75 jaar overwinning op het fascisme: de cruciale rol van het verzet

Optocht van partizanen in september 1944 (Foto CEGESOMA)
Optocht van partizanen in september 1944 (Foto CEGESOMA)

Commentaar toevoegen

Reacties

Een belangrijke aanvulling: ook onder de Antwerpse scheepsherstellers was een verzetsgroep actief. Zij organiseerde bijvoorbeeld Langzaamaan-acties bij het herstellen van nazi-oorlogsschepen, zij zou zelfs eens een boordkanon verdonkeremaand hebben. In hun atelier vervaardigden de scheepsherstellers kraaienpoten voor andere verzetsgroepen. De groep werd echter verklikt en op 14 juli 1943 werden 28 mannen op transport gezet naar Mauthausen. 23 van hen overleefden het concentratiekamp niet. Het Onafhankelijkheidsfront organiseert nog altijd jaarlijks rond die 14e juli een herdenking bij een monument op de terreinen van de scheepsherstelling.
Een vergeten groep van weerstanders zijn onze Duitse en Oostenrijkse antifascisten die zich aangesloten hebben bij de partizanen zowel in Frankrijk als België. Zij zullen er o.a. in slagen om ongeveer 40 000 leden van de Wehrmacht te overtuigen om de strijd te staken en over te lopen naar de geallieerden . In Frankrijk zullen ze erkend worden als onderdeel van "La Résistance". In de BRD zullen ze achteraf beschouwd worden als landverraders. Hen worden geen pensioenrechten of andere vergoedingen toegekend. In september 2019 zal de Bondsregering voor de eerste maal erkennen dat zij nog altijd aan ruim 2900 Belgen vergoedingen uitbetaald voor "diensten" die betrokkenen leverden aan het nazi regime...
De linkse ‘Beweging naar het Socialisme’ (MAS) won de Boliviaanse presidentsverkiezingen met een monsterscore. “Niemand zag dit aankomen”, zegt Boliviakenner David Verstockt.

In september kondigde Ryanair aan dat er in België ongeveer 100 banen werden bedreigd.

De positieve test van de Amerikaanse president fungeert als een realiteitscheck. Op minder dan een maand voor de verkiezingen moet hij terugvallen op zijn staat van dienst en zijn - fysiek en politiek - onvermogen om die te verdedigen.

Ondanks de aangekondigde investering in de Belgische spoorwegen, breekt Vivaldi niet met de Europese logica die aandringt op privatisering. Een gemiste kans, ten koste van de gebruikers en de kwaliteit van de dienstverlening.

De coronapandemie wint terrein. De ziekte kan vandaag beter behandeld worden, ze is beter gekend en er werden maatregelen getroffen. Er vallen dus minder doden. Maar dat betekent niet dat het virus weg is. Voor Leïla Belkhir vormt de toename van ziekenhuisopnames nu de grote uitdaging, want die zet de ziekenhuizen nog meer onder druk.

De federale regering wil een proefproject opstarten om de spoorwegen in ons land te liberaliseren.

“Wij hebben de beste jaren van ons leven aan Wibra gegeven en nu worden we als stront behandeld.” Het winkelpersoneel van winkelketen Wibra is boos. De directie lokt een faillissement uit voor een deel van haar winkels, om enkel verder te gaan met de meest winstgevende filialen.

De Duitse postmedewerkers hebben een belangrijke overwinning behaald: een loonsverhoging van 5%, gespreid over twee jaar.

Julia Salazar, de socialistische verkozene en activiste uit New York benadrukt dat de universele toegang tot de zorg vanda