Erdogan gebruikt Islamitische Staat als alibi voor oorlog tegen Koerden

Foto Flickr / Ronnie Macdonald
Foto Flickr / Ronnie Macdonald

Commentaar toevoegen

Reacties

Een bemerking. In het artikel wordt een tegenstelling tussen Turkije en de VS ten berde gebracht die erin zou bestaan dat Turkije niet tegen IS wil vechten en de VS wél. Dat lijkt me nogal kort door de bocht. De VS gebruikt(e) IS enkel als alibi om Assad te kunnen verzwakken nadat een openlijke oorlog tegen Assad politiek niet haalbaar bleek, na Assad valselijk te hebben beschuldigd van een chemische wapenaanval. Deze tactiek van de VS om nu zogezegd tegen IS te strijden, lijkt redelijk te lukken, aangezien nu geen haan kraait over het feit dat toch wel Syrisch grondgebied wordt aangevallen, wat officieel nog altijd een soeverein land is. De tegenstelling tussen de VS en Turkije zit hem eerder in een verschillende visie omtrent de Turkse Koerden en omtrent het geflirt van Erdogan met Putin. De PKK riskeert als pasmunt te dienen voor een herschikking in het Midden-Oosten made in USA. Vandaar ook meer dan waarschijnlijk de steun afkomstig van Barzani. Een hertekening van de machtsverhoudingen in het Midden-Oosten binnen nieuwe nationale staten moet de VS toelaten zich te concentreren op een confrontatie met Rusland en China. In dit kader past volgens mij ook de deal met Iran. Wat de VS wil, is daarom nog niet wat het gaat krijgen.

In Mechelen werd vorige donderdag, zoals op veel andere plaatsen in het land, stilgestaan bij het probleem van de armoede. Dat hoort zo op 17 oktober, werelddag van verzet tegen armoede. Bijna tweehonderd mensen verzamelden daarvoor op de Grote Markt en trokken in optocht naar het nieuwe CAW-gebouw.

Nu Europa een commissievoorzitter “voor de bescherming van onze Europese levenswijze” heeft, zou je verwachten dat het EU-cultuurbudget stijgt om de vrijheid en diversiteit van het kunstenveld in de lidstaten te versterken. Dat valt tegen.

"Pepperspray. Waterkanon. Waterstok. Geschreeuw. De laarzen van de politie..." Matilde De Cooman is militante van Comac, de studentenbeweging van de PVDA, in Gent. Zaterdag 12 oktober nam ze deel aan de vreedzame klimaatactie van Extinction Rebellion in Brussel. Die werd door de politie gewelddadig onderdrukt. Lees haar getuigenis.

Enorme mobilisaties, stakingen, een avondklok voor 60 dagen en het presidentiële paleis geëvacueerd: sinds 2007 heeft Ecuador niet meer zoveel sociale onrust gekend. De reden: de neoliberale hervormingen die president Morena met de hulp van het IMF en Washington heeft doorgevoerd.

De demonstranten eisen het aftreden van de Iraakse regering. De regering neemt een aantal maatregelen die de werkloosheid en het woningtekort moeten terugdringen.
Jambon I maakt een ruk naar rechts en gaat frontaal in de aanval tegen het kritisch middenveld. Burgers die zich verenigen om tot verandering te komen zijn echter cruciaal om de welvaartsstaat en onze fundamentele rechten te verdedigen en uit te diepen. Een overzicht van de reacties.

Hoe Bruce Wayne de misdaad bestrijdende Batman werd, dat verhaal hebben tal van blockbusters ons al verteld. Maar hoe zijn aartsvijand The Joker tot gewelddadige griezel werd, was nooit het thema van een film. Tot regisseur Todd Phillips met het personage aan de slag ging en het beklijvende, tegendraadse en bijzonder maatschappijkritische Joker maakte.

Sinds 27 september zijn de cipiers in de gevangenis van Antwerpen in staking. De omstandigheden en het onderbezetting zijn al jaren een aanslepend probleem. Maar de laatste weken loopt het echt de spuigaten uit.

Winnen tegen extreemrechts, hoe doe je dat? Dat willen we allemaal wel weten als we elke dag zien hoe fascistische partijen oprukken in België en Europa, en hoe de verrechtsing ook in de andere partijen toeslaat. Solidair bracht op ManiFiesta vier experts en ervaringsdeskundigen samen voor een boeiend debat.