De zaak Chovanec: het probleem zit in de top van de politie en het staatsapparaat

Jan Jambon en commissaris-generaal van de federale politie Marc De Mesmaeker (Foto: Belga)
Jan Jambon en commissaris-generaal van de federale politie Marc De Mesmaeker (Foto: Belga)

Commentaar toevoegen

Reacties

Mij stoort het enorm dat nooit iemand verantwoordelijk is, alles glijd at teflon van de "verantwopordelijken" af. Of het nu een leidinggevende is of een minister, nooit weten ze iets en liegen ze dat ze barsten. Maar hoe kan het dat een dodelijk-slachtoffer niet tot een minister raakt wat ik overigens niet geloof, maar dat vervolgens het kabinet van die minister het allemaal negeert wat ik ook niet geloof. Nog erger is dat die minister van toen gewoon een andere job krijgt, minister-president van de Nederlandstalige gemeenschap, waarbij hij door partijleden en coalitie-partners uit de wind wordt gezet als zijnde het is een nieuwe functie DUS is hij niet meer verantwoordelijk. Flik dit eens bij een bedrijf, als je fouten gemaakt hebt dan word je ontslagen, bij erge fouten zoals deze zelfs vervolgd door justitie. Niks van dit alles, de "verantwoordelijken" Geens en Jambon blijven gewoon aan, neen het is de schuld van iedereen buiten die 2. Iedereen weet al heel lang dat er vele fouten in het systeem zijn, maar de beide ministers deden niks, grote woorden maar 0 daden. De huidige politiek en justitie is rot tot op het bot, allemaal politiek benoemd en nergens moeten ze zich verantwoorden. De enige oplossing voor België is een algehele reset en alle rotte appels eruit, op alle niveaus, van agent/ambtenaar tot aan het paleis. Wie durft? Want geen van de partijen inclusief VB durft maar iets te doen....veel woorden, 0,0 daden!
Dank voor dit artikel. De waarheid benoemen sterkt ons en biedt een beetje troost. Want wij zullen niet vergeten wat de heer Chovanec, zijn familie en vrienden is aangedaan. Nooit! Schande! Op de man af van een primitieve barbarij. Waak ervoor beste medeburger dat dit stopt. Geef uw mening en strijdt mee voor rechtvaardigheid. Want wie slaapt in een democratie wordt wakker in een dictatuur...

De Liberty Group dook op uit het niets en werd in een paar jaar tijd een industriële reus. Overal in de wereld kocht hij fabrieken op. Die zijn nu in de handen van één man: Sanjeev Gupta. Duistere rekeningen en gebroken beloften: vertegenwoordigers van de werknemers luiden de alarmbel. Ze maken zich ernstig zorgen over de toekomst van de vestigingen.

Als het van het voorbereidend advies van het Europees Hof van Justitie afhangt, komt er binnenkort een zeer liberaal arres

De mensen in de zorg zitten erdoor. De voorbije zomer hadden ze nauwelijks de tijd om op adem te komen na die uitputtende eerste coronagolf. En tot vandaag blijft het wurgende personeelstekort bestaan. De woede is groot.
De mensen met een essentieel beroep, die onze samenleving doen draaien, verdienen tot een derde minder dan het gemiddelde loon. Na het applaus is het tijd om na te denken over de lonen van de vrouwen en mannen die tijdens de crisis in de frontlinie stonden.

“Een samenleving die groeit in rijkdom zonder de armoede te laten afnemen, moet verrot zijn tot in haar diepste kern.” PVDA-voorzitter Peter Mertens noteert dit citaat van Karl Marx in zijn jongste boek Ze zijn ons vergeten. Twee recente rapporten van Oxfam tonen aan hoe actueel deze uitspraak nog steeds is. De coronacrisis maakt de gapende kloof tussen arm en rijk nog veel dieper.

Sinds begin september verschijnen steeds meer open brieven met kritiek op de coronamaatregelen. Het is niet altijd makkelijk om te weten welke kritiek al dan niet gerechtvaardigd is. Sommige critici minimaliseren het gevaar van het virus en vinden dat we het beter kunnen laten circuleren. Dat verhaal is toch niet zonder gevaar. Een opiniebijdrage van Wim De Ceukelaire, directeur van de ngo Viva Salud.

Op 7 september hervat het proces tegen Julian Assange in Londen.

Twee maand voor de stembusslag vergiftigt Donald Trump verder het klimaat. In de peilingen wordt hij nog altijd door Joe Biden voorbij gestoken. Hij hoopt nu baat te hebben bij het geweld.

In de fabriek van AB Inbev in Jupille werden 10 coronabesmettingen vastgesteld.

De Belgische kust. Rood verbrande gezichten, een skyline van torenhoge appartementen, mosselen eten op de zeedijk met het zand nog tussen de tenen. De plek waar Gregory uit Luik, Aicha uit Leuven en Liliane uit Antwerpen ontspanning zoeken. Vaak met de trein voor één dagje, af en toe een weekendje, sommigen hebben er een eigen stekje gevonden. Maar de voorbije maand leek het vooral een plek van opstootjes en schermutselingen met de politie. Wat kunnen we daaruit leren?