"De pensioenen onbetaalbaar? Waarom lukt het in Oostenrijk dan wel?"

Foto Just Call Me Mo / Flickr
Foto Just Call Me Mo / Flickr
Thema's
Pensioenen

Commentaar toevoegen

Reacties

Ik lees dit aandachtig en zie dat Oostenrijk goed hun huiswerk heeft gemaakt.Nu de kindertuinpolitiek van België,mensen die hun hele leven hebben gewerkt,daarvan willen de politiekers nog van alles van afpitsen om hun eigen voordeeltjes te beveiligen.nv-a zal nooit begrijpen want dat is een partij voor de rijken.Ikzelf ben ook gepensioneerd en begin stilaan koude rillingen te krijgen wat ze allemaal nog van plan zijn.Nog zoiets,de effectentaks,weeral zijn de rijken vrijgesteld,en fier dat ze zijn:kijk is wat wij verwezenlijkt hebben. Waarom moet België zoveel regeringen hebben,en je ziet het werkt ook niet.Dat men daar eens werk van maakt en terug naar een regering gaat zoals vroeger,maar ja dan is er paniek onder de zogezegde politiekers die vrezen voor hun beschermde jobbeurs.Ik kan nog veel langer doorgaan maar ik krijg braakneigingen en ben beschaamd om Belg te zijn.
Het zal altijd een kwestie zijn van keuzes maken. Maar hier bij ons, maakt men altijd de keuze die ten goede komt van zij die het al goed hebben.(de rijken) Ook zo bij de pensioenen, het is een simpel optel sommetje, die ik als huisvader ook iedere maand moet maken. Het geld is er wel,Belgie heeft genoeg inkomsten, maar men moet altijd de beslissing maken aan wat geef ik het uit. En dat is nu wat er hier bij ons al jaren misloopt, want zij die verdelen en heersen denken in de eerste plaats aan zichzelf en daarna pas aan de rest. Zolang onze maatschappij op deze manier gerund wordt zal het nooit veranderen. Men moet ooit eens drastische keuzes durven maken, maar ja wie gaat dit doen??
Het is heel juist wat u schrijft, maar vele Belgen zijn als kudde dieren zolang ze kunnen reizen, hun favorieten hobby kunnen uitvoeren enz zal een Vlaming niet van wakker liggen wat die criminelen in de Wetstraat doen. Dat zijn geen leiders meer maar meer en meer als maffia bazen die door eigen wetten beschermt zijn. Een waal zou vlugger op straat komen dan een Vlaming jammer genoeg. Wij spreken te dikwijls dat wij samenhorig moet zijn, maar zijn wij dat ook ??? Neen zolang niet geraakt word aan ons eigen leventje zijn wij sociaal mensen, och ja wij geven soms wat uit aan goede doelen, die op hun beurd alleen maar de leiders van dat goede doel steunen, het geld blijft onder weg ook over plakken. De mensen die juist de goede doel organiseren moeten ook van leven ze doen dit niet voor niets, hier zijn voorbeelden genoeg in de media verschenen. De NVA is en kan men gelijk stellen als een partij voor de rijken, Bart De Wever is hun leiders man, Een partij voor verandering, ze sleuren de Vlaamse bevolking mee in de dieperik. Mensen die heel hun leven hard hebben gewerkt van jongs af aan nemen ze een deel van hun pensioentje af. Om zichzelf en hun lobby te verrijken. De rijken word alsmaar rijker en wij de gewone mens armer. Waarom komen de Vlaming niet op straat en keren ze tegen deze regering leiders en hun privé leven die ze in luxe leven. Want dan zullen ook inzien dat ze verkeerd keuzen maken, wat ze zullen inzien dat wij de bevolking armer worden door hun keuze. Waar is de tijd van Jan breidel en Pieter de Koning die in opstand kwamen tegen de Franse Heren, dat waren echte Vlamingen. Eric
