75 jaar overwinning op het fascisme: de cruciale rol van het verzet

Optocht van partizanen in september 1944 (Foto CEGESOMA)
Optocht van partizanen in september 1944 (Foto CEGESOMA)

Commentaar toevoegen

Reacties

Een belangrijke aanvulling: ook onder de Antwerpse scheepsherstellers was een verzetsgroep actief. Zij organiseerde bijvoorbeeld Langzaamaan-acties bij het herstellen van nazi-oorlogsschepen, zij zou zelfs eens een boordkanon verdonkeremaand hebben. In hun atelier vervaardigden de scheepsherstellers kraaienpoten voor andere verzetsgroepen. De groep werd echter verklikt en op 14 juli 1943 werden 28 mannen op transport gezet naar Mauthausen. 23 van hen overleefden het concentratiekamp niet. Het Onafhankelijkheidsfront organiseert nog altijd jaarlijks rond die 14e juli een herdenking bij een monument op de terreinen van de scheepsherstelling.
Een vergeten groep van weerstanders zijn onze Duitse en Oostenrijkse antifascisten die zich aangesloten hebben bij de partizanen zowel in Frankrijk als België. Zij zullen er o.a. in slagen om ongeveer 40 000 leden van de Wehrmacht te overtuigen om de strijd te staken en over te lopen naar de geallieerden . In Frankrijk zullen ze erkend worden als onderdeel van "La Résistance". In de BRD zullen ze achteraf beschouwd worden als landverraders. Hen worden geen pensioenrechten of andere vergoedingen toegekend. In september 2019 zal de Bondsregering voor de eerste maal erkennen dat zij nog altijd aan ruim 2900 Belgen vergoedingen uitbetaald voor "diensten" die betrokkenen leverden aan het nazi regime...
"De varkens blijven groeien, de boeren blijven kweken", zo reageerde Jos Claeys, directeur van Westvlees, in april op vragen over het besmettingsgevaar in zijn bedrijf. Vandaag blijkt dat een derde van de mensen die in de versnijderij werken, positief testten. Uit getuigenissen van personeelsleden blijkt dat de werkomstandigheden aan de basis van de uitbraak liggen. Bovendien is Westvlees lang geen alleenstaand geval.
De directie van de groep Nissan-Renault kondigde in mei de sluiting van de fabriek in Barcelona aan, maar het personeel en de vakbonden sleepten een akkoord uit de brand om de 3.000 banen te redden. Eens te meer het bewijs dat strijd loont, zelfs in tijden van pandemie.
Drie rijke speculanten hebben een ware financiële hold-up gepleegd op de rug van 1.400 werknemers. Vandaag zijn de drie miljonairs. Maar 1.400 mensen zijn hun job kwijt. Deze oplichting mag niet ongestraft blijven.
De tweede coronagolf is een feit. En de situatie is ernstig, maar er is geen reden tot paniek, zegt Anne Delespaul van Geneeskunde voor het Volk. Al moeten enkele punten wel dringend beter.
Het voorjaar van 2020 was in ons land ongewoon warm en droog. Sommige mensen zullen daar blij mee zijn. Maar niet de boeren, die het risico lopen tot 50% van hun gewassen te verliezen. Of de gezinnen die het gevaar lopen zonder drinkwater te vallen. Toch valt er in België het hele jaar door genoeg regen. Hoe leg je dat uit en vooral, welke oplossingen zijn er?

6 augustus 1945. Een bom ontploft en doodt 140.000 mensen.

In het havengebied van Beiroet (hoofdstad van Libanon) vonden krachtige explosies plaats die veel gebouwen in de omgeving verwoestten. Volgens overheidsbronnen was ammoniumnitraat (een reukloos wit zout, zoals in veel meststoffen) de reden voor de explosie. Viva Salud, een Belgische NGO, roept op tot solidariteit.

Uitzonderlijke tijden vragen uitzonderlijke maatregelen. De coronacrisis maakt straffe maatregelen noodzakelijk. Toch maakt Karin Verelst, vorser aan de VUB, zich zorgen. In een massaal gedeeld opiniestuk op de website van de VRT zette ze samen met advocaat Jan De Groote haar bezwaren uiteen. Volgens haar vormen maatregelen zoals een een avondklok een precedent dat onze grondrechten in gevaar zou kunnen brengen.  Een interview.

31 juli 2020 viel het gevreesde verdict: Brantano wordt door het moederbedrijf FNG failliet verklaard. Alle winkels in Vlaanderen blijven de volgende dag gesloten. Initiatief van het personeel en hun vakbonden. Drie dagen later sluiten de andere winkels de deuren. Een gesprek met de werknemers voor wie dit faillissement allesbehalve onvermijdelijk is.

Negen jaar na de oorlog in Libië, geleid door de NAVO-landen met deelname van het Belgische leger, is de situatie in het S