1886: de eerste grote arbeidersopstand in België

Der Streik (De staking), Robert Koehler, 1886.
Der Streik (De staking), Robert Koehler, 1886.

Commentaar toevoegen

Reacties

Dit artikel laat duidelijk zien hoe de arbeidersklasse in het verleden moeten strijden heeft met bloed en zelfs doden tot gevolg om vandaag als gewone arbeidersklasse toch enige bescherming en verworvenheden te genieten. En de strijd is nog niet gestreden,zeker nu er partijen zijn die ons sociaal systeem terug willen inperken met alle gevolgen vandien. Vele mensen zouden terug eens de geschiedenis moeten nagaan zodat iedereen een besef krijgt hoe belangrijk het is die verworvenheden te behouden en hoog in het vaandel te dragen. Een goede middenklasse is zeer noodzakelijk voor de maatschappij,die wil men nu terug muilkorven. Steeds meer superrijken en een groot aantal armen in de wereld is daar een groot bewijs van. Dus mensen wordt wakker of blijf wakker en laat u niet beïnvloeden door de praatjes van onze huidige coalitie waardoor we zouden moeten toegeven op onze sociale waarden.

6 augustus 1945. Een bom ontploft en doodt 140.000 mensen.

In het havengebied van Beiroet (hoofdstad van Libanon) vonden krachtige explosies plaats die veel gebouwen in de omgeving verwoestten. Volgens overheidsbronnen was ammoniumnitraat (een reukloos wit zout, zoals in veel meststoffen) de reden voor de explosie. Viva Salud, een Belgische NGO, roept op tot solidariteit.

Uitzonderlijke tijden vragen uitzonderlijke maatregelen. De coronacrisis maakt straffe maatregelen noodzakelijk. Toch maakt Karin Verelst, vorser aan de VUB, zich zorgen. In een massaal gedeeld opiniestuk op de website van de VRT zette ze samen met advocaat Jan De Groote haar bezwaren uiteen. Volgens haar vormen maatregelen zoals een een avondklok een precedent dat onze grondrechten in gevaar zou kunnen brengen.  Een interview.

31 juli 2020 viel het gevreesde verdict: Brantano wordt door het moederbedrijf FNG failliet verklaard. Alle winkels in Vlaanderen blijven de volgende dag gesloten. Initiatief van het personeel en hun vakbonden. Drie dagen later sluiten de andere winkels de deuren te. Een gesprek met de werknemers voor wie dit faillissement allesbehalve onvermijdelijk is.

Negen jaar na de oorlog in Libië, geleid door de NAVO-landen met deelname van het Belgische leger, is de situatie in het S

Sanda Dia werd gedood tijdens een doop van studentenclub Reuzegom. Anderhalf jaar na datum kregen de daders van de universiteit enkel 30 uur werkstraf en moesten ze een paper schrijven. Wat is de rol van elitaire studentenclubs zoals Reuzegom? Een niet zo fraaie duik in de onderwereld van de bovenwereld.

Politiegeweld is sinds de gefilmde dood van George Floyd weer actueel.

Op 30 juni ontving koning Filip een brief van Juliana Amato Lumumba, in naam van de familie Lumumba.

Het parlement stemde over een tekst die verschillende hervormingen in justitie bevat.

Verschillende instanties bevestigen dat tijdens en na de pandemie er zich een piek in de zelfmoordgevallen zou kunnen voor