net gepensioneerd, vanaf 1 augustus, na 43 jaar werken in een psychiatrisch ziekenhuis overwegend 's nachts en op een gesloten afdeling. Ik ben tot mijn 65 blijven werken, om twee redenen. Eén: dat is nu eenmaal de wettelijke pensioenleeftijd, en ik heb daar geen problemen mee, al ken ik in mijn vrienden- en kennissenkring weinigen die dat doen of gedaan hebben. Het zij zo. Tweede reden: ik maakte nog aanspraak op een aanmoedigingspremie als ik tot mijn 65 bleef werken en dat liep aardig op. Op het einde van de reis (mijn eerste echte berekening en betaling ontvangen) kom het. Mijn pensioen bedraagt 1650 € (misschien moeten ze dat maar eens aan iedereen geven) en dat vind ik in orde, maar onze verlichte regeerders houden daar meteen 250 € af. Ik hou dus nog 1400 € over. En dan moet mij eens iemand komen vertellen, waarom vele mensen die vroeger gestopt zijn als ik over pensioenen beschikken (ambtenaren bvb.) van 2000 € en meer. Is die hun werk dan zoveel waardevoller geweest dan het mijne? Deze week komt mijn stiefdochter nog met een ander verhaaltje thuis, over een meneer die altijd voor de E.G. gewerkt heeft: 7000 € en die mens vindt dat normaal, a ja gewoon van een zekere stand op te houden. Ik ben niet zo'n briefschrijver, niet zo'n boze burger, maar dit gaat mij toch allemaal een beetje te ver. Ze kunnen de pensioenen niet meer betalen, misschien een idee om iedereen 1650 te geven, maar dan ook iedereen, misschien zou hun kas dan snel kloppen. Ik herinner mij (en ik word daar nog steeds boos over) de dag toen jaren geleden meneer J. Hapart, toen voorzitter van het Waals parlement op pensioen ging, uitstapvergoeding, 530.000 € en dan wil ik echt niet weten hoeveel pensioen dat mannetje krijgt, zal hij een aardig perenboompje van kunnen planten, heeft hier ooit met zijn Fouron à Liège jaren het land op stelten gezet, maar die meerwaarde heb ik nooit kunnen bieden.
Mvr ,Mhr, Wat betreft het verschil van pensioen in België en in Oostenrijk is niet al te moeilijk te verklaren Om te beginnen ; ons heel klein landje heeft 5 aparte regeringen nodig , waarom ? dat begrijpt niemand !! behalve de politiekers zelf ; 1 ste Vlaanderen en Walonie past niet samen 2 de de vlaamse ministers hebben al 160 jaar walonie veel MILJARDEN PER JAAR GEGEVEN VAN VLAAMS BELASTINGSGELD 3de ons super geliefd ? en statisch koningshuis kost de maatschappij heel veel miljarden per jaar ? en krijgen er NIETS voor terug , weg er mee 4de onze politiekers geraken er niet meer uit ? en zijn de de grootste DIEVEN van Europa , misschien wel van heel de WERELD ; en dat zonder schande gevoel 5de de invasie van vreemde gelukzoekers en profiteurs meer dan 11% van de bevolking , en onze heren politiekers laten er nog bijkomen ? SCHANDE SCHANDE 6de wat gebeurd er nog allemaal ? waar WIJ BELASTINGBETALER NIETS VAN WETEN 7de en al onze rijke burgers en industriëlen en politiekers die met hun miljarden naar de belasting paradijzen gaan en geen belastingen betalen ????? 8ste en de kleine veel te brave burger maar verder uitpersen ??? 45 JAAR WERKEN VOOR EEN SCHAMELIJK, SCHANDALIG LAAG PENSIOEN VAN 1248 € PER MAAND ????? veel vreemde gelukzoekers hebben veel meer ? zonder ooit iets afgedragen te hebben 9de dit alles samen EN NOG ZOVEEL MEER ??? teveel om op te sommen zorgt ervoor dat de brave burger moet zien rond te koen met 1248 € per maand 10de maar ik denk , en hoop het dat het snel ? zal veranderen ? weg met de monarchie , de vreemdelingen en het geld van de rijken in belasting paradijzen belasten met 30% , al de oude dieven (politiekers) hun rijkdom controleren of dat wel kan ??
