De woonzorgcentra : hoeveel is een leven waard voor onze regeringen? | Coronadebatten

Commentaar toevoegen

Reacties

9. In de buurt van Bergamo, de Italiaanse stad die het zwaarst getroffen is door deze pandemie, heeft de gemeente Nembro, met een bevolking van bijna 12.000 inwoners, officieel 31 sterfgevallen geregistreerd die worden toegeschreven aan Covid-19. Uit de overlijdensregisters van de voorgaande jaren bleek echter dat het aantal sterfgevallen rond de 35 had moeten liggen, terwijl we er dit jaar 158 registreerden, dat wil zeggen 123 meer dan het gemiddelde en niet 31. Betekent dit dat de gemeente Nembro gelogen had over zijn sterftecijfers (31 ipv 158)?
"De woon- en zorgcentra : hoeveel is een leven waard voor onze regeringen? (hiertussen staat een foto) Actie van de PVDA voor een rusthuis (Foto Timothée Genot)" Onder de titel staat een heel mooie foto, maar ik kan die niet downloaden/kopiëren om door te sturen naar een vriend(in). Als er boven de foto, dus onder de titel, een regel tekst staat (niet in hoofdletters zoals de titel) is dat wel mogelijk. Dan 'plakt' die foto tussen twee stukken tekst en kan ik hem downloaden. Dit is dus een vraag/suggestie voor de website-informatici en voor de auteurs: foto na een regel tekst plaatsen. Ik stuur liever een heel artikel door, dan hoeft de bestemmeling zelf niet naar de website te gaan. Ik geef er wel altijd de bronvermelding bij.
"Op de liberale weegschaal weegt een leven minder dan geld... (...) ... zullen veel van die tests postmortemtesten zijn" Waarschijnlijk zijn beide meervoudsvormen correct, maar het voelt toch vreemd aan als beide vormen na elkaar in een zin voorkomen...
Mijn vader overleed op paaszondag aan de gevolgen van een corona-besmetting. Hij was 88 en al ziek. Dan wordt er al heel snel gezegd: tja, lang had die man het toch niet meer gemaakt. Dit komt hard aan. Het is vergelijkbaar met oudere joden die naar de gaskamer gestuurd werden, die zouden misschien ook geen jaren meer te goed gehad hebben. Er is op het moment een minimaliseringsactie aan de gang die met geen woorden goed te praten is. Beleidsmakers spreken over de bestrijding van corona als een oorlog, oorzaken van sterfte verzwijgen is in die context negationisme. Ook de waarde van een mensenleven correleren aan zijn economisch nut is van een bedenkelijk moreel allooi. Oude mensen zijn net interessante gesprekspartners. Opgegroeid in de oorlog, de post-oorlog periode gekend met zijn staatsgecontroleerde economie die voor een sterke welvaart/welzijn zorgde. Het zijn waardevolle getuigenissen. Die het hele TINA discours én het sterk opkomende neo fascisme in een juiste context plaatsen. Verder zorgt corona niet enkel voor slachtoffers bij de senioren. De meeste sterfgevallen worden daar geteld, maar het gaat niet enkel over sterfgevallen. Jongeren die van een zogezegd milde besmetting thuis kunnen uitzieken, zijn vaak ook meer dan een maand buiten strijd. Wanneer men het over groepsimmuniteit heeft, wat een mooi woord is om te verhullen dat in de keuze tussen een mensenleven en de economie voor het laatste gekozen wordt, dan moet men beseffen dat zonder lockdown de economie ook een fameuze dreun gekregen zou hebben, door het lange uitvallen van jongeren door ziekte. Dit gezegd zijnde, het derde rijkste land ter wereld kan een paar maandjes economische rust best aan.
Pas op 8 mei werden de bewoners van woonzorgcentrum Demerhof Aarschot (die eigendom is van Vulpia met 1500 kamers en 175 assistentiewoningen) getest op Covid 19. Zolang kon er geen onderscheid worden gemaakt tussen besmette en niet besmette bewoners.
De regering buigt zich over de vraag van de Amerikaanse president Trump om Belgische gevechtsvliegtuigen in te zetten in Syrië en Irak. “Ons land zit in de zwaarste economische crisis ooit gezien sinds de jaren 1930. Om dan te beslissen om nog eens een dure oorlog te gaan voeren, is bijzonder cynisch”, zegt PVDA-volksvertegenwoordigster Nadia Moscufo.

Westerse landen mogen dan al overweldigd zijn door de coronapandemie, ontwikkelingslanden staan voor nog hetere vuren.

Door de vernietiging van het milieu zullen pandemieën zoals die van het coronavirus zich waarschijnlijk vermenigvuldigen.

In Spanje speelt de coronacrisis zich af in een ongekende politieke context. Een linkse coalitie leidt er de regering.

In de VS vond alweer een Afro-Amerikaan de dood bij een politieoptreden.

De coronapandemie is de ernstigste gezondheidscrisis uit de recente wereldgeschiedenis. De aanpak ervan leert ons heel veel over een land? . Niet alleen over zijn gezondheidszorg, maar ook over hoe het land georganiseerd is, wat de prioriteiten zijn, hoe efficiënt het beleid is, … Covid-19 is dus een keiharde stresstest. We passen die test toe op de twee grootmachten van dit moment: China en de VS.

"We gaan deze zomer toch niet op vakantie", liet de voorzitter van de Vlaamse werkgeversvereniging Voka, zich deze week ontvallen. Een uitspraak die kadert in een groter offensief van Voka om ons meer, flexibeler en voor minder geld te laten werken. Zijn Waalse tegenhanger sloot er zich meteen bij aan. Als het aan hen ligt, zijn het de helden van de coronacrisis die hem zullen moeten betalen. Het wordt tijd om die logica te verwerpen en om een Belgisch politiek taboe te laten sneuvelen: de multimiljonairs laten betalen.

Wie moet deze crisis betalen?

De bekende linguïst, filosoof en linkse militant Noam Chomsky geeft zijn visie op de coronapandemie, de ontsporingen van h

In de nasleep van de coronapandemie heeft de Braziliaanse regering opnieuw werkvergunningen uitgereikt aan 150 Cubaanse artsen. Die waren onder meer wegens familiale redenen in het land gebleven, nadat Havana in 2018 een groot aantal artsen had teruggetrokken omwille van bedreigingen van de fascistische Braziliaanse president Jair Bolsonaro.