Solidariteitsfestival ManiFiesta brengt drie dagen lang 19.000 mensen samen in Bredene

Foto Solidair
Foto Solidair
Thema's
ManiFiesta

Commentaar toevoegen

Reacties

Een ongelooflijk en hardverwarmend succes. voor ierdereen die gelooft in een andere economie en in elementaire rechtvaardigheid.
Mijn bemerkingen bij een deel van het artikel ; vastgoedfietstocht Projectontwikkelaars zorgen voor TORENHOGE woonkosten NVA: Niet Van Antwerpen Niet Voor Antwerpen Als laatste fietsen we naar het Harmoniepark. Hetzelfde stadsbestuur wou van een voetbalveldje bouwgrond maken. De buurt schoot in actie en ging zelfs tot bij de Raad van State, die hen gelijk gaf. Bye bye bouwgrond, leve een nieuw grasgroen voetbalveldje en als kers op de taart ook nog het oude koetshuis ter beschikking van de bewonersvereniging. Protest loont. Als onze vastgoedfietstocht een ding duidelijk maakte, is het wel dat dit stadsbestuur op maat van de projectontwikkelaars werkt. De bewoners worden bekeken als een last terwijl zowel de mensen van de Tolhuisgroep als van Tivoli2018 nadenken over de noden die er in hun buurt zijn zoals extra woningen, bijkomende scholen en kinderopvang. Projectontwikkelaars zijn nodig maar moeten niet mee aan het bureau van de schepen zitten. Een stad op mensenmaat maak je in de eerste plaats voor en in samenspraak met haar inwoners.
Het festival was dit jaar weer een formidabele belevenis maar als ik de fotos hier op het net wilde bekijken voelde ik me 'geflickt'. Aangezien ik noch de wil, noch de middelen heb om om de zoveel jaar mijn computer te vernieuwen, en zodanig mijn browser niet sterk genoeg meer is (thank you Bill Gates),kon ik de fotos niet bekijken. Zou het geen goed idee zijn om daar rekening mee te houden?

“Heel wat vrouwen zitten in onbevredigende relaties. En als je niet weg kan, omdat je economisch afhankelijk ben van je partner, is dat voor niemand aangenaam.” Kristen Ghodsee praat in haar pas verschenen boek Waarom vrouwen betere seks hebben onder het socialisme over de verworvenheden die Oost-Europese vrouwen hadden onder het socialisme. Van gelijke kansen op de arbeidsmarkt tot gratis crèches en overheden die mannen aanmoedigen hun deel van het huishoudelijk werk te doen.

“Wie weet wat er echt schuilgaat achter de hoge muren van de gevangenissen in Sint-Gillis, Vorst en Berkendael? In december ging ik er naartoe en ik wil jullie graag vertellen wat ik daar geleerd heb.” Nabil Boukili, federaal volksvertegenwoordiger van de PVDA, brengt verslag uit over zijn bezoek aan drie Belgische gevangenissen.

14 juni kwamen er in Zwitserland 500.000 vrouwen en mannen op straat om gelijkheid tussen vrouwen en mannen te eisen. We blikken terug op de grootste sociale beweging in dit land sinds 1918.

In 2019 vierde het wereldwijd gekende kinderprogramma Sesamstraat zijn 50ste verjaardag. In de lage landen werd het een feestje in mineur. Net voor de zomer besliste de Nederlandse openbare omroep dat er geen nieuwe afleveringen meer gemaakt worden.

De berichten over de stiptheidscijfers en het aantal treingebruikers ogen erg positief. De NMBS vervoerde 253 miljoen reizigers en de stiptheid verbeterde van 87,2% in 2018 naar 90,4% in 2019. Maar die cijfers verhullen veel. Want nog altijd rijden veel treinen met vertraging en is er een nijpend tekort aan investeringen.

“Liberalisme is vrijheid”, zo horen we vaak uit de mond van de verdedigers van deze stroming. Het voorbeeld van Chili laat echter zien, hoe een school van rechtse economen een dictatuur gebruikte om het neoliberalisme op te leggen.

Bij het chemisch bedrijf Ineos Phenol zijn alle werknemers van de productie al meer dan een week in staking. Ze pikken het niet dat de directie hun personeelsafgevaardigde Chris De Wachter heeft ontslagen. Ze pikken sowieso het gedrag van directeur Hugo Piot niet. Hij gedraagt zich als een echte Trump, zeggen ze.

Een historisch regeerakkoord tussen de sociaaldemocratische PSOE van Pedro Sánchez en Unidas Podemos (UP) van Pablo Iglesias leidde op 7 januari tot een nieuwe regering in Spanje, met de steun van Catalaanse en Baskische regionalisten. Na jaren van toenemende nationalistische spanningen kan het linkse Unidas Podemos de strijd tegen bezuinigingen weer op de agenda zetten.

Nadat ze eerste regeerde met extreemrechts zetten de conservatieven (ÖVP, Oostenrijkse Volkspartij) hun asociale beleid voort, nu met de groenen. Op het menu: lagere vennootschapsbelastingen, meer macht voor verhuurders versus huurders en een stevig migratiebeleid. Dit alles overgoten met een groen laagje vernis. Interview met journalist Benjamin Opratko.

Ralia is 50 jaar. Ze werkt al 26 jaar bij Sodexo, waar ze ook vakbondsafgevaardigde is. Bij de volgende sociale verkiezingen zal ze weer kandidaat zijn op de lijsten van het ACV. Een portret.