Recent nieuws

Van 7 juni tot 10 juni 2021 vindt in Straatsburg de volgende plenaire vergadering van het Europees Parlement plaats. Op 8 juni wordt gedebatteerd over een resolutie over de mensenrechten en de politieke toestand in Cuba.

Te dure treinen, vertragingen, vaak afgeschafte treinen, ... Zelfs de regering van Boris Johnson moet toegeven dat de privatisering van de Britse spoorwegen mislukt is. Maar in plaats van de spoorwegen opnieuw te nationaliseren, zoals twee derde van de Britten wil, besliste de regering om de privatisering in een nieuw jasje te steken.

De werkneemsters van een Ibis-hotel in Parijs staken al bijna twee jaar. Ze eisen betere arbeidsomstandigheden. De Franse krant L’Humanité volgde een van hen: Sylvie Kimissa.

Volgens Jan Buelens, advocaat en professor arbeidsrecht aan de Universiteit Antwerpen, moeten we opletten dat we de sociale geschiedenis niet beschouwen als iets wat zich lineair doorzet. “Wat wel een constante is, is dat elke stap vooruit door strijd bekomen is.”

Op de kalender zal je deze verjaardag niet zo snel terugvinden. Maar een eeuw geleden werd het recht om te staken wettelijk erkend. “Om precies te zijn, ging het om de afschaffing van artikel 310 in het strafwetboek”, zegt Gita Deneckere, hoogleraar sociale geschiedenis aan de Gentse universiteit.

De linkse krant Junge Welt, uitgegeven in Berlijn, wordt als enige Duitse krant permanent door de staatsveiligheid gecontroleerd, met als doel het bereik en de impact van de krant te beperken. De redactie van Solidair veroordeelt deze praktijk van intimidatie ten zeerste en betuigt haar volledige steun aan haar Duitse collega’s.

Bouw en handel. Twee sectoren, één eis: dat de werkende klasse een eerlijker deel krijgt van de rijkdom die zij produceert. Om de druk op te voeren, zijn in Duitsland al stakingen aan de gang.

Op zijn 14 jaar gaat Jan Cap werken. Zijn vader geeft hem deze raad mee: “Ge komt nu in het volwassen leven. Ge moet uw best doen. Horen, zien en zwijgen.” Bij de KAJ, de Christelijke arbeidersjeugd, leert hij iets helemaal anders: “Zien, oordelen, handelen.” Het wordt de leidraad van zijn leven.

Op 8 mei hadden de leiders van de Europese Unie en haar lidstaten via video-conferentie een topontmoeting met de Indiase hindoe-nationalistische premier Narendra Modi. Ze bespraken hun “strategisch partnerschap”, dat gebaseerd is op “democratie, vrijheid en respect voor de mensenrechten”, zoals de partners verklaarden. Dit partnerschap heeft als belangrijkste doel China te isoleren. Intussen heeft de EU haar kersverse investeringsakkoord met China alweer in de ijskast gestoken. Warme vriendschap met Modi’s India, koude oorlog tegen China. Zoek de logica.

"Vanaf de derde dag begon ik het zwaar te krijgen. Ik keek om me heen en zag dat ik lang niet de enige was.” Jennifer Bates ging in mei vorig jaar aan de slag in het magazijn in Bessemer (Alabama). Na een paar weken besliste ze het ondenkbare te proberen: de vakbond binnenloodsen bij Amazon. Een portret.

Pagina's