De pensioenen zijn niet meer te betalen ,en moeten beperkt worden Bart ? kom eens bij mij op de koffie ,dan leg ik je uit hoe je ergens anders kunt " beperken " te beginnen bij de top !
Deze mensen die nu aan de macht zijn zullen nooit uit eigen begrijpen dat ze het volk meer en meer in de dieperik in duwen. Ja als het Oostenrijk kan waarom hier niet. Teveel geld moet dienen om vele rijke heren gelukkig te maken, Teveel geld gaat naar Europa en hun leden; Ik kan uren over schrijven maar ik ben een Belg die door de regering leiders word uitgeperst. Deze regering is niet beter dan een Maffia clan en als leider Michel en Bart De Wever en de schoothondjes van Open VLD en zoals hun Christelijke partij CDNV .
In België hebben ze het nog nooit aangedurfd om aan de inkomsten / bezittingen van de rijken te komen. Ah nee, dan snijden ze zichzelf in de vinger nietwaar ?? Denken ze in Brussel nu echt dat wij achterlijke boeren, anno 1900 gebleven zijn. Wat mij de laatste decennia ook opvalt is dat de bedrijven in alles en nog wat worden gesteund. Minder hoge belastingsschijven, minder sociale bijdragen voor de werknemers, en er zullen er nog wel veel meer zijn. Als tegenprestatie zouden deze bedrijven dan meer mensen in dienst nemen, kwestie van de werkloosheid wat op te vangen. Wat is er tot dusver opgevangen ? Is er ooit door iemand berekend hoeveel extra centjes onze bedrijven hebben "gekregen", en voor hoeveel centjes deze zelfde bedrijven extra personeel hebben aangeworven. Ik durf er mijn nek op te verwedden dat er van het aanwerven van extra personeel BITTER weinig in huis is gekomen.... Maar de winsten zijn dus wel hoger geworden, en op de winsten op een aandeel moet je géén belasting betalen. En wie heeft die aandelen ? ik ? Neen! Mijn buurman? Neen! Dan misschien mijn schoondochter ? Neen! OOK niet! Ach ja, verdorie : het zijn die rijke lui, met een chique villa in Brasschaat met tennisveld en zwembed. En ook nog een luxe villa aan de Côte d'Azur natuurlijk. Ben blij dat ik jaren geleden mijn eitjes in een andere mand gelegd heb, nl. die van de PvdA. Dat is tenminste een partij die de RIJKEN eens wil laten betalen... En het wordt hoog tijd. Hoe belachelijk is het niet dat wij, gewone werkman/vrouw, of gepensioneerde 21 % belastingen moeten betalen op GEWOON toiletgerief. De goedkoopste zeep, een tubeke tandpasta, en een tandenborstel, een flesje shampoo alles van de Aldi of de Lidl : allemaal 21 %. Dat is toch even "levensnoodzakelijk" als een kilo druiven, of niet ?? Maar dat is voeding hè. Dus ik veronderstel dat men op oesters, kreeften, kaviaar, enz;; ook MAAR 6 % betaalt... Ik kan dat NIET kopen met mijn PENSIOENTJE! En moest ik nu eens de tijd nemen om nog wat meer dingen uit te zoeken, dan heb ik hier straks wel 3 bladzijden vol. U zal wel beter weten welke stommiteiten er in België, maar niet in onze buurlanden schering en inslag zijn. Eén van de schoonste vind ik de belastingen die we moeten betalen op onze pensioenen. Elke dag dat we gewerkt hebben, heeft Vaderetje Staat een stukske van ons loon afgepakt, zogezegd om een spaarvarken te vullen om later onze pensioenen te kunnen betalen. Dat spaarvarken is ondertussen al lang de hongerdood gestorven. Er is immers geen geld voor onze pensioenen.. Hoe ? Waarom ?? Waar is dat geld ??? Dat is MIJN GELD verdomme. Nu ik met pensioen ben, nadat ik van mijn 18 tot mijn 57 jaar heb gewerkt (ben moeten stoppen door