Solidariteitsfestival ManiFiesta brengt drie dagen lang 19.000 mensen samen in Bredene

Foto Solidair
Foto Solidair
Thema's
ManiFiesta

Commentaar toevoegen

Reacties

Een ongelooflijk en hardverwarmend succes. voor ierdereen die gelooft in een andere economie en in elementaire rechtvaardigheid.
Mijn bemerkingen bij een deel van het artikel ; vastgoedfietstocht Projectontwikkelaars zorgen voor TORENHOGE woonkosten NVA: Niet Van Antwerpen Niet Voor Antwerpen Als laatste fietsen we naar het Harmoniepark. Hetzelfde stadsbestuur wou van een voetbalveldje bouwgrond maken. De buurt schoot in actie en ging zelfs tot bij de Raad van State, die hen gelijk gaf. Bye bye bouwgrond, leve een nieuw grasgroen voetbalveldje en als kers op de taart ook nog het oude koetshuis ter beschikking van de bewonersvereniging. Protest loont. Als onze vastgoedfietstocht een ding duidelijk maakte, is het wel dat dit stadsbestuur op maat van de projectontwikkelaars werkt. De bewoners worden bekeken als een last terwijl zowel de mensen van de Tolhuisgroep als van Tivoli2018 nadenken over de noden die er in hun buurt zijn zoals extra woningen, bijkomende scholen en kinderopvang. Projectontwikkelaars zijn nodig maar moeten niet mee aan het bureau van de schepen zitten. Een stad op mensenmaat maak je in de eerste plaats voor en in samenspraak met haar inwoners.
Het festival was dit jaar weer een formidabele belevenis maar als ik de fotos hier op het net wilde bekijken voelde ik me 'geflickt'. Aangezien ik noch de wil, noch de middelen heb om om de zoveel jaar mijn computer te vernieuwen, en zodanig mijn browser niet sterk genoeg meer is (thank you Bill Gates),kon ik de fotos niet bekijken. Zou het geen goed idee zijn om daar rekening mee te houden?
Dilma Rousseff, de voormalige presidente van Brazilië, is te gast op ManiFiesta. Ze komt er op meerdere momenten spreken over de heropleving van de linkse golf in Latijns-Amerika en de globale strijd tegen extreemrechts. Mario Franssen, directeur van ManiFiesta, en Marc Botenga, PVDA-Europarlementslid, nodigden haar alvast uit voor een persconferentie in het Europees Parlement.

Niemand die er nog aan twijfelt: het gaat bergaf met de wereldeconomie. De conjunctuur laat het afweten, er wordt zelfs gevreesd voor een nieuwe krach. Alle indicatoren staan op rood.

Op 20 september schiet de klimaatbeweging weer in actie met een nieuwe Global Strike. Maandenlang is er actie gevoerd voor het klimaat, maar de traditionele partijen blijven doof voor de oproep van klimatologen en de honderdduizenden mensen die zich gemobiliseerd hebben. In Vlaanderen wil Bart De Wever niets over een ambitieus klimaatbeleid horen. In Brussel en in Wallonië blijft men zich wentelen in de illusie van het groene kapitalisme.

De 84ste editie van het Fête de l’Humanité, de grote zus van ManiFiesta, had plaats onder een stralende zon en was een enorm succes: debatten, concerten en veel goede wil om de wereld te verbeteren. Een overheerlijk voorsmaakje op ons eigen feest dit weekend: ManiFiesta. Natuurlijk was Solidair aanwezig. Een verslag.

Niemand die er nog aan twijfelt: het gaat bergaf met de wereldeconomie. De conjunctuur laat het afweten, er wordt zelfs gevreesd voor een nieuwe krach. Ook als het zo’n vaart niet loopt, zullen we het voelen. Alle indicatoren staan op rood.

Dilma Rousseff was president van 2011 tot 2016, toen ze door een staatsgreep werd afgezet. Haar voorganger, Lula zit in de gevangenis na een belachelijk proces onder leiding van een rechter die nu minister van Justitie is, dankzij de extreemrechtse president Jair Bolsonaro. Wat hebben de twee progressieve voormalige presidenten dan wel uitgespookt? Ze voerden een progressief beleid ... Dilma Rousseff is op ManiFiesta van 21 en 22 september.
Op 16 september gaat het proces over de treinramp in Buizingen van start, meer dan negen jaar na de feiten. Het moet uitwijzen wie verantwoordelijk was voor het op een na grootste spoorongeval in de Belgische geschiedenis. Dat is niet alleen belangrijk voor de slachtoffers, maar ook voor de veiligheid van alle treinreizigers.
Je collega ontvoerd, je buurjongen vermeend drugdealer en vermoord, je vriendin vals beschuldigd van terrorisme en gearresteerd. Wat doe je dan? In je schelp kruipen of met nog grotere overtuiging het verzet organiseren? We vroegen het Elmer Labog, ‘Ka Bong’, voorzitter van de militante Filipijnse vakbond KMU, voluit Kilusang Mayo Uno. Op ManiFiesta spreekt hij samen met ACV-voorzitter Marc Leemans over de kracht van internationale solidariteit.
Feestelijk, zonnig, geëngageerd en feministisch: Amparanoia is de ideale cocktail voor ManiFiesta. Komende uit Spanje, jongleert de groep met mestizo, ska, reggae en rock. Hun grootste kracht? Zangeres-gitariste Amparo Sanchez, die nog met Manu Chao op het podium stond. Een interview.

De drukpersen van Corelio Printing, de vroegere drukkerij Het Volk, in Erpe-Mere werden donderdag in de vooravond stilgele