Coronavirus in de VS: rijkste land ter wereld richt ravages aan

In het rijkste land ter wereld raken artsen en verpleegkundigen besmet omdat ze geen maskers krijgen en vuilzakken moeten gebruiken als beschermende kledij.
In het rijkste land ter wereld raken artsen en verpleegkundigen besmet omdat ze geen maskers krijgen en vuilzakken moeten gebruiken als beschermende kledij.

Commentaar toevoegen

Reacties

Het establishment ziet de coronacrisis als een oorlog. Daar is sneuvelen een vast gegeven en dus schatten die figuren in hoeveel levens ze gaan opofferen om hun bezit en macht te behouden. Trump is zoals een generaal in WOI, als het moet doet hij golf na golf werkers sneuvelen voor het hogere goed van de superrijken. Maar hij is geen labiele figuur. Uiteindelijk landt hij altijd op zijn poten dankzij de correcties van zijn omgeving die betrouwbaar en deskundig is als het er op aankomt de belangen van de bovenlaag te beschermen. Het Amerikaans establishment met de top van de Democraten weet heel goed dat Sanders de enige is die Trump kan verslaan, maar in deze kiezen ze eieren voor hun geld. Als Biden Trump niet kan vloeren is dat scenario te verkiezen boven een gesocialiseerde maatschappij met Sanders waarin hun privileges aangetast dreigen te geraken. Ondertussen hangt Trump af en toe de populistische clown uit. Maar dat is enkel een pose om de kleine, onwetende en radeloze Amerikaan de illusie te verkopen dat hij tegen de fundamenten van het establisment aan het beuken zou zijn. Trump is vandaag het efficiënte uithangbord van dat 1% amerikanen die geen enkel middel ontzien om de wereld te kunnen blijven domineren.

"We gaan deze zomer toch niet op vakantie", liet de voorzitter van de Vlaamse werkgeversvereniging Voka, zich deze week ontvallen. Een uitspraak die kadert in een groter offensief van Voka om ons meer, flexibeler en voor minder geld te laten werken. Zijn Waalse tegenhanger sloot er zich meteen bij aan. Als het aan hen ligt, zijn het de helden van de coronacrisis die hem zullen moeten betalen. Het wordt tijd om die logica te verwerpen en om een Belgisch politiek taboe te laten sneuvelen: de multimiljonairs laten betalen.

Wie moet deze crisis betalen?

De bekende linguïst, filosoof en linkse militant Noam Chomsky geeft zijn visie op de coronapandemie, de ontsporingen van h

In de nasleep van de coronapandemie heeft de Braziliaanse regering opnieuw werkvergunningen uitgereikt aan 150 Cubaanse artsen. Die waren onder meer wegens familiale redenen in het land gebleven, nadat Havana in 2018 een groot aantal artsen had teruggetrokken omwille van bedreigingen van de fascistische Braziliaanse president Jair Bolsonaro.

De handelsoorlog tussen de VS en China, die al een tijd bezig is, dreigt door de kiescampagne van Trump helemaal te escaleren. Dat Trump de corona-epidemie een oorlogsdaad van China noemde is daarvan alleen maar een voorsmaakje. Want, waar een oorlogsdiscours gehanteerd wordt, is de waarheid het eerste slachtoffer.

In augustus 2005 vernietigde de orkaan Katrina in de VS delen van Louisiana en New Orleans. In 2008 brak de financiële crisis uit. De voorbije maanden doodde een virus wereldwijd meer dan 300.000 mensen. Wat hebben deze gebeurtenissen gemeen? Rechts kan ze aangrijpen om onze sociale bescherming af te breken. Maar links kan ze ook aangrijpen om ze te versterken.

De voorbije maanden zorgden voor ongeziene werkomstandigheden voor honderdduizenden werknemers.

De opening van de Algemene Vergadering van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verliep afgelopen maandag onder hoge spanning. China, dat door de westerse landen bekritiseerd wordt, beloofde twee miljard dollar hulp. Het land beloofde ook dat het een toekomstig vaccin tot een wereldwijd publiek goed zal maken, waardoor het ook beschikbaar zal zijn voor ontwikkelingslanden.

300 parlementariërs uit de hele wereld stuurden op 13 mei 2020 een brief naar het IMF en de Wereldbank waarin ze oproepen om de schuld kwijt te schelden. Onder hen VS-senator Bernie Sanders en VS-Congreslid Alexandria Ocasio-Cortez, maar ook Marc Botenga, Europees parlementslid voor de PVDA.