75 jaar later, een nieuwe beslissende strijd voor de sociale zekerheid

 

Commentaar toevoegen

Reacties

Heb 42 jaren gedaan in de industrie als onderhoudstechnieker . RUG EN KNIEEN KAPOT, moet nog 1 jaar voor vervroegd pensioen en krijg dan 1380 euro . Bedankt heren politici . Ik zou heel graag eens in een programma zoals de zevende dag eens met die heren die de verkiezingen verliezen maar toch het land willen besturen graag eens in discussie gaan .
Ja, je bent zeker niet de enige die daar eens bij die "salonsocialisten" in de zevende dag zou willen zitten. En ik zou geen spiekbriefjes nodig hebben om eens goed mijn gedacht te zeggen. Waar zijn de echte "SOSSEN" van vroeger naartoe?? In een vergeetput beland?? Geef mij inderdaad maar iemand zoals toentertijd Achilles van Acker, de grondlegger van de Sociale Zekerheid. Hij was een "stadsgenoot" van mij, want ook oorspronkelijk van Brugge. Maar dit heeft er nu niets mee te maken. Nog steeds fier op wat hij allemaal uit de grond gestampt heeft voor ons, gewone werkmensen... Voor hem hadden wij NIETS. Een loontje, juist genoeg om niet te creperen, geen ziektedagen, geen verlofdagen, en ga zo maar door!! Wanneer staat er nog eens iemand op om ervoor te zorgen dat wij deze "voordelen" niet verliezen (wat nu wel al bezig is, maar het is zo slinks in mekaar gestoken, dat de meeste mensen er niet over struikelen - zoals 's zondags werken in de winkels tijdens eindejaarsperiode, solden, enz...) Wij gaan er zienderogen op achteruit voor wat ons familiaal leven betreft, echte vriendschappen met regelmatig samen bijeenkomen, enz... En dat ligt niet alleen aan de social media, de T.V., en nog zoveel meer "onschuldige zaken" die ze erbij sleuren. Neen !!! We worden zodanig uitgebuit door onze bazen dat we ons voor 180 % moeten inzetten, anders C4... Dus 's avonds : thuis in de zetel hangen en in slaap vallen. Ook tijdens het W.E. hebben we veel tijd nodig om terug op adem te komen. Dus gezellige familie bijeenkomsten, boswandelingen, en andere betaalbare ontspanningen zijn tegenwoordig zo goed als onbestaande. Straks hebben we allemaal een iPhone of smartphone nodig om toch nog eens tijdens de middagpauze eens met onze partner of onze kids te klappen....
Dokter Nathalie, huisarts bij Geneeskunde voor het Volk in Genk, testte zelf positief op het coronavirus. Het gaat nu beter met haar en via de telefoon helpt ze ondertussen gewoon mee met consultaties.

Elke dag maakt Solidair een selectie van nieuwsberichten uit de internationale pers.

De strijd tegen de coronapandemie wordt vaak vergeleken met een oorlog. De omvang van de uitdaging is inderdaad enorm. Maar wie naar het front trekt, kan maar beter alert, weerbaar en goed uitgerust zijn, en niet op voorhand al uitgeput. Onze westerse gezondheidszorg heeft al tientallen jaren te kampen met bezuinigingen en privatiseringen. Onze economie hing al in de touwen toen ze er deze onvoorziene uppercut bovenop kreeg. Na de crisis van 2008, moeten we uit deze coronacrisis echte conclusies trekken en ons systeem drastisch omgooien. Dat is cruciaal voor onze gezondheid, voor onze sociale toekomst, en voor het klimaat.

In de lijst van al die helden die ons door coronatijden helpen zijn niet van de minsten: het personeel in supermarkten. Ze zijn slecht betaald, werken flexibele uren, maar in de eerst dagen kregen ze wel een stormloop over zich heen. En ook nu blijven ze zorgen voor zekerheid van alle levensnoodzakelijke producten in moeilijke omstandigheden. Een interview met Dylan Van Looy, BBTK afgevaardigde bij Lidl.

Elke dag maakt Solidair een selectie van nieuwsberichten uit de internationale pers. De stand van zaken over het aantal slachtoffers, maar ook over hoe de werkende klasse strijdt tegen het establishment dat de winst laat primeren op gezondheid.

Allianties in tijden van de coronapandemie: de klimaatbeweging Fridays for Future is solidair met zorgverleners en buschauffeurs. Een gesprek met Tom Patzelt, woordvoerder van Fridays for Future in Berlijn.

Afscheid van Dirk Van Duppen | Een leven lang geëngageerd dokter voor het volk