erin zou bestaan dat Turkije niet tegen IS wil vechten en de VS wél. Dat lijkt me nogal kort door de bocht. De VS gebruikt(e) IS enkel als alibi om Assad te kunnen verzwakken nadat een openlijke oorlog tegen Assad politiek niet haalbaar bleek, na Assad valselijk te hebben beschuldigd van een chemische wapenaanval. Deze tactiek van de VS om nu zogezegd tegen IS te strijden, lijkt redelijk te lukken, aangezien nu geen haan kraait over het feit dat toch wel Syrisch grondgebied wordt aangevallen, wat officieel nog altijd een soeverein land is. De tegenstelling tussen de VS en Turkije zit hem eerder in een verschillende visie omtrent de Turkse Koerden en omtrent het geflirt van Erdogan met Putin. De PKK riskeert als pasmunt te dienen voor een herschikking in het Midden-Oosten made in USA. Vandaar ook meer dan waarschijnlijk de steun afkomstig van Barzani. Een hertekening van de machtsverhoudingen in het Midden-Oosten binnen nieuwe nationale staten moet de VS toelaten zich te concentreren op een confrontatie met Rusland en China. In dit kader past volgens mij ook de deal met Iran. Wat de VS wil, is daarom nog niet wat het gaat krijgen.

De conservatieve partijen (CD&V, N-VA, cdH, Vlaams Belang en een deel van de liberalen) hielden vandaag de stemming over het wetsvoorstel om abortus uit het strafwetboek te halen en de termijn te verlengen, tegen. Daarom herpubliceren we vandaag een interview dat eind vorig jaar werd afgenomen, nadat dit wetsvoorstel werd goedgekeurd in de commissie Justitie van het federaal parlement.

“Hij was slecht voor de zwarten, maar wel goed voor de blanken”, hoor je soms van mensen die het opnemen voor Leopold II.

“Er klopt iets niet”, dacht de Vlaamse kinderrechtencommissaris bij het begin van de lockdown.

De crisis in de luchtvaart is al sinds het begin van de coronacrisis voorpaginanieuws.

We zijn vandaag 60 jaar na de onafhankelijkheid van Congo.

De wereld beleeft momenteel de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog.

De uitbraak van het coronavirus in het Duitse vleesbedrijf Tönnies wijst op problemen in de lokale vleesproductie.

Het Instituut voor Marxistische Studies (IMAST) organiseert al meer dan twintig jaar de Marxistische Universiteit.

Donderdag 18 juni zou in het federaal parlement een voorstel gestemd worden zodat cultuurwerkers die momenteel zonder sociaal vangnet zitten, tijdelijk een werkloosheidsuitkering zouden kunnen krijgen. Extra zuurstof voor mensen die al 100 dagen zonder inkomen zitten. Een maatregel die meer dan nodig is en ook de nodige steun leek te hebben bij politici.

Het coronavirus heeft ook de hoge financiële kringen en miljardairs getroffen, maar dankzij de actieve steun van de regeri