gezondheidsproblemen. In de thuiszorgsector moet je soms met mensen sleuren die boven de 100 kg. wegen, en je hebt geen lift zoals in de rusthuizen. Dus : rug naar de vaantjes !! )- en hoop en al in totaal maximum 1,5 jaar werkloos ben geweest., krijg ik nu elke maand mijn pensioentje.... Ja, mijn pensioenTJE... Het is een klein eitje met een grote strik rond. En wat zie ik ?? Ik moet op mijn EIGEN SPAARCENTEN VOOR MIJN PENSIOEN nu ook NOG belastingen betalen... Een gangster vliegt daarvoor de gevangenis in. De regering wordt hiervoor BELOOND. WANT ELKE KEER OPNIEUW zagen en klagen de mensen wel de stukken uit de grond, maar ze blijven wel op dezelfde politieke DIEVENBENDE stemmen. Er moet hier dringend iets gaan veranderen in dit landje.... Hopelijk is mijn en de volgende generatie niet meer zo goedgelovig en blijven ze nog steeds op de traditionele partijen stemmen. Een oplossing ala NVA is een klucht op sokken. Ze maken ons alleen maar bang voor nog meer Moslim immigranten, die hier de boel zullen laten ontploffen. Rollen met cijfers over uitwijzingen, alsof het kleine petatjes zijn, en de meesten denken weer (zoals toentertijd met het Vlaams Blok), dat alles de schuld is van de Marokkanen en Turken, en andere buitenlanders die hier onze centjes kwamen afpakken met hun grote gezinnen en veel kinderbijslag... Arm Vlaanderen !!!!
Ik heb alle commentaar hier aandachtig gelezen. Awel het geeft me terug moed! Moed omdat er nog mensen zijn die weten hoe de vork aan de steel zit en beseffen dat het zo niet langer kan! Zo moeten er elke dag meer bijkomen zodanig dat we steeds met meer zijn , zo worden we samen sterker en kunnen we in de toekomst iets verwezenlijken! Niet ieder voor zich maar SAMEN kunnen we iets positiefs aan de dag leggen. We moeten de mensen proberen wakker te schudden. Steeds langer werken voor een Habbekrats pensioen , die degotante ministers met de N-VA en de liberalen op kop en de meelopers van de CD&V , ze moesten zich schamen!! Dat zit er bij hen natuurlijk niet in. Heb te nog iets gehoord van Mijnheer De Gucht zijn gesjoemel van zijn geld? Allemaal de doofpot in , geen haan die er nog over kraait en zo zullen ze allemaal wel iets op hun kerfstok hebben. Kotsen doe je ervan (sorry voor het lelijke woord) , waar blijven ze hun stemmen eigenlijk halen? De ouderen moeten het waarmaken op de arbeidsmarkt en de jongeren hebben alle moeite om werk te vinden of aan de slag te blijven. Mijn dochter is bijna 30 jaar en valt van het ene interimwerk naar het andere. Allemaal jobs voor efkens in te springen totdat de tijdelijk afwezige arbeider/ster terug is. Als je laaggeschoold en dan nog een slechte rug hebt zijn je kansen sowieso al klein. Haar man heeft nu pas een vast contract na ook jaren op interimwerk en tijdelijk gestaan te hebben. Zo moeilijk is het voor jonge mensen , laat staan een serieuze toekomst uit te bouwen. Deze regering is er alleen voor de rijken zoals vele mensen het hier al gezegd hebben. Blijkbaar zijn er wel wat want alleen de N-VA al haalt volgens de jongste peilingen nog steeds 30%!! Of zijn de mensen werkelijk zo dom dat ze niet inzien wat er aan het gebeuren is? Hoe moet het verder als er van ons sociaal zekerheidsstelsel bijna niets meer overeind blijft? Dan is het werkelijk IEDER VOOR ZICH waarbij wij als gewone mensen aan het kortste eind zullen trekken.
IK HEB 47 JAAR EN EEN HALF GEWERKT ! VOLTIJDS ! Het karig pensioen moet ik erbij nemen ! een schande ! een schande !

