Coronavirus in de VS: rijkste land ter wereld richt ravages aan

In het rijkste land ter wereld raken artsen en verpleegkundigen besmet omdat ze geen maskers krijgen en vuilzakken moeten gebruiken als beschermende kledij.
In het rijkste land ter wereld raken artsen en verpleegkundigen besmet omdat ze geen maskers krijgen en vuilzakken moeten gebruiken als beschermende kledij.

Commentaar toevoegen

Reacties

Het establishment ziet de coronacrisis als een oorlog. Daar is sneuvelen een vast gegeven en dus schatten die figuren in hoeveel levens ze gaan opofferen om hun bezit en macht te behouden. Trump is zoals een generaal in WOI, als het moet doet hij golf na golf werkers sneuvelen voor het hogere goed van de superrijken. Maar hij is geen labiele figuur. Uiteindelijk landt hij altijd op zijn poten dankzij de correcties van zijn omgeving die betrouwbaar en deskundig is als het er op aankomt de belangen van de bovenlaag te beschermen. Het Amerikaans establishment met de top van de Democraten weet heel goed dat Sanders de enige is die Trump kan verslaan, maar in deze kiezen ze eieren voor hun geld. Als Biden Trump niet kan vloeren is dat scenario te verkiezen boven een gesocialiseerde maatschappij met Sanders waarin hun privileges aangetast dreigen te geraken. Ondertussen hangt Trump af en toe de populistische clown uit. Maar dat is enkel een pose om de kleine, onwetende en radeloze Amerikaan de illusie te verkopen dat hij tegen de fundamenten van het establisment aan het beuken zou zijn. Trump is vandaag het efficiënte uithangbord van dat 1% amerikanen die geen enkel middel ontzien om de wereld te kunnen blijven domineren.

De strijd tegen het coronavirus is nog lang niet gestreden. Het opvolgen van noodzakelijke maatregelen blijft daarom essentieel. Maar bij een aantal grote chemische bedrijven in het Antwerpse havengebied zien de vakbonden hoe de regels verwaarloosd worden. ACV en ABVV trekken samen aan de alarmbel.

Acht dagen na de dodelijke explosie heersen woede en nagedachtenis bij de bevolking van Libanon. De heersende klasse blijft sjoemelen, met steun van Frankrijk en de VS, die liefst van al het regime in stand willen houden.

Terwijl het parlementair reces al begonnen was, besloot de Vlaamse regering om als een dief in de nacht, zonder voorafgaand debat, de opkomstplicht bij lokale verkiezingen af te schaffen. Als de resultaten van de verkiezingen de Vlaamse regering niet zinnen, passen ze de spelregels maar aan. Dat het vooral kort geschoolde mensen en mensen met een laag inkomen zullen zijn die niet langer gaan stemmen, deert deze regering niet. Integendeel, de invoering van een modern cijnskiesrecht lijkt de bedoeling te zijn.

ls we één iets kunnen leren uit de aanpak van de coronacrisis in België, dan is het wel dat de versnippering van de bevoegdheden en de regionalisering van de gezondheidszorg niet werken. Dit was een grote handicap die heeft bijgedragen aan het fiasco van de strijd tegen het virus in ons land. Vandaag denken Paul Magnette en Bart De Wever echter aan een volledige regionalisering van de gezondheidszorg. Het is net alsof ze niet leren uit de crisis. Of hebben ze een andere agenda? Ziehier waarom we hen moeten tegenhouden.
Heb je tieners in huis? Dan keek je vast raar op toen je las dat Trump de populaire video-app TikTok aan banden wil leggen. Wat is er aan de hand? Hint: het heeft met China te maken.
"De varkens blijven groeien, de boeren blijven kweken", zo reageerde Jos Claeys, directeur van Westvlees, in april op vragen over het besmettingsgevaar in zijn bedrijf. Vandaag blijkt dat een derde van de mensen die in de versnijderij werken, positief testten. Uit getuigenissen van personeelsleden blijkt dat de werkomstandigheden aan de basis van de uitbraak liggen. Bovendien is Westvlees lang geen alleenstaand geval.
De directie van de groep Nissan-Renault kondigde in mei de sluiting van de fabriek in Barcelona aan, maar het personeel en de vakbonden sleepten een akkoord uit de brand om de 3.000 banen te redden. Eens te meer het bewijs dat strijd loont, zelfs in tijden van pandemie.
Drie rijke speculanten hebben een ware financiële hold-up gepleegd op de rug van 1.400 werknemers. Vandaag zijn de drie miljonairs. Maar 1.400 mensen zijn hun job kwijt. Deze oplichting mag niet ongestraft blijven.
De tweede coronagolf is een feit. En de situatie is ernstig, maar er is geen reden tot paniek, zegt Anne Delespaul van Geneeskunde voor het Volk. Al moeten enkele punten wel dringend beter.
Het voorjaar van 2020 was in ons land ongewoon warm en droog. Sommige mensen zullen daar blij mee zijn. Maar niet de boeren, die het risico lopen tot 50% van hun gewassen te verliezen. Of de gezinnen die het gevaar lopen zonder drinkwater te vallen. Toch valt er in België het hele jaar door genoeg regen. Hoe leg je dat uit en vooral, welke oplossingen zijn er?