75 jaar later, een nieuwe beslissende strijd voor de sociale zekerheid

 

Commentaar toevoegen

Reacties

Heb 42 jaren gedaan in de industrie als onderhoudstechnieker . RUG EN KNIEEN KAPOT, moet nog 1 jaar voor vervroegd pensioen en krijg dan 1380 euro . Bedankt heren politici . Ik zou heel graag eens in een programma zoals de zevende dag eens met die heren die de verkiezingen verliezen maar toch het land willen besturen graag eens in discussie gaan .
Ja, je bent zeker niet de enige die daar eens bij die "salonsocialisten" in de zevende dag zou willen zitten. En ik zou geen spiekbriefjes nodig hebben om eens goed mijn gedacht te zeggen. Waar zijn de echte "SOSSEN" van vroeger naartoe?? In een vergeetput beland?? Geef mij inderdaad maar iemand zoals toentertijd Achilles van Acker, de grondlegger van de Sociale Zekerheid. Hij was een "stadsgenoot" van mij, want ook oorspronkelijk van Brugge. Maar dit heeft er nu niets mee te maken. Nog steeds fier op wat hij allemaal uit de grond gestampt heeft voor ons, gewone werkmensen... Voor hem hadden wij NIETS. Een loontje, juist genoeg om niet te creperen, geen ziektedagen, geen verlofdagen, en ga zo maar door!! Wanneer staat er nog eens iemand op om ervoor te zorgen dat wij deze "voordelen" niet verliezen (wat nu wel al bezig is, maar het is zo slinks in mekaar gestoken, dat de meeste mensen er niet over struikelen - zoals 's zondags werken in de winkels tijdens eindejaarsperiode, solden, enz...) Wij gaan er zienderogen op achteruit voor wat ons familiaal leven betreft, echte vriendschappen met regelmatig samen bijeenkomen, enz... En dat ligt niet alleen aan de social media, de T.V., en nog zoveel meer "onschuldige zaken" die ze erbij sleuren. Neen !!! We worden zodanig uitgebuit door onze bazen dat we ons voor 180 % moeten inzetten, anders C4... Dus 's avonds : thuis in de zetel hangen en in slaap vallen. Ook tijdens het W.E. hebben we veel tijd nodig om terug op adem te komen. Dus gezellige familie bijeenkomsten, boswandelingen, en andere betaalbare ontspanningen zijn tegenwoordig zo goed als onbestaande. Straks hebben we allemaal een iPhone of smartphone nodig om toch nog eens tijdens de middagpauze eens met onze partner of onze kids te klappen....

“Wie weet wat er echt schuilgaat achter de hoge muren van de gevangenissen in Sint-Gillis, Vorst en Berkendael? In december ging ik er naartoe en ik wil jullie graag vertellen wat ik daar geleerd heb.” Nabil Boukili, federaal volksvertegenwoordiger van de PVDA, brengt verslag uit over zijn bezoek aan drie Belgische gevangenissen.

14 juni kwamen er in Zwitserland 500.000 vrouwen en mannen op straat om gelijkheid tussen vrouwen en mannen te eisen. We blikken terug op de grootste sociale beweging in dit land sinds 1918.

In 2019 vierde het wereldwijd gekende kinderprogramma Sesamstraat zijn 50ste verjaardag. In de lage landen werd het een feestje in mineur. Net voor de zomer besliste de Nederlandse openbare omroep dat er geen nieuwe afleveringen meer gemaakt worden.

De berichten over de stiptheidscijfers en het aantal treingebruikers ogen erg positief. De NMBS vervoerde 253 miljoen reizigers en de stiptheid verbeterde van 87,2% in 2018 naar 90,4% in 2019. Maar die cijfers verhullen veel. Want nog altijd rijden veel treinen met vertraging en is er een nijpend tekort aan investeringen.

“Liberalisme is vrijheid”, zo horen we vaak uit de mond van de verdedigers van deze stroming. Het voorbeeld van Chili laat echter zien, hoe een school van rechtse economen een dictatuur gebruikte om het neoliberalisme op te leggen.

Bij het chemisch bedrijf Ineos Phenol zijn alle werknemers van de productie al meer dan een week in staking. Ze pikken het niet dat de directie hun personeelsafgevaardigde Chris De Wachter heeft ontslagen. Ze pikken sowieso het gedrag van directeur Hugo Piot niet. Hij gedraagt zich als een echte Trump, zeggen ze.

Een historisch regeerakkoord tussen de sociaaldemocratische PSOE van Pedro Sánchez en Unidas Podemos (UP) van Pablo Iglesias leidde op 7 januari tot een nieuwe regering in Spanje, met de steun van Catalaanse en Baskische regionalisten. Na jaren van toenemende nationalistische spanningen kan het linkse Unidas Podemos de strijd tegen bezuinigingen weer op de agenda zetten.

Nadat ze eerste regeerde met extreemrechts zetten de conservatieven (ÖVP, Oostenrijkse Volkspartij) hun asociale beleid voort, nu met de groenen. Op het menu: lagere vennootschapsbelastingen, meer macht voor verhuurders versus huurders en een stevig migratiebeleid. Dit alles overgoten met een groen laagje vernis. Interview met journalist Benjamin Opratko.

Ralia is 50 jaar. Ze werkt al 26 jaar bij Sodexo, waar ze ook vakbondsafgevaardigde is. Bij de volgende sociale verkiezingen zal ze weer kandidaat zijn op de lijsten van het ACV. Een portret.

Tussen 11 mei en 24 mei 2020 kiezen 1,8 miljoen arbeiders en bedienden op hun bedrijf of kantoor hun afgevaardigden in ondernemingsraad en veiligheidscomité. De sociale verkiezingen vinden om de vier jaar plaats, volgend jaar in 7.000 bedrijven. Ze zijn een hoogtepunt voor de democratie.