Bij het chemisch bedrijf Ineos Phenol zijn alle werknemers van de productie al meer dan een week in staking. Ze pikken het niet dat de directie hun personeelsafgevaardigde Chris De Wachter heeft ontslagen. Ze pikken sowieso het gedrag van directeur Hugo Pinot niet. Hij gedraagt zich als een echte Trump, zeggen ze.

Een historisch regeerakkoord tussen de sociaaldemocratische PSOE van Pedro Sánchez en Unidas Podemos (UP) van Pablo Iglesias leidde op 7 januari tot een nieuwe regering in Spanje, met de steun van Catalaanse en Baskische regionalisten. Na jaren van toenemende nationalistische spanningen kan het linkse Unidas Podemos de strijd tegen bezuinigingen weer op de agenda zetten.

Nadat ze eerste regeerde met extreemrechts zetten de conservatieven (ÖVP, Oostenrijkse Volkspartij) hun asociale beleid voort, nu met de groenen. Op het menu: lagere vennootschapsbelastingen, meer macht voor verhuurders versus huurders en een stevig migratiebeleid. Dit alles overgoten met een groen laagje vernis. Interview met journalist Benjamin Opratko.

Ralia is 50 jaar. Ze werkt al 26 jaar bij Sodexo, waar ze ook vakbondsafgevaardigde is. Bij de volgende sociale verkiezingen zal ze weer kandidaat zijn op de lijsten van het ACV. Een portret.

Tussen 11 mei en 24 mei 2020 kiezen 1,8 miljoen arbeiders en bedienden op hun bedrijf of kantoor hun afgevaardigden in ondernemingsraad en veiligheidscomité. De sociale verkiezingen vinden om de vier jaar plaats, volgend jaar in 7.000 bedrijven. Ze zijn een hoogtepunt voor de democratie.

De rechter had amper zijn vonnis voorgelezen, of er barstte een uitbundig applaus uit bij de vele milieu-activisten in de zaal. Twaalf jongeren hadden in november 2018 een dag de kantoren van de bank Crédit Suisse in Zwitersland bezet en daarvoor in eerste aanleg vrij zware geldboetes gekregen. Maar nu oordeelde de rechter anders: “Ik besluit dat hun actie noodzakelijk en proportioneel was.”

Een toename van het busvervoer met 85% in één jaar, minder autogebruik, minder asociaal gedrag en tevreden reizigers. Duinkerke toont dat beter en gratis openbaar vervoer wel degelijk werkt.

Parlementsleden die meer dan 11.000 euro per maand verdienen, een Europese Commissie die de multinationals op handen draagt … Welkom in de wondere wereld van de Europese Unie. Marc Botenga, europarlementslid voor de PVDA, leert die wereld van binnenuit kennen en deelt zijn eerste ervaringen met ons.

In april 2017 lanceerde de Kroatische regering een plan om de pensioenleeftijd van 65 naar 67 jaar op te trekken en de voorwaarden voor vervroegd pensioen te verstrengen. Het parlement keurde dat plan goed. Maar de werkende mensen niet en die dwongen de regering op haar stappen terug te keren. Het relaas van een succesverhaal.

De drone-moord op generaal Qasem Suleimani, op 3 januari in de Iraakse hoofdstad Bagdad, deed de wereld opschrikken. Het aanslepende oorlogsklimaat in het Midden-Oosten, de nooit aflatende dreiging, de wreedheden, het onnoemelijke lijden, de massale vluchtelingenstromen… de publieke opinie werd er eens te meer aan herinnerd. De nieuwe escalatie confronteert ons ook opnieuw met de complexiteit van de situatie in het Midden-Oosten. We staan stil bij zeven belangrijke vragen.