De woonzorgcentra : hoeveel is een leven waard voor onze regeringen? | Coronadebatten

Commentaar toevoegen

Reacties

9. In de buurt van Bergamo, de Italiaanse stad die het zwaarst getroffen is door deze pandemie, heeft de gemeente Nembro, met een bevolking van bijna 12.000 inwoners, officieel 31 sterfgevallen geregistreerd die worden toegeschreven aan Covid-19. Uit de overlijdensregisters van de voorgaande jaren bleek echter dat het aantal sterfgevallen rond de 35 had moeten liggen, terwijl we er dit jaar 158 registreerden, dat wil zeggen 123 meer dan het gemiddelde en niet 31. Betekent dit dat de gemeente Nembro gelogen had over zijn sterftecijfers (31 ipv 158)?
"De woon- en zorgcentra : hoeveel is een leven waard voor onze regeringen? (hiertussen staat een foto) Actie van de PVDA voor een rusthuis (Foto Timothée Genot)" Onder de titel staat een heel mooie foto, maar ik kan die niet downloaden/kopiëren om door te sturen naar een vriend(in). Als er boven de foto, dus onder de titel, een regel tekst staat (niet in hoofdletters zoals de titel) is dat wel mogelijk. Dan 'plakt' die foto tussen twee stukken tekst en kan ik hem downloaden. Dit is dus een vraag/suggestie voor de website-informatici en voor de auteurs: foto na een regel tekst plaatsen. Ik stuur liever een heel artikel door, dan hoeft de bestemmeling zelf niet naar de website te gaan. Ik geef er wel altijd de bronvermelding bij.
"Op de liberale weegschaal weegt een leven minder dan geld... (...) ... zullen veel van die tests postmortemtesten zijn" Waarschijnlijk zijn beide meervoudsvormen correct, maar het voelt toch vreemd aan als beide vormen na elkaar in een zin voorkomen...
Mijn vader overleed op paaszondag aan de gevolgen van een corona-besmetting. Hij was 88 en al ziek. Dan wordt er al heel snel gezegd: tja, lang had die man het toch niet meer gemaakt. Dit komt hard aan. Het is vergelijkbaar met oudere joden die naar de gaskamer gestuurd werden, die zouden misschien ook geen jaren meer te goed gehad hebben. Er is op het moment een minimaliseringsactie aan de gang die met geen woorden goed te praten is. Beleidsmakers spreken over de bestrijding van corona als een oorlog, oorzaken van sterfte verzwijgen is in die context negationisme. Ook de waarde van een mensenleven correleren aan zijn economisch nut is van een bedenkelijk moreel allooi. Oude mensen zijn net interessante gesprekspartners. Opgegroeid in de oorlog, de post-oorlog periode gekend met zijn staatsgecontroleerde economie die voor een sterke welvaart/welzijn zorgde. Het zijn waardevolle getuigenissen. Die het hele TINA discours én het sterk opkomende neo fascisme in een juiste context plaatsen. Verder zorgt corona niet enkel voor slachtoffers bij de senioren. De meeste sterfgevallen worden daar geteld, maar het gaat niet enkel over sterfgevallen. Jongeren die van een zogezegd milde besmetting thuis kunnen uitzieken, zijn vaak ook meer dan een maand buiten strijd. Wanneer men het over groepsimmuniteit heeft, wat een mooi woord is om te verhullen dat in de keuze tussen een mensenleven en de economie voor het laatste gekozen wordt, dan moet men beseffen dat zonder lockdown de economie ook een fameuze dreun gekregen zou hebben, door het lange uitvallen van jongeren door ziekte. Dit gezegd zijnde, het derde rijkste land ter wereld kan een paar maandjes economische rust best aan.
Pas op 8 mei werden de bewoners van woonzorgcentrum Demerhof Aarschot (die eigendom is van Vulpia met 1500 kamers en 175 assistentiewoningen) getest op Covid 19. Zolang kon er geen onderscheid worden gemaakt tussen besmette en niet besmette bewoners.

6 augustus 1945. Een bom ontploft en doodt 140.000 mensen.

In het havengebied van Beiroet (hoofdstad van Libanon) vonden krachtige explosies plaats die veel gebouwen in de omgeving verwoestten. Volgens overheidsbronnen was ammoniumnitraat (een reukloos wit zout, zoals in veel meststoffen) de reden voor de explosie. Viva Salud, een Belgische NGO, roept op tot solidariteit.

Uitzonderlijke tijden vragen uitzonderlijke maatregelen. De coronacrisis maakt straffe maatregelen noodzakelijk. Toch maakt Karin Verelst, vorser aan de VUB, zich zorgen. In een massaal gedeeld opiniestuk op de website van de VRT zette ze samen met advocaat Jan De Groote haar bezwaren uiteen. Volgens haar vormen maatregelen zoals een een avondklok een precedent dat onze grondrechten in gevaar zou kunnen brengen.  Een interview.

31 juli 2020 viel het gevreesde verdict: Brantano wordt door het moederbedrijf FNG failliet verklaard. Alle winkels in Vlaanderen blijven de volgende dag gesloten. Initiatief van het personeel en hun vakbonden. Drie dagen later sluiten de andere winkels de deuren te. Een gesprek met de werknemers voor wie dit faillissement allesbehalve onvermijdelijk is.

Negen jaar na de oorlog in Libië, geleid door de NAVO-landen met deelname van het Belgische leger, is de situatie in het S

Sanda Dia werd gedood tijdens een doop van studentenclub Reuzegom. Anderhalf jaar na datum kregen de daders van de universiteit enkel 30 uur werkstraf en moesten ze een paper schrijven. Wat is de rol van elitaire studentenclubs zoals Reuzegom? Een niet zo fraaie duik in de onderwereld van de bovenwereld.

Politiegeweld is sinds de gefilmde dood van George Floyd weer actueel.

Op 30 juni ontving koning Filip een brief van Juliana Amato Lumumba, in naam van de familie Lumumba.

Het parlement stemde over een tekst die verschillende hervormingen in justitie bevat.

Verschillende instanties bevestigen dat tijdens en na de pandemie er zich een piek in de zelfmoordgevallen zou kunnen voor