75 jaar later, een nieuwe beslissende strijd voor de sociale zekerheid

 

Commentaar toevoegen

Reacties

Heb 42 jaren gedaan in de industrie als onderhoudstechnieker . RUG EN KNIEEN KAPOT, moet nog 1 jaar voor vervroegd pensioen en krijg dan 1380 euro . Bedankt heren politici . Ik zou heel graag eens in een programma zoals de zevende dag eens met die heren die de verkiezingen verliezen maar toch het land willen besturen graag eens in discussie gaan .
Ja, je bent zeker niet de enige die daar eens bij die "salonsocialisten" in de zevende dag zou willen zitten. En ik zou geen spiekbriefjes nodig hebben om eens goed mijn gedacht te zeggen. Waar zijn de echte "SOSSEN" van vroeger naartoe?? In een vergeetput beland?? Geef mij inderdaad maar iemand zoals toentertijd Achilles van Acker, de grondlegger van de Sociale Zekerheid. Hij was een "stadsgenoot" van mij, want ook oorspronkelijk van Brugge. Maar dit heeft er nu niets mee te maken. Nog steeds fier op wat hij allemaal uit de grond gestampt heeft voor ons, gewone werkmensen... Voor hem hadden wij NIETS. Een loontje, juist genoeg om niet te creperen, geen ziektedagen, geen verlofdagen, en ga zo maar door!! Wanneer staat er nog eens iemand op om ervoor te zorgen dat wij deze "voordelen" niet verliezen (wat nu wel al bezig is, maar het is zo slinks in mekaar gestoken, dat de meeste mensen er niet over struikelen - zoals 's zondags werken in de winkels tijdens eindejaarsperiode, solden, enz...) Wij gaan er zienderogen op achteruit voor wat ons familiaal leven betreft, echte vriendschappen met regelmatig samen bijeenkomen, enz... En dat ligt niet alleen aan de social media, de T.V., en nog zoveel meer "onschuldige zaken" die ze erbij sleuren. Neen !!! We worden zodanig uitgebuit door onze bazen dat we ons voor 180 % moeten inzetten, anders C4... Dus 's avonds : thuis in de zetel hangen en in slaap vallen. Ook tijdens het W.E. hebben we veel tijd nodig om terug op adem te komen. Dus gezellige familie bijeenkomsten, boswandelingen, en andere betaalbare ontspanningen zijn tegenwoordig zo goed als onbestaande. Straks hebben we allemaal een iPhone of smartphone nodig om toch nog eens tijdens de middagpauze eens met onze partner of onze kids te klappen....

De Liberty Group dook op uit het niets en werd in een paar jaar tijd een industriële reus. Overal in de wereld kocht hij fabrieken op. Die zijn nu in de handen van één man: Sanjeev Gupta. Duistere rekeningen en gebroken beloften: vertegenwoordigers van de werknemers luiden de alarmbel. Ze maken zich ernstig zorgen over de toekomst van de vestigingen.

Als het van het voorbereidend advies van het Europees Hof van Justitie afhangt, komt er binnenkort een zeer liberaal arres

De mensen in de zorg zitten erdoor. De voorbije zomer hadden ze nauwelijks de tijd om op adem te komen na die uitputtende eerste coronagolf. En tot vandaag blijft het wurgende personeelstekort bestaan. De woede is groot.
De mensen met een essentieel beroep, die onze samenleving doen draaien, verdienen tot een derde minder dan het gemiddelde loon. Na het applaus is het tijd om na te denken over de lonen van de vrouwen en mannen die tijdens de crisis in de frontlinie stonden.

“Een samenleving die groeit in rijkdom zonder de armoede te laten afnemen, moet verrot zijn tot in haar diepste kern.” PVDA-voorzitter Peter Mertens noteert dit citaat van Karl Marx in zijn jongste boek Ze zijn ons vergeten. Twee recente rapporten van Oxfam tonen aan hoe actueel deze uitspraak nog steeds is. De coronacrisis maakt de gapende kloof tussen arm en rijk nog veel dieper.

De zaak Chovanec is geen alleenstaand geval maar toont een dieperliggende probleem in de top van het staatsapparaat. Er zijn dringend nieuwe politiehervormingen en meer democratische controle op de politie nodig.

Sinds begin september verschijnen steeds meer open brieven met kritiek op de coronamaatregelen. Het is niet altijd makkelijk om te weten welke kritiek al dan niet gerechtvaardigd is. Sommige critici minimaliseren het gevaar van het virus en vinden dat we het beter kunnen laten circuleren. Dat verhaal is toch niet zonder gevaar. Een opiniebijdrage van Wim De Ceukelaire, directeur van de ngo Viva Salud.

Op 7 september hervat het proces tegen Julian Assange in Londen.

Twee maand voor de stembusslag vergiftigt Donald Trump verder het klimaat. In de peilingen wordt hij nog altijd door Joe Biden voorbij gestoken. Hij hoopt nu baat te hebben bij het geweld.

In de fabriek van AB Inbev in Jupille werden 10 coronabesmettingen vastgesteld.