75 jaar later, een nieuwe beslissende strijd voor de sociale zekerheid

 

Commentaar toevoegen

Reacties

Heb 42 jaren gedaan in de industrie als onderhoudstechnieker . RUG EN KNIEEN KAPOT, moet nog 1 jaar voor vervroegd pensioen en krijg dan 1380 euro . Bedankt heren politici . Ik zou heel graag eens in een programma zoals de zevende dag eens met die heren die de verkiezingen verliezen maar toch het land willen besturen graag eens in discussie gaan .
Ja, je bent zeker niet de enige die daar eens bij die "salonsocialisten" in de zevende dag zou willen zitten. En ik zou geen spiekbriefjes nodig hebben om eens goed mijn gedacht te zeggen. Waar zijn de echte "SOSSEN" van vroeger naartoe?? In een vergeetput beland?? Geef mij inderdaad maar iemand zoals toentertijd Achilles van Acker, de grondlegger van de Sociale Zekerheid. Hij was een "stadsgenoot" van mij, want ook oorspronkelijk van Brugge. Maar dit heeft er nu niets mee te maken. Nog steeds fier op wat hij allemaal uit de grond gestampt heeft voor ons, gewone werkmensen... Voor hem hadden wij NIETS. Een loontje, juist genoeg om niet te creperen, geen ziektedagen, geen verlofdagen, en ga zo maar door!! Wanneer staat er nog eens iemand op om ervoor te zorgen dat wij deze "voordelen" niet verliezen (wat nu wel al bezig is, maar het is zo slinks in mekaar gestoken, dat de meeste mensen er niet over struikelen - zoals 's zondags werken in de winkels tijdens eindejaarsperiode, solden, enz...) Wij gaan er zienderogen op achteruit voor wat ons familiaal leven betreft, echte vriendschappen met regelmatig samen bijeenkomen, enz... En dat ligt niet alleen aan de social media, de T.V., en nog zoveel meer "onschuldige zaken" die ze erbij sleuren. Neen !!! We worden zodanig uitgebuit door onze bazen dat we ons voor 180 % moeten inzetten, anders C4... Dus 's avonds : thuis in de zetel hangen en in slaap vallen. Ook tijdens het W.E. hebben we veel tijd nodig om terug op adem te komen. Dus gezellige familie bijeenkomsten, boswandelingen, en andere betaalbare ontspanningen zijn tegenwoordig zo goed als onbestaande. Straks hebben we allemaal een iPhone of smartphone nodig om toch nog eens tijdens de middagpauze eens met onze partner of onze kids te klappen....

Werknemers die in quarantaine moeten, verliezen een aanzienlijk deel van hun loon. Dat brengt veel mensen in moeilijkheden en leidt tot onnodige risico's. Werknemers en vakbonden willen dan ook dat quarantaine niet langer leidt tot loonverlies. Bij koerierdienst UPS en brouwer AB InBev behaalden ze alvast een belangrijke overwinning.

In de strijd tegen het coronavirus is er een zware taak weggelegd voor de mensen in de gezondheidssector. Zij staan als het ware in de vuurlinie en geven dag in dag uit alles wat ze hebben om de crisis te bekampen. Spoedarts Natalie Eggermont noteert een aantal van haar ervaringen.

In de nacht van 17 op 18 mei 2018 werd op een snelweg in Henegouwen een kind gedood met een politiekogel in het hoofd. Haar naam was Mawda Shawri, twee jaar oud. Het proces hierover begint op 23 november 2020. Maar er blijven nog veel grijze zones. De strijd voor waarheid en gerechtigheid gaat door.

Christophe Convent, secretaris-generaal van de mediagroep DPG Media, doet in zijn essay Pleidooi voor een Politieke Renovatie (uitgegeven bij de rechtse denktank Itinera) voorstellen om de spelregels van onze democratie te herzien. Maar in plaats van de democratie te versterken, zullen zijn voorstellen haar alleen ondergraven, met als doel de vrije markt aan elke controle te onttrekken.

Donald Trump stelt zich graag voor als kampioen van de Amerikaanse werkende klasse, die het opneemt tegen het establishment en breekt met het interventionisme van de VS in de wereld. Niets is echter minder waar.

De kaartjes op de toog van het onthaal bieden een troosteloos beeld. De voorbije 1,5 week hebben we op onze dokterspraktijk 8 patiënten moeten loslaten. Woorden van troost en onze oprechte deelneming persoonlijk ondertekend door alle teamleden wachten op aflevering aan de getroffen families.
In volle pandemie hollen veel huishoudhulpen nog steeds van de ene job naar de andere. Daarbij zetten ze hun gezondheid en die van hun dierbaren op het spel. Het is dat of een deel van hun inkomen verliezen. Voor Laeticia en Erika, twee jonge huishoudhulpen moet de sector stilgelegd worden, met loonbehoud. “We verdienen respect, en niet alleen tijdens de pandemie.”

Joe Biden won de verkiezingen door een brede anti-Trump coalitie te vormen, gaande van de ondersteuning van enkele gematig

Bij parkeerbedrijf Interparking werd enkele weken terug bekend gemaakt dat in België 95 jobs moeten verdwijnen. Terwijl het bedrijf al jaren grote winsten boekt, wil de directie van de coronacrisis gebruik maken om mensen te ontslaan.

Vivaldi slaat zich op de borst: de aanpak van geweld tegen vrouwen zal een prioriteit worden. Nu de gezondheidscrisis opnieuw hevig oplaait, breekt meteen het moment van de waarheid aan. Want deze pandemie gaat samen met een verborgen crisis van geweld tegen vrouwen en kinderen.