Bella Ciao, van de Italiaanse rijstvelden naar de antifascistische strijd

Italiaanse partizanen bij de bevrijding (Foto Carlo-Maria)
Italiaanse partizanen bij de bevrijding (Foto Carlo-Maria)
 

Reageren op dit artikel? Mail naar redactie@solidair.org.

Deze week overleed een medewerkster van de gevangenis van Gent aan Covid-19. “Vakbonden en personeel luiden al maanden de noodklok over de situatie in de gevangenissen. Ze krijgen geen gehoor. Moet er eerst zo’n tragedie voorvallen voordat de regeringen eindelijk reageren?”, vraagt PVDA-volksvertegenwoordiger Gaby Colebunders zich af.

De media leveren onderling een felle strijd om wetenschappers commentaar te ontlokken over nieuwe cijfers en maatregelen. We vroegen Emmanuel André om even de neus van het stuur te halen en wat verder vooruit te kijken. Dat is precies wat hij graag wou doen.

In Bessemer (Alabama, VS) konden 5.800 werknemers van Amazon voor of tegen de oprichting van een vakbond in hun bedrijf stemmen, een primeur in de VS voor de gigant van de e-commerce. De meerderheid stemde tegen. Toch behalen de vrouwen en mannen van Amazon ook een overwinning. Acht argumenten op een rijtje.

Op 4 maart 2021 bezette een groep cultuurwerkers het theater Odéon in Parijs. De actie breidde al snel uit naar meer dan 60 andere theaters in Frankrijk. Twee weken later volgen cultuurwerkers in België het Franse voorbeeld. Ze klagen het coronabeleid van de regering aan. Ze vragen om meer perspectief, een herfinanciering van cultuur en oplossingen voor pas afgestudeerde jongeren. Terugblik op een vergeten sector.
Cuba ontwikkelt vandaag vijf verschillende kandidaat-vaccins tegen COVID-19. Hoe slaagt een eiland met een bevolking als België, dat al 60 jaar geblokkeerd wordt door 's werelds grootste militaire macht, daarin?

Veilig actie voeren én een loonsverhoging van twee keer 3% binnenhalen? De werknemers van Cargill in Nederland lieten zien dat het mogelijk is. We spreken met Jos Hendriks, FNV-vakbondssecretaris voor de voedingsindustrie.

De partner van Mel Gibson in Lethal Weapon, een populaire reeks actiefilms uit de jaren 1980-1990, bracht een bezoek aan de arbeiders van Amazon in Alabama, die vechten om te kunnen aansluiten bij een vakbond. Hij trok zijn beste kostuum aan, dat van een vurig verdediger van de rechten van de arbeiders.

Maandag 22 maart besloten de Italiaanse vakbonden en hun leden om Amazon een flinke tik te geven. 40.000 werknemers van de online-verkoopgigant startten een 24-urenstaking, om te protesteren tegen hun arbeidsomstandigheden en lonen af te dwingen die overeenstemmen met de inspanningen die ze leveren.

Begin maart kondigde de directie van farmagroep GSK aan dat ze een deel van haar activiteiten van België naar Italië en Si

Op 22 maart 2016 werd Brussel opgeschrikt door terroristische aanslagen. In deze gruwel stonden ook helden op: Wim, veiligheidsagent op de luchthaven, redde het leven van bagagist Abdallah. Vijf jaar later zijn de wonden nog niet geheeld. Veel slachtoffers hebben het gevoel dat de regering hen vergeten is. Na wat ze hebben doorstaan, moeten ze nog altijd vechten voor hun rechten.