Interview Stephan Vanfleteren | Fotograaf van de onzichtbaren
Stephan Vanfleteren. Ik was gepakt toen ik die VW-arbeider daar zo zag staan. Je moet weten: dat was geen beeld van een paar seconden, hij stond daar al een tijdje, en was stilaan door het lint aan het gaan. Ik wilde op een of andere manier iets zeggen tegen die man. Hem een schouderklopje geven, of zo. Niet dat zoiets het verschil maakt, maar ik had echt te doen met die kerel. Een wenende man die, bijna op z’n knieën, temidden zijn vrienden, uitschreeuwt: ‘ma famillie, ma maison, j’ai tout perdu…’ Ik krijg het er nog koud van. (Foto Stephan Vanfleteren)
Arizona wil in 2026 bijna 180.000 werkzoekenden uitsluiten van de werkloosheidsvergoeding. En dat is nog maar een eerste golf. Dit zal de meerderheid van de werkende klasse hard treffen, want het uiteindelijke doel is om de lonen te drukken. Twee experts leggen uit hoe dat in zijn werk gaat.
Zeventig jaar geleden werd in Bandung de kiem gelegd voor een nieuwe wereldorde. In de voormalige koloniale feestzaal Sociëteit Concordia verzamelden leiders uit Azië en Afrika om samen een vuist te maken tegen imperialisme en overheersing. Het gebouw – met een bordje “Verboden voor honden en inlanders” aan de deur - waar ooit Nederlandse officieren, zakenmensen en hoogwaardigheidsbekleders hun koloniale macht vierden, werd het toneel van de Bandungconferentie, een mijlpaal in de strijd voor onafhankelijkheid en zelfbeschikking. Wat begon als een bolwerk van koloniale arrogantie, werd een symbool van bevrijding.