Alerta Venezuela: een keuze op het scherp van de snee

Foto AVN Telesur
Foto AVN Telesur

Commentaar toevoegen

Reacties

Steun het Venezuela-standpunt vd PVDA samen met dat van de SP.Nl, PCF, Insoumise- Mélenchon, Die Linke, Corbyn-Labour,... Het blijft merkwaardig stil bij de Groenen, SP.A en de vakbonden ! Atlantisch-Nato links blijft andermaal in gebreke. Het lijstje wordt lang van "humanitaire", ondergrondse of openlijke, imperialistische oorlogen van het Westen en de NATO: Joegoslavië, Afghanistan, Irak, Jemen, Syrië, Libië, nu Venezuela, we spreken dan nog niet over de afzetting van president Rousseff in Brazilië... Miel Dullaert.
Toch vreemd dat de pvda een regime steunt dat zijn legaal verkozen parlement buiten spel zet. De doelstellingen van Chavez en nu Maduro zijn weliswaar sociaal, maar de wijze waarop ze gerealiseerd worden, wordt blijkbaar niet gedragen door een parlementaire meerderheid. Politieke leiders moeten dan de democratische conclusies trekken. Dat is zo in rechtse en linkse regimes.

Het decreet dat een einde maakte aan de brandstofsubsidies is ingetrokken.

In Mechelen werd vorige donderdag, zoals op veel andere plaatsen in het land, stilgestaan bij het probleem van de armoede. Dat hoort zo op 17 oktober, werelddag van verzet tegen armoede. Bijna tweehonderd mensen verzamelden daarvoor op de Grote Markt en trokken in optocht naar het nieuwe CAW-gebouw.

Nu Europa een commissievoorzitter “voor de bescherming van onze Europese levenswijze” heeft, zou je verwachten dat het EU-cultuurbudget stijgt om de vrijheid en diversiteit van het kunstenveld in de lidstaten te versterken. Dat valt tegen.

"Pepperspray. Waterkanon. Waterstok. Geschreeuw. De laarzen van de politie..." Matilde De Cooman is militante van Comac, de studentenbeweging van de PVDA, in Gent. Zaterdag 12 oktober nam ze deel aan de vreedzame klimaatactie van Extinction Rebellion in Brussel. Die werd door de politie gewelddadig onderdrukt. Lees haar getuigenis.

Enorme mobilisaties, stakingen, een avondklok voor 60 dagen en het presidentiële paleis geëvacueerd: sinds 2007 heeft Ecuador niet meer zoveel sociale onrust gekend. De reden: de neoliberale hervormingen die president Morena met de hulp van het IMF en Washington heeft doorgevoerd.

De demonstranten eisen het aftreden van de Iraakse regering. De regering neemt een aantal maatregelen die de werkloosheid en het woningtekort moeten terugdringen.
Jambon I maakt een ruk naar rechts en gaat frontaal in de aanval tegen het kritisch middenveld. Burgers die zich verenigen om tot verandering te komen zijn echter cruciaal om de welvaartsstaat en onze fundamentele rechten te verdedigen en uit te diepen. Een overzicht van de reacties.

Hoe Bruce Wayne de misdaad bestrijdende Batman werd, dat verhaal hebben tal van blockbusters ons al verteld. Maar hoe zijn aartsvijand The Joker tot gewelddadige griezel werd, was nooit het thema van een film. Tot regisseur Todd Phillips met het personage aan de slag ging en het beklijvende, tegendraadse en bijzonder maatschappijkritische Joker maakte.

Sinds 27 september zijn de cipiers in de gevangenis van Antwerpen in staking. De omstandigheden en het onderbezetting zijn al jaren een aanslepend probleem. Maar de laatste weken loopt het echt de spuigaten uit.