De Antwerpse gemeenteraad stemde maandag voor de aankoop van oorlogswapens en oorlogsmunitie voor de lokale politie die respectievelijk 80.000 en 85.000 euro kosten. “Illegaal”, zo zegt Peter Mertens. “Er is geen machtiging van de minister en er zijn geen bepalingen rond geldigheidsduur en draagwijdte.” Het kwam tot een hard debat tussen Mertens en burgemeester Bart De Wever.
Op Twitter schreef editorialist Yves Desmet: “Samengevat: Irak is een veilig land, maar in Antwerpen zijn oorlogswapens en para's nodig tegen de alom aanwezige terroristen.” Inderdaad. N-VA-voorzitter Bart De Wever vertelde onlangs: "het grootste deel van de vluchtelingen komt uit Bagdad, niet uit oorlogsgebied." Het zou dus veilig zijn om vluchtelingen terug naar Irak te sturen. Die veiligheid is complete onzin. Irak blijft het meest gevaarlijke land ter wereld, volgens recente gegevens van de Britse organisatie Action on Armed Violence (AOAV). Syrië, Gaza, Nigeria en Pakistan vervolledigen de top vijf. Bovendien is de Iraakse hoofdstad Bagdad de meest gevaarlijke stad ter wereld, aldus het Verisk Maplecroft’s New Global Alerts Dashboard (GAD), een online portaalsite die wereldwijd alle gerapporteerde terroristische incidenten analyseert.
De tweet van Desmet is uiteraard een boutade. Want terwijl De Wever vanop het schoon verdiep Bagdad als een veilige stad declareert, roept hij zijn eigen koekenstad steeds meer uit tot onveilige zone. De aanwezigheid van militairen op de Antwerpse straten, die nog steeds onverdroten verder gaat, volstaat niet meer volgens de burgemeester. Het is ook dringend nodig om de Antwerpse politie verder te militariseren, zo vindt hij. Samen met de Antwerpse korpschef Serge Muyters liet hij een bestek opmaken voor de aankoop van 27 oorlogswapens, die de zogenaamde Whisper. 300-oorlogsmunitie kunnen afvuren. Er werd 80.000 euro voorzien voor de wapens en nog eens 85.000 euro voor de munitie. Bedoeling is dat de mensen van de Snelle Respons Teams (SRT) en van het Bijzonder Bijstandteam (BBT) de oorlogswapens kunnen gebruiken. Serge Muyters is zelf altijd een fervent voorstander geweest van gemilitariseerde Crime Fighting zoals in de VS. Muyters ging er zelfs op een soort van stage tijdens de Olympische Spelen van Atlanta. Toen was Luc Lamine nog hoofdcommissaris. Die moest niets weten van Rambopolitie, maar stond voor een Community Policing. Met de val van Lamine lag de weg open voor Muyters. Maandagavond lag de aankoop voor op de Antwerpse gemeenteraad.
Waar is de machtiging van de minister van de Binnenlandse Zaken?
Raadslid Peter Mertens bijt de spits af in het debat: “Ik heb twee vragen over de aankoop van de oorlogswapens voor de Antwerpse politie. Er is een probleem met de juridische motivatie. Er wordt naar allerlei wetteksten verwezen, maar niet naar de meest cruciale wettekst: het KB van 3 juni 2007 betreffende de bewapening van de geïntegreerde politie. Dat is raar, want precies in dat KB wordt in artikel 1 het onderscheid ge