Solidariteitsfestival ManiFiesta brengt drie dagen lang 19.000 mensen samen in Bredene

Foto Solidair
Foto Solidair
Thema's
ManiFiesta

Commentaar toevoegen

Reacties

Een ongelooflijk en hardverwarmend succes. voor ierdereen die gelooft in een andere economie en in elementaire rechtvaardigheid.
Mijn bemerkingen bij een deel van het artikel ; vastgoedfietstocht Projectontwikkelaars zorgen voor TORENHOGE woonkosten NVA: Niet Van Antwerpen Niet Voor Antwerpen Als laatste fietsen we naar het Harmoniepark. Hetzelfde stadsbestuur wou van een voetbalveldje bouwgrond maken. De buurt schoot in actie en ging zelfs tot bij de Raad van State, die hen gelijk gaf. Bye bye bouwgrond, leve een nieuw grasgroen voetbalveldje en als kers op de taart ook nog het oude koetshuis ter beschikking van de bewonersvereniging. Protest loont. Als onze vastgoedfietstocht een ding duidelijk maakte, is het wel dat dit stadsbestuur op maat van de projectontwikkelaars werkt. De bewoners worden bekeken als een last terwijl zowel de mensen van de Tolhuisgroep als van Tivoli2018 nadenken over de noden die er in hun buurt zijn zoals extra woningen, bijkomende scholen en kinderopvang. Projectontwikkelaars zijn nodig maar moeten niet mee aan het bureau van de schepen zitten. Een stad op mensenmaat maak je in de eerste plaats voor en in samenspraak met haar inwoners.
Het festival was dit jaar weer een formidabele belevenis maar als ik de fotos hier op het net wilde bekijken voelde ik me 'geflickt'. Aangezien ik noch de wil, noch de middelen heb om om de zoveel jaar mijn computer te vernieuwen, en zodanig mijn browser niet sterk genoeg meer is (thank you Bill Gates),kon ik de fotos niet bekijken. Zou het geen goed idee zijn om daar rekening mee te houden?

Voor Anne-Emmanuelle Bourgaux, een gepassioneerde grondwetspecialiste met een passie, was het algemeen stemrecht een funda

Ruim zeshonderd kunstenaars uit diverse disciplines trokken vanochtend van station Brussel Centraal naar het Vlaams Parlement. Daar stelde de Vlaamse Minister-President zijn fel betwiste cultuurnota voor. “Cultuur is solidair”, klonk het eensgezind. De sector verbindt zijn strijd uitdrukkelijk aan die van alle sectoren die door de besparingswoede worden getroffen.

Tweeduizend mensen uit de cultuursector verzamelden gisteren in de Brusselse Beursschouwburg. Op initiatief van State of the Arts werd overlegd over mogelijke antwoorden op de drastische besparingen die de regering Jambon aan de cultuursector oplegt.

“Wij vragen geen wonderen en al helemaal niet meer loon, we vragen gewoon dat onze job van chauffeur weer aangenaam wordt”, zo vat een chauffeur/vakbondsman van de stelplaats Grimbergen het probleem bij De Lijn samen. Hij is er zeker van dat de staking van morgen woensdag in heel Vlaanderen een succes wordt. “Elke chauffeur zal het je vertellen: er moet nu dringend iets gebeuren of het gaat helemaal ontploffen.”

Begin oktober begon in Chili een protestbeweging tegen de verhoging van de prijzen van het openbaar vervoer in de hoofdstad Santiago. Op 28 oktober haalden de actievoerders hun slag thuis: de aangekondigde prijsverhoging gaat niet door. Maar dat is niet het enige gevolg van de beweging.

Evo Morales, huidig president van Bolivia, werd op zondag 10 november gedwongen om af te treden, door een staatsgreep. Geconfronteerd met straatgeweld en muiterij van de politie had hij de keuze tussen verder escalerend conflict of ontslag. Maar wat is de echte inzet van deze staatsgreep?

De vakbonden bij de VRT komen in verzet en roepen iedereen die de democratie wil verdedigen op om zich daarbij aan te sluiten.

Overzicht van de inhoud van ons november-decembernummer. Met een abonnement lees je deze artikels niet alleen sneller, je krijgt er ook nog foto's, tekeningen en heel wat extra berichten bovenop.

In Chicago zijn de leerkrachten en het onderwijspersoneel, samen 35.000 mensen, voor de tweede keer in zeven jaar in staking. Opnieuw is de lerarenvakbond de motor van een sociale beweging. De stakers zijn het niet eens met het sinds lang gehanteerde principe dat vakbonden alleen eisen mogen stellen rond arbeidsomstandigheden, loon en vergoedingen.

Het Deense model is voor een aantal Vlaamse politici een voorbeeld. Verschillende maatregelen van de recent gevormde Vlaamse regering zijn er door geïnspireerd. Theo Francken en het Vlaams Belang lopen er mee te koop en zelfs sommige sp.a'ers zien er wel iets in, in navolging van de Deense sociaaldemocraten. Sommigen zien het zelfs als een inspiratiebron voor een federale regering met N-VA en socialisten. Reden te meer om dat “model” eens onder de loep te nemen.