50 jaar grote mijnstaking in Limburg

16 januari 1970 : 3000 mijnwerkers betogen in Hasselt. Hier een groep van mijnwerkersmacht met mijnwerkers van verschillende mijnen,  gesteund door solidaire scholieren uit de normaalschool van Bokrijk. (Foto-archief PVDA, Een sociale geschiedenis)
16 januari 1970 : 3000 mijnwerkers betogen in Hasselt. Hier een groep van mijnwerkersmacht met mijnwerkers van verschillende mijnen, gesteund door solidaire scholieren uit de normaalschool van Bokrijk. (Foto-archief PVDA, Een sociale geschiedenis)

Commentaar toevoegen

Reacties

Heb verschillende mojnstakingen gevolgd vanuit mijn slaapkamer vennestraat
Wat u beschrijft heb ik persoonlijk meegemaakt. Kris persoonlijk gekend als assistent psychologie aan de KUL en Pol Goossens, Walter De Bock en Kris Merckx waren mijn kameraden, Bedankt voor deze geheugensteun. De huidige voorzitter van de PvdA, Peter Mertens, is een oud-leerling van mij en zei dat professor Wijffels een van de eersten was die hem Karl Marx leerde kennen. De eindverhandeling, thesis, waarnaar u verwijst zou ik dus gaarne aanschaffen. Kunt u mij die sturen met uw Iban-nummer zodat ik de prijs ervoor kan overschrijven via de bank. Met dank en waardering, Henk Wijffels.
Dag. Via http://www.npdoc.be/fr/mijnwerker/mijnwerker.htm kan je die teksten vinden. Aankopen zal waarschijnlijk niet kunnen.
Ik ben nog altijd blij dat ik in die dagen,na een woelige stakingsavond in Zolder, Kris Hertogen, nogal zwaar toegetakeld door de Rijkswacht, naar zijn tehuis in de Oudstrijderslaan te Hasselt heb kunnen brengen.

Werknemers die in quarantaine moeten, verliezen een aanzienlijk deel van hun loon. Dat brengt veel mensen in moeilijkheden en leidt tot onnodige risico's. Werknemers en vakbonden willen dan ook dat quarantaine niet langer leidt tot loonverlies. Bij koerierdienst UPS en brouwer AB InBev behaalden ze alvast een belangrijke overwinning.

In de strijd tegen het coronavirus is er een zware taak weggelegd voor de mensen in de gezondheidssector. Zij staan als het ware in de vuurlinie en geven dag in dag uit alles wat ze hebben om de crisis te bekampen. Spoedarts Natalie Eggermont noteert een aantal van haar ervaringen.

In de nacht van 17 op 18 mei 2018 werd op een snelweg in Henegouwen een kind gedood met een politiekogel in het hoofd. Haar naam was Mawda Shawri, twee jaar oud. Het proces hierover begint op 23 november 2020. Maar er blijven nog veel grijze zones. De strijd voor waarheid en gerechtigheid gaat door.

Christophe Convent, secretaris-generaal van de mediagroep DPG Media, doet in zijn essay Pleidooi voor een Politieke Renovatie (uitgegeven bij de rechtse denktank Itinera) voorstellen om de spelregels van onze democratie te herzien. Maar in plaats van de democratie te versterken, zullen zijn voorstellen haar alleen ondergraven, met als doel de vrije markt aan elke controle te onttrekken.

Donald Trump stelt zich graag voor als kampioen van de Amerikaanse werkende klasse, die het opneemt tegen het establishment en breekt met het interventionisme van de VS in de wereld. Niets is echter minder waar.

De kaartjes op de toog van het onthaal bieden een troosteloos beeld. De voorbije 1,5 week hebben we op onze dokterspraktijk 8 patiënten moeten loslaten. Woorden van troost en onze oprechte deelneming persoonlijk ondertekend door alle teamleden wachten op aflevering aan de getroffen families.
In volle pandemie hollen veel huishoudhulpen nog steeds van de ene job naar de andere. Daarbij zetten ze hun gezondheid en die van hun dierbaren op het spel. Het is dat of een deel van hun inkomen verliezen. Voor Laeticia en Erika, twee jonge huishoudhulpen moet de sector stilgelegd worden, met loonbehoud. “We verdienen respect, en niet alleen tijdens de pandemie.”

Joe Biden won de verkiezingen door een brede anti-Trump coalitie te vormen, gaande van de ondersteuning van enkele gematig

Bij parkeerbedrijf Interparking werd enkele weken terug bekend gemaakt dat in België 95 jobs moeten verdwijnen. Terwijl het bedrijf al jaren grote winsten boekt, wil de directie van de coronacrisis gebruik maken om mensen te ontslaan.

Vivaldi slaat zich op de borst: de aanpak van geweld tegen vrouwen zal een prioriteit worden. Nu de gezondheidscrisis opnieuw hevig oplaait, breekt meteen het moment van de waarheid aan. Want deze pandemie gaat samen met een verborgen crisis van geweld tegen vrouwen en kinderen.