75 jaar overwinning op het fascisme: de cruciale rol van het verzet

Optocht van partizanen in september 1944 (Foto CEGESOMA)
Optocht van partizanen in september 1944 (Foto CEGESOMA)

Commentaar toevoegen

Reacties

Een belangrijke aanvulling: ook onder de Antwerpse scheepsherstellers was een verzetsgroep actief. Zij organiseerde bijvoorbeeld Langzaamaan-acties bij het herstellen van nazi-oorlogsschepen, zij zou zelfs eens een boordkanon verdonkeremaand hebben. In hun atelier vervaardigden de scheepsherstellers kraaienpoten voor andere verzetsgroepen. De groep werd echter verklikt en op 14 juli 1943 werden 28 mannen op transport gezet naar Mauthausen. 23 van hen overleefden het concentratiekamp niet. Het Onafhankelijkheidsfront organiseert nog altijd jaarlijks rond die 14e juli een herdenking bij een monument op de terreinen van de scheepsherstelling.
Een vergeten groep van weerstanders zijn onze Duitse en Oostenrijkse antifascisten die zich aangesloten hebben bij de partizanen zowel in Frankrijk als België. Zij zullen er o.a. in slagen om ongeveer 40 000 leden van de Wehrmacht te overtuigen om de strijd te staken en over te lopen naar de geallieerden . In Frankrijk zullen ze erkend worden als onderdeel van "La Résistance". In de BRD zullen ze achteraf beschouwd worden als landverraders. Hen worden geen pensioenrechten of andere vergoedingen toegekend. In september 2019 zal de Bondsregering voor de eerste maal erkennen dat zij nog altijd aan ruim 2900 Belgen vergoedingen uitbetaald voor "diensten" die betrokkenen leverden aan het nazi regime...
De regering buigt zich over de vraag van de Amerikaanse president Trump om Belgische gevechtsvliegtuigen in te zetten in Syrië en Irak. “Ons land zit in de zwaarste economische crisis ooit gezien sinds de jaren 1930. Om dan te beslissen om nog eens een dure oorlog te gaan voeren, is bijzonder cynisch”, zegt PVDA-volksvertegenwoordigster Nadia Moscufo.

Westerse landen mogen dan al overweldigd zijn door de coronapandemie, ontwikkelingslanden staan voor nog hetere vuren.

Door de vernietiging van het milieu zullen pandemieën zoals die van het coronavirus zich waarschijnlijk vermenigvuldigen.

In Spanje speelt de coronacrisis zich af in een ongekende politieke context. Een linkse coalitie leidt er de regering.

In de VS vond alweer een Afro-Amerikaan de dood bij een politieoptreden.

De coronapandemie is de ernstigste gezondheidscrisis uit de recente wereldgeschiedenis. De aanpak ervan leert ons heel veel over een land? . Niet alleen over zijn gezondheidszorg, maar ook over hoe het land georganiseerd is, wat de prioriteiten zijn, hoe efficiënt het beleid is, … Covid-19 is dus een keiharde stresstest. We passen die test toe op de twee grootmachten van dit moment: China en de VS.

"We gaan deze zomer toch niet op vakantie", liet de voorzitter van de Vlaamse werkgeversvereniging Voka, zich deze week ontvallen. Een uitspraak die kadert in een groter offensief van Voka om ons meer, flexibeler en voor minder geld te laten werken. Zijn Waalse tegenhanger sloot er zich meteen bij aan. Als het aan hen ligt, zijn het de helden van de coronacrisis die hem zullen moeten betalen. Het wordt tijd om die logica te verwerpen en om een Belgisch politiek taboe te laten sneuvelen: de multimiljonairs laten betalen.

Wie moet deze crisis betalen?

De bekende linguïst, filosoof en linkse militant Noam Chomsky geeft zijn visie op de coronapandemie, de ontsporingen van h

In de nasleep van de coronapandemie heeft de Braziliaanse regering opnieuw werkvergunningen uitgereikt aan 150 Cubaanse artsen. Die waren onder meer wegens familiale redenen in het land gebleven, nadat Havana in 2018 een groot aantal artsen had teruggetrokken omwille van bedreigingen van de fascistische Braziliaanse president Jair Bolsonaro.